Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   bağırsak (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/608900-ba287305rsak.html)

Bluesky24 07-05-2010 04:54 PM

bağırsak
 
ba&#287&#305rsak gaz&#305

ba&#287&#305rsaklarda hissedilen &#351i&#351kinlik, ba&#287&#305rsak gaz&#305ndan kaynaklan&#305r. Nedeni, ba&#287&#305rsaklar&#305 besleyen bezlerin yeteri kadar &#231al&#305&#351mamas&#305, yemek yerken fazla hava yutma veya sinir bozuklu&#287udur.ba&#287&#305rsak iltihab&#305

Beslenme bozukluklar&#305, so&#287uk veya s&#305cak i&#231ecekler veya kullan&#305lan baz&#305 ila&#231lar, hastal&#305&#287&#305n nedenleri aras&#305ndad&#305r. T&#305p dilinde kolit denir. Tedavide rejim ve istirahat esast&#305r. Yenmemesi gerekenler : Lahana, karn&#305bahar, kabak, domates, ya&#287l&#305 et sular&#305, ya&#287l&#305 et ve bal&#305klar, konserveler, av etleri, past&#305rma, sucuk, salam, b&#246rek, taze ekmek, b&#252t&#252n baharatlar, alkol. Yenilmesinde sak&#305nca olmayanlar : un veya sebze &#231orbalar&#305, ya&#287s&#305z &#305zgara etler, yo&#287urt, patates p&#252resi, pilav, beyaz peynir ve sebze yemekleri.ba&#287&#305rsak kanamas&#305

&#214nemli bir hastal&#305&#287&#305n i&#351areti olabilir. &#214nce kanaman&#305n nedenini tespit ettirmek gerekir. K&#305sa s&#252rede kesilmeyen kanamalarda mutlaka doktora ba&#351vurmak gerekir.ba&#287&#305rsak solucanlar&#305

ba&#287&#305rsak solucanlar&#305, insan v&#252cudunda asalak olarak ya&#351arlar. Bunlara ba&#287&#305rsak kurtlar&#305 da denir. Genellikle 5 grupta toplan&#305rlar. Yuvarlak kurtlar, K&#305l kurtlar&#305, Kam&#231&#305 kurtlar&#305, Kancal&#305 kurtlar, &#350eritkal&#305nba&#287&#305rsak iltihab&#305

Daha ziyade ba&#287&#305rsaklar&#305 zay&#305f olanlarda g&#246r&#252len bir hastal&#305kt&#305r. Bazen iltihapla birlikte &#252lser de g&#246r&#252l&#252r. Buna t&#305p dilinde &#252lserli kolit denir. Hastal&#305k aniden ba&#351lay&#305p, hi&#231 beklenmedik bir anda kaybolabilir. Hastada aniden veya yava&#351 yava&#351 gelen ishal g&#246r&#252l&#252r. D&#305&#351k&#305s&#305 kanl&#305d&#305r. Hasta, kar&#305n a&#287r&#305lar&#305ndan &#351ikayet eder, ate&#351i de y&#252ksektir. Doktora ba&#351vurmak &#351artt&#305r. Bu arada istirahat etmek ve bol vitaminli g&#305dalar almak gerekir. Alkol, fazla miktarda me&#351rubat ve s&#252t i&#231ilmez. &#199ekirdek gibi kabuklu &#351eyler yenmez.anus ka&#351&#305nt&#305s&#305

Anus (&#351er&#231); yani sindirim kanal&#305n&#305n do&#287ruba&#287&#305rsak denilen son k&#305sm&#305ndaki &#231&#305k&#305&#351 deli&#287i veya &#231evresinde (oturak yerinde) g&#246r&#252len ka&#351&#305nt&#305lar&#305n nedeni &#231e&#351itlidir. Bunlar arasında; k&#305lkurtlar&#305, s&#252m&#252ks&#252 ak&#305nt&#305, basur, &#231atlak, ishal veya kab&#305zl&#305k, egzama (mayas&#305l), sinir bozuklu&#287u veya yeteri kadar temizli&#287e dikkat edilmemesi say&#305labilir.ate&#351

