Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Eft (http://www.hayatimdegisti.com/forum/eft/)
-   -   2. OLUMSUZU OLUMLUYA ÇEVİRMEK (http://www.hayatimdegisti.com/forum/eft/4812-2-olumsuzu-olumluya-cevirmek.html)

cent 25-02-2008 10:08 PM

2. OLUMSUZU OLUMLUYA ÇEVİRMEK
 
2. OLUMSUZU OLUMLUYA ÇEVİRMEK
Yazar Ahmet S. Koçel
27 Ekim 2006, Cuma
( YENİDEN ÇERÇEVELEMEK – REFRAMING - )

Eski Çin hikayesini pek çoğumuz biliriz . Bu çiftçi köyde varlıklı sayılırdı çünkü tarlayı sürecek bir atı vardı . Bir gün at kaçtı ve eve dönmedi . Komşuları ziyaretine gelerek ne kadar talihsiz olduğunu ve bunun onun için yıkım olacağını söyleyip teselli etmeye çalıştılar . Çiftçi sadece “ Belki “ dedi.



Birkaç gün sonra at ansızın çıkageldi ,yanında iki yabani at da getirmişti . Komşuları hemen geldiler ne kadar talihli olduğunu söylediklerinde , çiftçi yalnızca “ Belki “ dedi .

Ertesi gün çiftçinin yetişkin oğlu vahşi atlardan birine binmeye çalıştı ama attan düştü ve bacağını kırdı . Komşular yine geldiler ve ne kadar büyük bir talihsizlik diyerek çiftçiyi teselli etmeye uğraştılar . Çiftçi yine “ Belki “ diyerek onları susturdu .

Bir hafta sonra askerlik için gençleri toplayan subay köye geldi ancak çiftçinin oğlunun bacağı kırık olduğu için evde kaldı . Komşular yine koşup çiftçinin ne kadar talihli olduğunu bir daha tekrarladıklarında , çiftçi yine “ Belki “ diye cevap verdi .

Olayları algıladığımız çerçeveye göre ( nereye odaklanıyorsak ) anlamları değişir . İki vahşi at iyidir ne zamana kadar ; oğulun bacağı kırılana kadar . Bacağın kırılması kötü bir olayken ; askere alınma ve savaş bağlamında iyi bir şey oluyor . Bu yeniden çerçevelemektir. Algılandığı çerçeveyi ( odak noktasını ) değiştirerek anlamı değiştirmek . Anlam değişince kişinin tepkisi ve davranışları da değişecektir.

Yeniden Çerçevelemek yeni bir şey değildir . Eski masallarda ve hikayelerde sık sık rastlarız . Ördeğin arkasındaki çirkin yavru güzel bir kuğu yavrusudur .

· Politikacılar Yeniden Çerçeveleme ustasıdır . Olay ne olursa olsun ondan kendileri için olumlu , rakipleri için de olumsuz bir şeyler mutlaka çıkarırlar .
· Eşinizin , yaşlı ve yalnız komşuyu her hafta yemeğe çağırmasına itiraz edebilirsiniz . Eşiniz de size , eğer siz komşu olsaydınız bunun her hafta iple çektiğiniz en anlamlı birkaç saat olacağını söylediğinde susarsınız.
· Depoya atılmış üzerinde iş yaptığınız eski masa , bu işten anlayan birinin “ Bu masa antika “ demesiyle bambaşka bir eşya haline dönüşür .
· Şakalar da , Yeniden Çerçevelemedir . Bir ampulü değiştirmek için kaç EFT uzmanı gerekir ? Cevap ; sadece bir . Ayrıca ampul de değişmek istemelidir .
· Mazeretlerde Yeniden çerçevelemektir. Davranışlarımıza farklı anlam veya bağlam kazandırmamızı sağlar .
Milton Erickson’a bir adam gelir ve “ Kızım beni de annesini de dinlemiyor . Bizim istediğimiz şeylere itiraz ediyor “ demiş. Erickson babayı sonuna kadar dinledikten sonra “ Kızınız yakında okumak için yanınızdan ayrılacak . kendi doğru bildiğini yapması ve belki de erkek arkadaşına rahatça itiraz edip karşı koyması ne güzel değil mi ? “ deyince baba olaya farklı bağlamda olumlu olarak algılamıştır .


ganesha 24-04-2008 05:49 PM

Ynt: 2. OLUMSUZU OLUMLUYA ÇEVİRMEK
 
teşekkürler paylaşım için


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:24 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.