![]() |
Boğulmada ilk yardım BOĞULMA Yaşam için gerekli temiz havanın alınıp kirli hava olarak geri atılmasına SOLUNUM, çeşitli nedenlerle solunum durması haline de BOĞULMA denir. BOĞULMA NEDENLERİ : ? — Solunum yolu; şuursuz olarak dilin arkaya gitmesi, başın öne doğru bükülmesiyle, yabancı cisim, takma dış, ağızda biriken kan veya solunum yollarının yaralanması, ses tellerinin şişmesi ya da kasılması gibi nedenlerle tıkanabilir. — Çeşitli zehirli gazlar, kafa yaralanmaları gibi nedenlerle santral sinir sisteminin çalışmasının yavaşlaması, suda veya iple boğulmalar nedeniyle solunum yavaşlar veya durur. — Kalp durması, şok durumu, elektrik çarpması, karbon monoksit zehirlenmesi nedeniyle de solunum durabilir. — Göğüs duvarının delici yaralanmaları da boğulma nedenlerindendir. BOĞULMA (ASPHXA) BELİRTİLERİ : Bunlar asfeksinin derece ve şiddetine göre ikiye ayrılırlar. İlk aşamada görülenler : — Baş dönmesi ve halsizlik. — Nefes darlığı — Nabızda sürat — Kısmı şuur kaybı. — Boyun damarlarında şişme.— Yanak ve dudaklarda morarma ile birlikte yüzde kızarma, kan toplanması. Sonraki aşamalarda görülenler : — Dudaklar, burun, kulaklar ve ayak parmakları mavimtırak gridir. — Solunum kesik kesiktir veya hiç yoktur. — Nabız yavaş ve intizamsızdır. — Tam şuur kaybı vardır. ? ? BOĞULMALARDA İLKYARDIM : — Solunum yoluna kaçan cisimlerin solunum yolunu tıkaması halinde Heimlich Manevrası uygulayın. (Bebekler için Heimlich Manevrası) (Bilinçsiz yatan hastalarda Heimlich Manevrası) — Bilinç kaybı olan hastanın ağız içini işaret parmağınızla temizleyin ve hastayı sırtüstü yatırın. — Çeneyi yukarı kaldırın ve dili öne doğru çekerek solunum yolunu normal anatomik konuma getirin. — Acil yardım isteyin. ? ? — Suni solunum ve kalp masajına hazırlanın. Solunum yollarının açılması ilk üç dakika içinde yapılmalıdır, beyin daha fazla oksijensizliğe dayanamaz. Suda boğulmada ilkyardım : — Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi karaya çıkarıp, sırtüstü yatırın. — Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetip açın. — Takma dişini – varsa - çıkarın. — Ağzının içindeki yabancı cisimleri temizleyin. Ağızdan ağıza yapay solunum yapın. Soluk verdiği zaman kişinin başını çabuk yana çevirin, bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın. Böylece; fazla su köpürerek dışarı çıktığı gibi kişiye yeterli solunum da yaptırılmış olur. — Daha sonra ıslak giysileri çıkarıp battaniyeye sarın. — Yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnın altından tutarak hastayı yukarı kaldırınız. Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz ? |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:01 AM. |