V&#252cut s&#305cakl&#305&#287&#305n&#305n y&#252kselmesine ate&#351 denir. V&#252cut s&#305cakl&#305&#287&#305 bedenin her yerinde ayn&#305 de&#287ildir. &#214rneğin; termometre a&#287&#305za konuldu&#287unda g&#246r&#252len &#305s&#305, koltuk alt&#305na konuldu&#287unda g&#246sterdi&#287i &#305s&#305dan 0,5 derece daha d&#252&#351&#252kt&#252r. Di&#287er taraftan, v&#252cut &#305s&#305s&#305 g&#252n boyunca da 0,5 derece oynar. Sabah&#305n erken saatlerinde &#305s&#305 d&#252&#351&#252k, ak&#351am saatlerinde y&#252ksektir. V&#252cut &#305s&#305s&#305 36,2 - 37,5 aras&#305nda ise normaldir. Ate&#351le birlikte; &#252&#351&#252tme, titreme, ba&#351 a&#287r&#305s&#305, bunalma, huzursuzluk, v&#252cut k&#305rg&#305nl&#305&#287&#305, i&#351tahs&#305zl&#305k, kab&#305zl&#305k, say&#305klama, havale veya koyu renkli idrar &#231&#305karmada g&#246r&#252lebilir. Ate&#351in nedeni, genellikle so&#287uk alg&#305nl&#305&#287&#305, grip, bademcik iltihab&#305, bo&#287az a&#287r&#305s&#305, bron&#351it, sin&#252zit, kulak iltihab&#305, ba&#287&#305rsak iltihab&#305 veya b&#246brek hastal&#305klar&#305ndan biri olabilir. Bu nedenle tedaviden &#246nce nedeni tespit etmek gerekir.basur

Son ba&#287&#305rsakta bulunan siyah kan damarlar&#305n&#305n geni&#351leme, &#351i&#351me ve kanamalarına; halk aras&#305nda basur, t&#305p dilinde hemoroid denir. Ba&#351ka bir hastal&#305&#287&#305n da belirtisi olabilir. Kab&#305zl&#305k, hamilelik, &#351i&#351manl&#305k, so&#287uk yerlerde fazla oturma, alkol al&#305&#351kanl&#305&#287&#305 ve son ba&#287&#305rsaklardaki baz&#305 hastal&#305klar, basura neden olur. Basurlar i&#231 ve d&#305&#351 olmak &#252zere ikiye ayr&#305l&#305r. &#304&#231 basur; makat&#305n i&#231inde meydana gelen basurlara verilen isimdir. D&#305&#351 basur; makat&#305n d&#305&#351&#305nda, k&#252&#231&#252k, yuvarlak, eflatuni renkte t&#252m&#246rlerdir. Tedavide ilk &#351art, kab&#305zl&#305&#287&#305 gidermektir.gazlar

Midede veya ba&#287&#305rsaklarda gaz birikebilir. Nedeni; hava yutmak veya mide hastal&#305klar&#305d&#305r.hava yutma

T&#305p dilinde aerofaji diye bilinen bu hastal&#305k, genellikle asabi miza&#231l&#305 kimselerde g&#246r&#252l&#252r. Bunlar yemek s&#305ras&#305nda fark&#305na varmadan hava yutarlar. Hava yutma, mide ve ba&#287&#305rsak gazlar&#305n&#305n olu&#351mas&#305na yard&#305mc&#305 olur.havale

V&#252cut kaslar&#305n&#305n ani ve &#351iddetli olarak kas&#305lmas&#305 sonucu ortaya &#231&#305kan duruma havale denir. B&#252y&#252klerde havale &#231o&#287unlukla sara n&#246betleri s&#305ras&#305nda g&#246r&#252l&#252r. K&#252&#231&#252k &#231ocuklarda g&#246r&#252len havale, sinir sisteminin de&#287i&#351ik nedenler kar&#351&#305s&#305nda g&#246stermi&#351 oldu&#287u bir tepkidir. Bu tepkiler de; kemik hastal&#305klar&#305, y&#252ksek ate&#351, bo&#287maca, devaml&#305 haz&#305ms&#305zl&#305k, ba&#287&#305rsak &#351eritleri veya di&#351 &#231&#305karmalardan kaynaklanabilir. Ayr&#305ca bu duruma sinir sistemi veya beyinde meydana gelen bir hastal&#305k da neden olabilir. Havale ge&#231iren &#231ocu&#287un g&#246zleri sabit bir noktaya &#231evrilir, &#231enesi de kenetlenir. Dudaklar&#305, y&#252z kaslar&#305, kol ve bacaklar&#305, &#246nce &#351iddetli bir &#351ekilde kas&#305l&#305r, sonra da &#231&#305rp&#305nmaya ba&#351lar. A&#287z&#305ndan da k&#246p&#252k gelir. B&#252t&#252n bunlar bir iki dakika devam eder. Sonra b&#252t&#252n belirtiler kaybolup, uykuya dalar. Hastal&#305&#287&#305n bir nedenini bulmak i&#231in mutlaka bir doktora ba&#351vurmak gerekir. Bu arada &#231ocu&#287u sessiz, lo&#351 bir odaya yat&#305rmak, elbise ve &#231ama&#351&#305rlar&#305n&#305 gev&#351etmek faydal&#305d&#305r.haz&#305ms&#305zl&#305k

