![]() |
Güzel Bir Mantık Sorusu İstermisiniz? :) Bir tatil kampında cüzdan çalınmıştır.Cüzdanı çalan X,Y.Z.T ve U adlı kişilerden birisidir.Bu kişiler sorgulamalarında aşağıdaki üçer önermeyi yapmışlardır X: (1) Cüzdanı ben çalmadım (2) Hayatımda hiçbirşey çalmadım (3) Cüzdanı T çaldı Y: (4) Cüzdanı ben çalmadım (5) Benim kendi cüzdanım var (6) U,cüzdanı kimin çaldığını biliyor. Z: (7) Cüzdanı ben çalmadım (8) Bu kampa gelmeden önce U'yu tanımıyordum (9) Cüzdanı T çaldı. T: (10) Ben suçlu değilim (11) Cüzdanı U çaldı. (12) X beni suçlarken yalan söylüyor U: (13) Cüzdanı ben çalmadım (14) Cüzdanı Y çaldı (15) Z beni çocukluğumdan beri tanıyor Sonra anlaşıldığına göre her kişinin yaptığı önermenini ikisi doğru biriyse yanlıştır.Bu durumda cüzdanı kim çaldı? Lütfen açıklaması ile yazalım :) ve diğer forumlardan kopya çekmiyelimy789 |
Cevap: Güzel Bir Mantık Sorusu İstermisiniz? :) khkh56khkh56 kimse bulamamış cevabı ama buluncaka gibi de değil ki yaaa ahiret sorusu gibi mubarek |
Cevap: Güzel Bir Mantık Sorusu İstermisiniz? :) soruyu x, y, z yerine isimlendirerek cevaplandırdım. cüzdanı yeliz yani Y çalmış geçmiş olsun herkese X-men: (1) Cüzdanı ben çalmadım D (2) Hayatımda hiçbirşey çalmadım D (3) Cüzdanı Teoman çaldı Y Yeliz: (4) Cüzdanı ben çalmadım Y (5) Benim kendi cüzdanım var D (6) Ulaş,cüzdanı kimin çaldığını biliyor D Zeynep: (7) Cüzdanı ben çalmadım D (8) Bu kampa gelmeden önce Ulaş'ı tanımıyordum D (9) Cüzdanı Teoman çaldı. Y Teoman_: (10) Ben suçlu değilim D (11) Cüzdanı Ulaş çaldı. Y (12) X-men beni suçlarken yalan söylüyor D Ulaş: (13) Cüzdanı ben çalmadım D (14) Cüzdanı Yeliz çaldı D (15) Zeynep beni çocukluğumdan beri tanıyor Y |
Cevap: Güzel Bir Mantık Sorusu İstermisiniz? :) cüzdanı y çaldı, neden : eğer her kişinin söylediklerinden 2si doğruysa X'in yalanı "cüzdanı t çaldı"dır. Çünkü cüzdanı X çaldıysa hem "cüzdanı ben çalmadım" hem de "hayatımda hiçbirşey çalmadım" yalan oluyor, bu da kurala uymuyor. Böylece T yi eliyoruz. X i de doğruyu söylediğini kabul edip eliyoruz. sonra Z ye baktım. cüzdanı çalanın T olmadığını kesinlikle biliyoruz. Yani Z'nin söylediği yalan "cüzdanı T çaldı." Demek ki "Cüzdanı ben çalmadım" ve "Bu kampa gelmeden önce U'yu tanımıyordum" doğru. Z'yi de eledik. U'ya bakıyoruz : Z'nin "Bu kampa gelmeden önce U'yu tanımıyordum" sözünü doğru kabul ettiğimizden "Z beni çocukluğumdan beri tanıyor." yalan demek kiiii "cüzdanı ben çalmadım" vee "cüzdanı Y çaldı" doğru. =)) Y'nin sözlerini de sağlama yapmak için kullanıyoruz : "Cüzdanı ben çalmadım" Yalan "Benim kendi cüzdanım var" doğrudur. "U,cüzdanı kimin çaldığını biliyor." bu da doğru zaten U da cüzdanı Y çaldı diyor =) |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:39 AM. |