Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diyet Listeleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diyet-listeleri/)
-   -   Diyetde Kalıtsal hastalıklara diyet formülü... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diyet-listeleri/33183-diyetde-kalitsal-hastaliklara-diyet-formulu.html)

bluemoon24 30-12-2008 06:19 PM

Diyetde Kalıtsal hastalıklara diyet formülü...
 
Diyetde Kalıtsal hastalıklara diyet formülü...



Kalıtsal Metabolik Hastalıklar dünyada ve ülkemizde giderek çok önem kazanmaya başladı. Akraba evliliğinin çok sık olduğu ülkemizde Kalıtsal Metabolik hastalıkların görülme sıklığı dünya ortalamalarının oldukça üzerinde.



Günümüzde gelişen teknoloji yardımı ile Kalıtsal Metabolik Hastalıkların diyet tedavisinde oldukça önemli gelişmeler oldu. Kalıtal Metabolik hastalık grubu içinde daha sık rastladığımız Fenilketonüri PUK lu hastaların diyet tedavilerinde Phenylalanine içermeyen özel formulalar kullanılıyor.



Bu gruptaki hastaya yaş ve kilosuna uygun protein ve Phenylalanine gereksinimleri hesaplanarak diyet planlaması yapılır. Uygun yaştaki hastalarda özel Formula yanında doğal besin kaynakları(nişaşta, şeker, sebze,meyve, meyve suyu, zeytinyağı) katkısı ile diyetler zenginleştirilir. Bu tür hastaların her türlü besin gereksinimi, ayrı ayrı bireye uygun olarak hesaplanır.



Bu hastalar diyet tedavisinde kullanılan özel diyet ürünlerinde tad ve koku yönünden problemler yaşıyor Bu nedenle düzenlenen özel diyetin kolay uygulanabilir, tad ve koku açıcından yenilebilir hale getirilmesi önemlidir.



Burada diyet tedavisinin amacı; öncelikle hastanın büyüme ve gelişimini sağlamak, klinik durumunu düzeltmek, gerekli enerji karbonhidrat protein yağ vitamin ve diğer besin elemanlarını yeterli ve dengeli şekilde karşılamaktır.



Oldukça karmaşık, sabır gerektiren, ömür boyu sürecek olan Kalıtsal Metabolizma hasta izleminin, gerekli medikal ve diyet tedavilerinin bu konuda uzmanlaşmış pediatrist, diyet uzmanı, laboratuar elemanı ve hemşire ile birlikte yürütülmesi gerekir.



Ekip çalışması yanında hastaların diyet tedavisinde gerekli olan diyetetik ürünlerin ( Formula, un, ekmek bisküvi makarna, çeşitli içecekler) sosyal güvence altına alınması da son derece önem taşıyor.



Yurt dışından çok sayıda diyet ürünleri uzun yıllardan beri hastaların hizmetindedir. Üniversite ve sivil kuruluşlar işbirliği ile Kalıtsal Metabolik hastalarımızın daha iyi beslenmesi, diyet seçeneklerinin arttırılması, yeni ürünlerin kullanıma sunulması isteğimizdir.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:22 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.