Sindirimin normal &#351ekilde olmamas&#305 ve ba&#287&#305rsaklar&#305n seyrek &#231al&#305&#351masına; halk aras&#305nda haz&#305ms&#305zl&#305k, t&#305p dilinde ise dispepsi denir. Nedenleri &#231e&#351itlidir. A&#287&#305r yemekler, yemekleri gere&#287i gibi &#231i&#287nememe, di&#351 veya di&#351eti iltihaplar&#305, i&#231ki veya sigara i&#231mek, &#231ok miktarda &#231ay veya kahve i&#231mek, fazla miktarda &#351ekerli veya unlu &#351eyler yemek, kans&#305zl&#305k, yorgunluk, sinir bozuklu&#287u ve &#252z&#252nt&#252 haz&#305ms&#305zl&#305&#287&#305 do&#287uran nedenler aras&#305nda say&#305labilir. Yemekten bir s&#252re sonra; midede &#351i&#351kinlik veya yanma hissi ortaya &#231&#305kar. S&#305k s&#305k yemek ihtiyac&#305 hissedilir. Kab&#305zl&#305ktan &#351ikayet edilir. Baz&#305 kimselerde halsizlik, uykusuzluk, unutkanl&#305k veya &#231arp&#305nt&#305 g&#246r&#252l&#252r. Tedavinin ilk &#351artı s&#305k&#305nt&#305 ve &#252z&#252nt&#252lerden s&#305yr&#305lmakt&#305r. Zararl&#305 &#351eyler terkedilir. Et yemekleri de m&#252mk&#252n oldu&#287u kadar azalt&#305l&#305r. Haddinden fazla yemek yenmez. Yemeklerden sonra so&#287uk su i&#231ilmez. Yemek aralar&#305nda ac&#305k&#305nca s&#252t ile birka&#231 galete yenir.h&#305&#231k&#305r&#305k

Solunum kaslar&#305 ve &#246zellikle diyafram&#305n uyar&#305lmas&#305 sonucu ortaya &#231&#305kar. T&#305p dilinde singultus denir. Nedenleri &#231e&#351itlidir. Basit h&#305&#231k&#305rıklar; &#231o&#287unlukla mide gaz&#305, s&#305cak ve baharatl&#305 yemekler, sinir bozuklu&#287undan kaynaklan&#305r. Ayrıca; baz&#305 kalp, karaci&#287er, ba&#287&#305rsak ve pankreas hastal&#305klar&#305, zat&#252lcenp veya zat&#252rreede de g&#246r&#252lebilir. 3 saatten fazla s&#252ren h&#305&#231k&#305r&#305klarda, doktora ba&#351vurmak gerekir.idrar tutamamak

Baz&#305 kimseler, &#246ks&#252rme, aks&#305rma, g&#252lme, a&#287lama, hallerinde veya heyecanland&#305klar&#305 zaman idrarlar&#305n&#305 tutamay&#305p ka&#231&#305r&#305rlar. Bu durum bilhassa &#231ok do&#287um yapm&#305&#351 kad&#305nlarda s&#305k g&#246r&#252l&#252r. Nedeni &#246n ve arka bo&#351alt&#305m kanallar&#305ndaki kaslar&#305n zay&#305flam&#305&#351 olmas&#305d&#305r. Ayr&#305ca b&#246brek veya idrar yollr&#305ndaki ta&#351 veya t&#252m&#246r, omurili&#287in hastalanmas&#305 da idrar tutamamaya neden olabilir. K&#252&#231&#252k &#231ocuklarda ise, ba&#287&#305rsak solucanlar&#305 idrar ka&#231&#305rmaya neden olabilir.incir

ba&#287&#305rsaklar&#305 yumu&#351at&#305r. Kab&#305zl&#305&#287&#305 giderir. Bron&#351it, &#246ks&#252r&#252k ve bo&#287az a&#287r&#305lar&#305nda faydal&#305d&#305r. Enerji verir.ishal

İshal; normal kat&#305l&#305ktaki d&#305&#351k&#305n&#305n sulu veya yumuşak; s&#252m&#252kl&#252, kanl&#305 veya ya&#287l&#305 bir &#351ekil al&#305p, s&#305k s&#305k tuvalete &#231&#305kmak ihtiyac&#305n&#305 do&#287urmas&#305d&#305r. Bazen de a&#287r&#305 yapar. &#304shal ve kab&#305zl&#305&#287&#305n birbiri ard&#305nca s&#305k s&#305k g&#246r&#252lmesi kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. &#304shale halk aras&#305nda amel ve s&#252rgün; t&#305p dilinde ise diare denir. &#304shalin nedenleri arasında; yiyeceklerin bozuk olmas&#305, veya yiyecek &#231e&#351itlerinin de&#287i&#351ikli&#287i, &#252&#351&#252tme, isteri, ba&#287&#305rsak hastal&#305klar&#305, kolera, dizanteri, tifo, nefrit, kalp, karaci&#287er veya akci&#287er hastal&#305klar&#305 say&#305labilir. Bu nedenle k&#305sa s&#252rede ge&#231meyen ishallerde mutlaka doktora ba&#351vurmak gerekir. Neden ne olursa olsun tedavinin ilk &#351art&#305 s&#305k&#305 bir perhizdir. Hastaya a&#231&#305k &#231ay, maden suyu i&#231irilir, yo&#287urt yedirilir. S&#252tl&#252 ve ya&#287l&#305 yiyecekler verilmez, peynir yedirilmez. Bol limonlu pirin&#231 &#231orbas&#305 ve patates p&#252resi yedirilir. Her saat ba&#351&#305 bir elmay&#305 yemesi tavsiye edilir.i&#351tahs&#305zl&#305k

