Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Erteleme Alışkanlığı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/erteleme-aliskanligi/)
-   -   Zaman Ve Biyolojik Ritm İlişkisi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/erteleme-aliskanligi/1972-zaman-ve-biyolojik-ritm-iliskisi.html)

hayatimdegisti 22-08-2007 02:45 AM

Zaman Ve Biyolojik Ritm İlişkisi
 
Zaman Ve Biyolojik Ritm İlişkisi
Gün içinde zihinsel ve bedensel performansın en düşük, en yüksek olduğu zamanlar vardır. Bunlar vücudun biyolojik ritmini oluştururlar. Bu ritme göre en önemli işleri, performansın en yüksek olduğu zaman yapmak, önemsizleri daha sonraya bırakmak zamanı etken kullanmak açısından oldukça önemlidir. Uyku ve uyanıklık konusunda çalışmalar yapan Chicago Üniversitesi fizyologlarından Dr. Kleitman, güne hızlı başlamada vücut ısısının etkisini ortaya koyan çalışmasında, ortalama 37 derece olan vücut ısısının sağlıklı bir insanda bile gün boyunca 1 derece oynayabileceğini açıklamaktadır. Vücutta oluşan bu ısı değişimi iş verimini, zihinsel uyanıklığı ve vücut performansını belirler.


İnsanın uykudaki ve uyanık haldeki bazal metabolizmasının farklı düzeylerde olması da insan enerjisinin değişiklik göstermesine, neden olur. Bu açıklamalar, biyolojik ritm açısından tüm insanların genellikle şu 3 kategoriden birine uyduğunu göstermektedir:


Sabah Tipleri: Bu tipler sabah çok enerjik olurlar. Öğleye doğru enerjileri zirveye ulaşır ve sonra yavaş yavaş azalmaya başlar. Akşam üzeri bütün performansın bittiği görülür.


Öğleden Sonra Tipleri: Bu tipler çok zor uyanırlar, sabahları kayıtsız ve uyuşukturlar. Öğlen biraz açılmaya başlarlar, öğleden sonra enerji dolu olurlar. Hava karardığında ancak durulurlar.


Her Zaman Hazır Tipler: Bu tip kişiler, sabah ve öğleden sonra tipinin en iyi yönlerinin karışımıdır. Sabah erken kalkar ve enerjik olurlar, öğleye doğru durulurlar, öğleden sonra performansları tekrar artar.

O halde kişilerin performanslarının ne zaman yüksek olduğunu bilmeleri, zamanlarını verimli kullanmaları açısından çok önemlidir. Kişilerin yüksek performans zamanlarını saptamada iki üç hafta boyunca her gün tutulacak çizelgelerin, uyku düzenlerini kontrol altına almalarının, vücut ısısının sabah saatlerinde yüksek tutulması, vb. önlemlerin yararları olacağı düşünülmektedir.

Hangi kategoride olursanız olun, zamanınızı verimli kullanabilmek için;

En yüksek performans gösterilen saatler için şunlar önerilebilir;

- Yapılacaklar listesinde önemlileri saptamak,
- Öncelikli işler üzerinde tartışmak.

Orta performans gösterilen saatler için;

- Rutin işleri yapmak,
- Daha sonraki işler için planlama yapmak.

Düşük performans gösterilen saatler için ise;

- Telefon görüşmeleri yapmak,
- Ziyaretçileri kabul etmek,
- Mektupları cevaplandırmak.


Kaynak: Yaratım İçerik İletişim



nazendem 09-11-2009 02:03 PM

Cevap: Zaman Ve Biyolojik Ritm İlişkisi
 
sabah ,öğle, akşam enerjik olmayanlarla ilgili bir kategori göremedim:(

zeynep957 10-11-2009 11:01 PM

Cevap: Zaman Ve Biyolojik Ritm İlişkisi
 
Benim gibi biyolojik saati ters işleyenlerle ilgili bilgi göremedim.yani gündüzü gece geceyi gündüz yaşayanlar..


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:30 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.