![]() |
Cesur Ol, Özellikle Hata Yaparken... http://muminokan.blogcu.com/cesur-ol-ozellikle-hata-yaparken_50531681.html Bir bilim adamının tıp konusunda yeni ve çok önemli buluşları olmuştu. Kendsiyle röportaj yapan gazeteci sordu; "Ortalama bir insandan nasıl daha fazla yaratıcı bir insan olduğunuzu anlatırmısınız bize?" Bilim adamı "iki yaşındayken annemin yaşadığı bir deneyim nedeniyle" diye yanıtladı gazeteciyi. Sonra açıkladı: Buzdolabından süt şişesini almaya çalışırken, şişe elimden kayıp yere düşmüş ve ortalık süt gölüne dönmüştü. Annem mutfağa geldiğinde, bana bağırmak, söylenmek yada cezalandırmak yerine 'Robert, ne kadat güzel bir hata yaptın! Daha önce hiç bu kadar büyük bir süt gölü görmemiştim. Evet, olan olmuş. Şimdi birlikte burayı temizlemeden önce biraz yerdeki sütle oynamak ister misin?" dedi. Bende eğilip, oynadım yere dökülen sütle. Bir kaç dakika sonra annem "Robert böyle bir şey yaptığında, bunu senin temizlemen ve herşeyi eski haline getirmen gerektiğini biliyor musun? Bunu nasıl yapmak istersin? Bir sünger mi kullanalım, bir havlu yada bez mi? Hangisini istersin? dedi. Ben süngeri seçtim ve birlikte yere dökülen sütü temizledik. Daha sonra annem: Biliyormusun burada yaşadığımız olay, senin minik elinle bir süt şişesini taşıyamadığın kötü bir deneyimdi. Şimdi arka bahçeye çıkalım ve şişeyi suyla doldurup, senin dolu şişeyi düşürmeden taşımanı sağlayalım" dedi. Böylece şişeyi boğazından iki elimle tutarsam, düşürmeden taşıyabileceğimi öğrendim. Ne kadar güzel bir ders değil mi? Daha sonra, o anda bir hata yaptığım zaman bundan korkmamam gerektiğini öğrendim. Yapılan hataların yeni bir şeyler öğrenmek için çok güzel olanaklar olduğunu anladım. İşte bilimsel araştırmalardaki deneyler de bu temele dayanır zaten. Bir deney başarısız olsa bile, o deneyden çok daha değerli bilgiler elde edilir. Başarı öyküleri - Genç Gelişim |
Cevap: Cesur Ol, Özellikle Hata Yaparken... Çok haklısınız. Türkiye genelindeki ailelelerin genelinde ama özellikle eski tip ailelelerde çocuklar bir şey kırmak şöyle dursun anne babalarının, komşu amcaların ve akrabalarının yanında asla konuşturulmaz ve sözleri ağızlarına tıkılır. Sokağa çıkmak yasak, el yıkamak, çok su dökmek vb.. Biz biz olalım gelecek nesilleri böyle güzel örnekleri hatırlayarak hata yapma korkusundan kurtaralım. Paylaşım için teşekkürler.. |
Cevap: Cesur Ol, Özellikle Hata Yaparken... mumin kardeş çok güzel bir paylaşım.teşekkür ederim. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:45 PM. |