So&#287uk alg&#305nl&#305&#287&#305, mide rahats&#305zl&#305klar&#305, ba&#287&#305rsak hastal&#305klar&#305, karaci&#287er hastal&#305klar&#305, safra kesesi hastal&#305klar&#305, b&#246brek veya kalp hastal&#305klar&#305, kad&#305nlarda ayba&#351&#305 halleri, isteri, yorgunluk, can s&#305k&#305nt&#305s&#305, i&#351tahs&#305zl&#305k gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Tedaviye yemekleri belirli saatlerde yemeye al&#305&#351makla ba&#351lanabilir. &#220z&#252c&#252 ve s&#305k&#305c&#305 olaylardan uzak durmaya &#231al&#305&#351&#305l&#305r. Nedeni bulmak i&#231in doktora ba&#351vurulur.kab&#305zl&#305k

Tuvalete hi&#231 &#231&#305kmama veya &#231ok seyrek &#231&#305kmaya kab&#305zl&#305k, peklik ya da ink&#305baz denir. T&#305p dilinde ise konstipasyon ad&#305 verilir. Yeterince sulu &#351eyler yememe, sinir bozuklu&#287u, ba&#287&#305rsak t&#305kan&#305kl&#305&#287&#305, sindirim sistemi bozukluklar&#305, hormon dengesizli&#287i, basur, f&#305t&#305k bo&#287ulmas&#305, kab&#305zl&#305&#287&#305 do&#287uran nedenler aras&#305ndad&#305r. Ayr&#305ca g&#252nlerinin b&#252y&#252k bir k&#305sm&#305n&#305 oturarak ge&#231irmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve ya&#351l&#305larda g&#246r&#252l&#252r. &#214ncelikle kab&#305zl&#305&#287a neden olan hastal&#305&#287&#305 tespit etmek gerekir. Esas nedeni tespit etmeden al&#305nacak m&#252sil ila&#231lar&#305 k&#246t&#252 sonu&#231lar do&#287urabilir. Kab&#305z omay&#305 &#246nlemek i&#231in, sebze &#231orbalar&#305 ve yemekleri, mercimek, &#305spanak, salata, bal&#305k ve &#231avdar ekme&#287i yemek &#231ok faydal&#305d&#305r. Ayr&#305ca erik re&#231eli, bal, &#252z&#252m, kay&#305s&#305 veya elma yemek; bol su veya &#351erbet i&#231mek de yararl&#305d&#305r. M&#252zmin kab&#305zl&#305ktan &#351ikayet edenlerin de; fazla et, yumurta, peynir, beyaz ekmek, muz gibi yiyecekleri azaltmalar&#305, kahve &#231ay ve sigaray&#305 en az miktara indirmeleri, alkol&#252 b&#305rakmalar&#305 gerekir. Kab&#305zl&#305&#287&#305 gideren ila&#231lar&#305n fazla miktarda ve uzun s&#252re kullan&#305lmas&#305 k&#246t&#252 sonu&#231lar do&#287urabilir. Bu nedenle ila&#231lar&#305 kullan&#305rken tavsiye edilen miktarlar&#305 a&#351mamak gerekir.kanser

