![]() |
MEYVE ÇEKİRDEKLERİNİZİ ATMAYIN ÇÖPE... HER ÇEKİRDEK BİR AĞAÇTIR... Bundan yıllar öncesinde Tyson adında bir dostum vardı, birlikte bisiklete biner dağ bayır dolaşırdık. Yine böyle dağ bayır dolaşılmış bir günün ardından bizim evin terasında almıştık soluğu. Ayaklarımızı uzatmış konuşmadan seyrediyorduk karşımızdaki manzarayı... Tabii karnımız da açıkmıştı, ben ev sahibi olmanın veridiği sorumlulukla mutfağa indim. Görünürde pek birşey olmasa da buz dolabına sıkıştırılmış poşet poşet yeni dünyaları (Malta eriği de deniliyor.) gözüme kestirdim ve bir güzel yıkayarak dostuma servis ettim... İşte öykümüz bu noktada anlam kazandı: Abartısız iki üç kilo yenidünyayı bir güzel yedik ve çekirdekleri kim daha uzağa fırlatacak oyununu oynamaya başladık. Çimlendirme çalışmaları yapılan bahçeye sırayla çekirdek fırlatarak, sıklıkla da çekirdek tükürerek kendimizce güzel bir oyun oynadık. Bu oyun fırlatılacak çekirdek bitene kadar devam etti ve daha sonra unutulmak için beynimizin bilmem neresinde depolandı. İlerleyen zamanda doğa beynimizi yanılttı ve bu çocukça oyun unutulmaktansa beynimize kazındı. Bugün o evimize her gidişimde evimizin manzarasını süsleyen onlarca yenidünya ağacının arasından geçmek zorunda kalıyorum. Bizim o salyalı çekirdeklerimizin şu an benim boyumu aşmış yenidünya ağaçlarına dönüşmüş olması doğanın bizlere verdiği bir armağan. Ne mutlu ki doğanın bu armağanın farkına TEMA gibi bir kuruluş da vardı ve paçaları sıvayarak hemen işe koyuldu. "Her Çekirdek Bir Ağaçtır" adlı bir kampanya başlatıldı ve hızla da sürdürülüyor. Bu kampanyanın özeti şu: Yaz mevsiminde yediğimiz meyve çekirdekleri çöpe atılarak yok edilmektedir.Oysa ki bu çekirdekler gölgede kurutulup sonbaharda toprakla buluşturulursa,her çekirdek bir meyve ağacına dönüştürülebilir. ‘Her Çekirdek bir ağaçtır’ projesi kapsamında toplanan meyve çekirdekleri (kiraz, erik, kayısı, şeftalı ve badem) Manisalı paraşütçüler aracılığı ile Spil Dağına serpilecek. Manisa Belediyesi, TEMA Vakfı, Manisa Havacılık Topluluğu ve Manisa Dağcılık Grupları iş birliği ile uygulanacak olan proje insan hayatı var olduğu sürece devam edecek. Kampanya çerçevesinde 1 yılda 10 milyon meyve çekirdeği toplanıp bunların 1 milyonunun meyve ağacına dönüşmesi sağlanacak. Sıfır (0) maliyet ile uygulanan bu proje Manisa’da Küresel ısınmaya karşı önlem içeren en büyük proje olacak. Sizin yapmanız gereken ise yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini evinizde güneş görmeyen bir alanda kurutmak ve bir an önce TEMA'ya ulaştırmak... """Veya uygun gördüğünüz boş arazilere dikmek:)"""" Bu yazı alıntıdır. y789 |
Cevap: MEYVE ÇEKİRDEKLERİNİZİ ATMAYIN ÇÖPE... çok güzel bir fikirherkesi sosyal sorumluluğa davet ediyorumO0 |
Cevap: MEYVE ÇEKİRDEKLERİNİZİ ATMAYIN ÇÖPE... düşünsek bir, çekirdekleri niye var bu nimetlerin aslına bakarsanız değersiz gibi görüyoruz dışını ye içindekini at :( bazen üşenmeyip en yakında toprağa atıyorum artık daha dikkat edicem paylaşımınızı okuduktan sonra |
Cevap: MEYVE ÇEKİRDEKLERİNİZİ ATMAYIN ÇÖPE... Çekirdeklerin kurumasına luzum var mı..?Yazan kişi öyle yapmamışta bende yedğim gibi atayım diyorum toprağa, beklemeyemem çünkü çok seviyorum ağaçları çiçekleri hemen yapmak istiyorum :) |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:37 PM. |