Kanser; anormal v&#252cut h&#252crelerinin ba&#351&#305bo&#351 kontrols&#252z bir &#351ekide &#252remeleri ile meydana gelen bir &#231e&#351it hastal&#305kt&#305r. Ba&#351ka bir deyi&#351le v&#252cutta meydana gelen k&#246t&#252 t&#252m&#246rlere kanser denir. Kanser h&#252creleri, ya etraftaki dokular&#305 istila ederek ya da ak veya k&#305rm&#305z&#305 kan damarlar&#305 ile v&#252cudun di&#287er taraflar&#305na yay&#305l&#305r. Buna metastaz (yavrulama) denir. Kanserin esas nedenini bilinmemekle beraber, hava kirlili&#287i, ve sigaran&#305n kansere zemin haz&#305rlay&#305c&#305 olduklar&#305 ileri s&#252r&#252lmektedir. Kanserden korkmay&#305n&#305z, ge&#231 kalmaktan korkunuz! Bu nedenle a&#351a&#287&#305daki belirtilerin biri g&#246r&#252ld&#252&#287&#252 zaman doktora ba&#351vurunuz. - Makat veya rahimden gelen anormal kanama veya ak&#305nt&#305lar - G&#246&#287&#252slerde veya v&#252cudun herhangi bir yerinde g&#246r&#252len ve ele gelen &#351i&#351lik veya sertlikler - &#304yile&#351meyen yaralar - Ses k&#305s&#305kl&#305&#287&#305 veya belirli bir sebebi olmayan &#246ks&#252r&#252k - Yutma g&#252&#231l&#252&#287&#252 ve haz&#305m bozukluklar&#305 - Ben ve si&#287illerde g&#246r&#252len de&#287i&#351meler. Bu i&#351aretlerin herhangi biri iki haftadan fazla devam ederse mutlaka doktora ba&#351vurmak gerekir. Kanserin g&#246r&#252ld&#252&#287&#252 yerler a&#351a&#287&#305da g&#246sterildi&#287i &#351ekilde tespit edilmi&#351tir. - Beyin ve omurilikte %1 - Ciltte %10 - Tenas&#252l yollar&#305nda, erkeklerde %10, kad&#305nlarda % 6 - Memelerde %14 - Sindirim sisteminde %25 - Solunum yollar&#305nda, erkeklerde %2, kad&#305nlarda %3 - Karaci&#287er ve safra kesesinde %3 - Di&#287er organlarda %8 Bu bilgilerin &#305&#351&#305&#287&#305 alt&#305nda, akci&#287er, deri, dil, dudak, g&#305rtlak, mide, inceba&#287&#305rsak, kal&#305nba&#287&#305rsak, mesane, meme, ve prostat daha fazla g&#246r&#252ld&#252&#287&#252 s&#246ylenebilir. Kanser tedavisinde uygulanan makro biyotik g&#305da rejiminin &#231ok etkili oldu&#287u, bu rejimi uygulayan hastalar&#305n iyile&#351tikleri ve sa&#287l&#305kl&#305 kimselerin de kanser olmad&#305klar&#305 ileri s&#252r&#252lmektedir. Makro-biyotik G&#305da Rejimi: Bir g&#252nl&#252k g&#305dan&#305n, %60'&#305 bu&#287day, arpa, m&#305s&#305r, dar&#305, esmer pirin&#231 veya &#231avdar unundan yap&#305lm&#305&#351 g&#305dalardan se&#231ilir. %23-25'i hayvan g&#252bresiyle g&#252brelenmi&#351 bah&#231elerden toplanm&#305&#351 taze ve olgun meyvelerden, patates, patl&#305can, &#305spanak, veya domatesten se&#231ilir. %5-10'u tah&#305l veya sebze &#231orbalar&#305ndan se&#231ilir. %10-15'I deniz &#252r&#252nleri aras&#305ndan veya soya fasulyesi, taze fasulye, k&#305rm&#305z&#305 pancar veya &#351algamdan se&#231ilir. Haftada bir kere beyaz etli bal&#305k yenebilir. Ancak her hafta pi&#351irme &#351eklini de&#287i&#351tirmek gerekir. Haftada iki kere de fazla &#351ekeri olmayan meyveler yenebilir. &#199ay i&#231ilebilir. A&#351a&#287&#305daki yiyecek ve i&#231ecekler de yasakt&#305r. Beyaz unla yap&#305lm&#305&#351 ekmek, pasta gibi &#351eyler, beyaz pirin&#231, tavuk, peynir, yumurta, konserveler, dondurulmu&#351 yiyecekler, &#351eker, &#252z&#252m, &#351ekerli meyve sular&#305, olgunla&#351m&#305&#351 meyve ve sebzeler, kuru fasulye, ve kuru bezelye, mercimek, mantar, pekmez, bulama, &#231ikolata, kakao, gazoz dahil b&#252t&#252n me&#351rubatlar, ve alkoll&#252 i&#231ecekler, tur&#351u, sirke, hardal, sofra tuzu, bayat yiyecekler, s&#305&#287&#305r eti. Yukar&#305da anlat&#305lan g&#305da rejimi hi&#231 aksat&#305lmadan uygulanmal&#305d&#305r.karaci&#287er hastal&#305klar&#305

Karaci&#287er, diyafram&#305n hemen alt&#305nda, sa&#287 tarafta, yakla&#351&#305k olarak 2 kilogram a&#287&#305rl&#305&#287&#305nda koyu k&#305rm&#305z&#305 renkte yumu&#351ak bir organd&#305r. Ya&#351amak i&#231in gerekli olan bir &#231ok kimyasal olay burada meydana gelir. Karaci&#287erin g&#246revi : - G&#252nde yakla&#351&#305k olarak 4 su barda&#287&#305 (1 litre) safra salg&#305lar. - Ya&#287, protein ve &#351eker metabolizmas&#305n&#305 d&#252zenler. - V&#252cudun &#305s&#305s&#305n&#305 ayarlar. - V&#252cudun ihtiyac&#305 olan su ve vitaminleri yapar. - Ya&#287, protein, &#351eker ve kan yap&#305m&#305 i&#231in gerekli olan maddeleri depolar. Kan miktar&#305n&#305 ayarlar. - Hormonlar&#305n g&#246revleri &#252zerinde etkili olur. Karaci&#287er yukar&#305da belirtilen g&#246revlerinden herhangi birini yapamaz hale gelecek olursa, &#231e&#351itli hastal&#305klar ortaya &#231&#305kar. Bunlar&#305n en &#246nemlileri, karaci&#287er yetersizli&#287i, karaci&#287er iltihaplanmas&#305, karaci&#287er sirozu, safra kesesi iltihab&#305 ve safra kesesi ta&#351&#305d&#305r. Karaci&#287er Hastal&#305klar&#305n&#305n Ortak Belirtileri : Hasta, sa&#287 b&#246&#287r&#252nde a&#287r&#305 hisseder. ba&#287&#305rsaklar&#305nda fazla miktarda gaz vard&#305r. Karn&#305 &#351i&#351er, an&#252sten &#231&#305kan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de g&#246z ak&#305 sarar&#305r. Y&#252z&#252nde ve ellerinde &#231il gibi lekeler g&#246r&#252l&#252r. Haz&#305ms&#305zl&#305ktan &#351ikayet eder. Sabahlar&#305 dilinde pas ve a&#287z&#305nda ac&#305l&#305k hisseder. Nefesi de kokar. Sabah saatlerinde ensede a&#287r&#305 hisseder. &#199arp&#305nt&#305, i&#351tahs&#305zl&#305k vard&#305r. &#304drar&#305n rengi sabahlar&#305 sar&#305 ve koyu, daha sonraki saatlerde ise, duru ve a&#231&#305kt&#305r. S&#305k s&#305k idrara gider. Bald&#305r kaslar&#305 a&#287r&#305r. El ve ayaklar&#305nda &#351i&#351lik g&#246r&#252l&#252r. Geceleri uyumak istemez. G&#246rme ve i&#351itme duygular&#305 da zay&#305flar.karaci&#287er yetersizli&#287i

Karaci&#287erin g&#246revini yeterince yapmamas&#305 sonucu g&#246r&#252len bir hastal&#305kt&#305r. Belirtileri ba&#287&#305rsaklarda gaz, kar&#305n &#351i&#351li&#287i, sa&#287 b&#246&#287&#252rde a&#287r&#305, burun k&#305zarmas&#305, solgun renk, y&#252z ve elde &#231il gibi lekeler, pasl&#305 dil, a&#287&#305zda ac&#305l&#305k, mide bulant&#305s&#305, kab&#305zl&#305k, &#231arp&#305nt&#305, el ve ayak &#351i&#351leri, g&#246rme ve i&#351itmede azalma g&#246r&#252l&#252r. &#304drar rengi, sabahlar&#305 koyu, g&#252nd&#252z ise a&#231&#305k ve durudur. &#304drara &#231ok &#231&#305k&#305l&#305r. Hastan&#305n &#231ukulata, baharatl&#305 yiyecekler, tur&#351u, k&#305zartmalar, ve ya&#287l&#305 &#351eyler yememesi gerekir.kar&#305n a&#287r&#305s&#305

Kar&#305n bo&#351lu&#287unda bulunan mide, ba&#287&#305rsaklar, karaci&#287er, safra kesesi, pankreas, dalak, b&#246brekler, idrar torbas&#305 ve kad&#305nlarda yumurtal&#305k veya rahimde g&#246r&#252len herhangi bir rahats&#305zl&#305k, karn&#305n &#231e&#351itli yerlerinde a&#287r&#305lara yol a&#231ar. Bu nedenle kar&#305n a&#287r&#305lar&#305n&#305n nedenleri pek &#231oktur. Kar&#305n a&#287r&#305lar&#305, hastal&#305&#287&#305n yerine ve &#246zelli&#287ine g&#246re ya aniden ya da yava&#351 yava&#351 ba&#351lar. A&#287r&#305 ile birlikte bulant&#305, kusma, ishal, ve ate&#351 de g&#246r&#252lebilir. K&#305sa s&#252rede ge&#231meyen kar&#305n a&#287r&#305lar&#305nda, mutlaka bir doktora ba&#351vurmak gerekir. Doktora dan&#305&#351madan ila&#231, m&#252shil almak &#231ok tehlikeli sonu&#231lar do&#287urabilir.kulun&#231 a&#287r&#305s&#305

&#350iddetli a&#287r&#305lara ve &#246zellikle kal&#305nba&#287&#305rsak kaslar&#305n&#305n kas&#305lmas&#305 sonucu meydana gelen ve omuz ba&#351lar&#305nda hissedilen a&#287r&#305lara, halk aras&#305nda kulun&#231 denir. Bu &#231e&#351it a&#287r&#305lar&#305n baz&#305lar&#305 sabit, baz&#305lar&#305 da gezici a&#287r&#305 &#351eklindedir. Kal&#305nba&#287&#305rsa&#287&#305n kas&#305lmas&#305ndan kaynaklanan bu &#231e&#351it a&#287r&#305lara, t&#305p dilinde kolik denir.kusmak

Midenin i&#231indekilerini, elde olmayarak a&#287&#305z yolu ile d&#305&#351ar&#305 atmaya kusmak, kusulan &#351eye de kusmuk denir. Kusman&#305n bir &#231ok nedeni vard&#305r. &#214rne&#287in, zehirli, bozulmu&#351 yiyecekler, i&#231ki, gastrit ve &#252lser gibi mide hastal&#305klar&#305, baz&#305 besinlere kar&#351&#305 hassasiyet, baz&#305 ila&#231lar, kanser, mide kanamas&#305, mide f&#305t&#305&#287&#305, sinirlenme, migren, ara&#231 tutmas&#305, zehirlenme, kans&#305zl&#305k, sar&#305l&#305k, tiroid hastal&#305klar&#305, hamilelik ve &#231ocuklarda kabakulak, bademcik veya ba&#287&#305rsak hastal&#305klar&#305 s&#305ras&#305nda kusma g&#246r&#252l&#252r. Tedavinin ilk &#351art&#305, kusman&#305n nedenini belirlemektir. Tedavi nedene g&#246re yap&#305l&#305r. Hasta kustuktan sonra, s&#305rt &#252st&#252 yat&#305r&#305l&#305r. Bir&#351ey yedirilmez. Bir bardak buzlu su, yudum yudum i&#231irilir.mide &#252lseri

Midenin i&#231 y&#252z&#252ndeki belirli bir k&#305sm&#305n a&#351&#305nmas&#305 sonucu meydana gelen yaraya mide &#252lseri denir. Sinir bozuklu&#287u, midede asit fazlal&#305&#287&#305, zaman&#305nda ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaci&#287er yetersizli&#287i veya safra azl&#305&#287&#305, kalp hastal&#305klar&#305, sindirilmesi g&#252&#231 yiyeceklerin a&#351&#305r&#305 derecede kullan&#305lmas&#305, haddinden fazla sigara, &#231ay, kahve veya asit yap&#305c&#305 me&#351rubat i&#231mek, alkol kullanmak veya baz&#305 ila&#231lar&#305n uzun s&#252re kullan&#305lmas&#305 mide &#252lserini do&#287uran nedenler aras&#305ndad&#305r. Hastal&#305&#287&#305n ba&#351lang&#305c&#305nda mide ek&#351imesi ve a&#287&#305rl&#305k hissi vard&#305r. Hastan&#305n a&#287z&#305na, s&#305k s&#305k ek&#351i su gelir. Tat alma duygusu hafiflemi&#351tir, dil pasl&#305d&#305r, hastan&#305n rengi solmu&#351tur. Karn&#305n &#252st k&#305sm&#305na bast&#305r&#305l&#305nca, ac&#305ma hissedilir. Bu belirtiler ortaya &#231&#305kt&#305ktan sonra; en k&#305sa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra s&#305rta do&#287ru yay&#305lan &#351iddetli mide a&#287r&#305lar&#305 ba&#351g&#246sterir. Ba&#351 d&#246nmesi ve terleme de g&#246r&#252l&#252r. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da g&#246r&#252lebilir. Baz&#305 kimselerin b&#252y&#252k abdestleri katran gibi olur. Bu i&#351aretler, &#252lserin ilerlemi&#351 oldu&#287unu g&#246sterir. Mide &#252lseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylar&#305nda, &#231ok rahats&#305z edici bir hal al&#305r. A&#287r&#305 ve kanamalar artar. Mide &#252lseri, ba&#351lang&#305c&#305nda te&#351his edilip de tedaviye ba&#351lan&#305lacak olursa, tela&#351lanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yap&#305lacak ilk i&#351, &#252z&#252nt&#252ye kap&#305lmamak, aksine b&#252t&#252n &#252z&#252nt&#252lerden s&#305yr&#305lmaya gayret sarfetmektir. Sonra tedaviye yard&#305mc&#305 olmak amac&#305yla a&#351a&#287&#305daki hususlara kesinlikle uymak gerekir. - Tedavi s&#252resince istirahat edin - Yemeklerinizi, her g&#252n belirli saatlerde yiyin - ba&#287&#305rsaklar&#305n&#305z&#305n d&#252zenli bir &#351ekilde &#231al&#305&#351mas&#305n&#305 sa&#287lay&#305n - Sigara, &#231ay, kahve ve alkol&#252 b&#305rak&#305n - Di&#351 sa&#287l&#305&#287&#305na &#246nem verin - S&#252t ve s&#252tl&#252 yiyecekler, yumurta, k&#305zarm&#305&#351 ekmek, tereya&#287&#305, pelte ve ha&#351lanm&#305&#351 bal&#305k, sebze p&#252releri ve patates yeme&#287ini sofran&#305zdan eksik etmeyin.&#246ks&#252r&#252k

&#199o&#287unlukla, g&#246&#287&#252s, bo&#287az veya kar&#305n bo&#351lu&#287unda meydana gelen bir rahats&#305zl&#305&#287&#305n belirtisi olarak ortaya &#231&#305kan &#246ks&#252r&#252kt&#252r 3 grupta toplan&#305r. - Kuru &#246ks&#252r&#252k Nezle, bo&#287az iltihab&#305, bademcik iltihab&#305, fazla sigara i&#231mek, sindirim bozukluklar&#305, gastrit, ishal, kab&#305zl&#305k, ba&#287&#305rsak solucanlar&#305, kalp hastal&#305klar&#305 ve ses tellerinin hastalanmas&#305ndan kaynaklanan &#246ks&#252r&#252kler balgams&#305zd&#305r, yani kuru &#246ks&#252r&#252kt&#252r. - N&#246bet &#351eklinde gelen &#246ks&#252r&#252kBu &#231e&#351it &#246ks&#252r&#252k, bo&#287maca veya ci&#287er &#351işmesi; g&#305rtlak veya hava borusunun tahri&#351 olmas&#305, veya ast&#305mdan kaynaklan&#305r. Bu &#231e&#351it &#246ks&#252r&#252kte pek az balgam g&#246r&#252l&#252r. - Balgaml&#305 &#246ks&#252r&#252k Bu &#231e&#351it &#246ks&#252r&#252k, s&#305k s&#305k tekrarlar. Hastada h&#305r&#305lt&#305 vard&#305r. Balgam &#231&#305kar&#305r ve nefesini d&#305&#351ar&#305 vermekte zorluk &#231eker. Balgaml&#305 &#246ks&#252rük; Bron&#351it, ast&#305m, sin&#252s iltihab&#305, m&#252zmin sin&#252zit, kalp hastal&#305klar&#305 veya t&#252berk&#252loz'un bir i&#351areti olabilir. &#214ks&#252r&#252k, nas&#305l olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastal&#305kt&#305rromatizma

Umumiyetle eklem, kas ve sinir sistemini etkileyen hastal&#305klara romatizma denir. Romatizma a&#287r&#305lar&#305, v&#252cudun her taraf&#305nda g&#246r&#252lebilir. Halk aras&#305nda, romatizma a&#287r&#305lar&#305na yel denir. &#350i&#351manl&#305k, hormon dengesizli&#287i, karaci&#287er yetersizli&#287i, beslenme dengesizli&#287i, mide ve ba&#287&#305rsak bozukluklar&#305, &#231&#252r&#252k di&#351ler, sin&#252zit, bademcik iltihaplar&#305 ve ya&#351l&#305l&#305k romatizmay&#305 haz&#305rlayan nedenlerin ba&#351&#305nda gelir. Ayr&#305ca, so&#287uk ve rutubet de &#231ok &#246nemli rol oynar. Romatizmal&#305 yerlerde a&#287r&#305, yanma veya &#252&#351&#252tme ve &#351i&#351likler g&#246r&#252l&#252r. A&#287r&#305 bazen dayan&#305lmaz dereceye var&#305r. Hareket etmekte de g&#252&#231l&#252k &#231ekilir. Tedavi edilmezse, kalp kapa&#287&#305 hastal&#305&#287&#305 veya bir ba&#351ka hastal&#305&#287a neden olur.3 &#231e&#351it romatizma vard&#305r: - Akut eklem romatizmas&#305 - Romatoid artrit - Dejeneratif romatizma&#351eker hastal&#305&#287&#305

V&#252cudun &#351eker yakmas&#305nda ortaya &#231&#305kan bozuklu&#287un neden oldu&#287u bir hastal&#305kt&#305r. T&#305p dilinde diabet denir. Pankreas, kandaki &#351eker miktar&#305n&#305 kontrol eden ve ad&#305na ins&#252lin denilen bir madde salg&#305lar. Pankreas bu g&#246revini yerine getirmezse, kandaki fazla &#351eker, karaci&#287ere depo edilir. A&#231 karn&#305na al&#305nan 100 gram kanda 80 miligram &#351eker vard&#305r. Bu miktar yemekten 1-2 saat sonra 140 miligrama kadar y&#252kselir. Kandaki &#351eker miktar&#305 hastal&#305&#287&#305n durumuna g&#246re a&#351a&#287&#305daki gibi tespit edilir. &#350eker durumu A&#231ken Yemekten 1-2 saat sonra Normal kimselerde 80 mg. 140 mg. Orta derecede 130 mg. 190 mg. A&#287&#305r derecede 160 mg. 215 mg. 2 &#231e&#351it &#351eker hastal&#305&#287&#305 vard&#305r. - &#350ekersiz Diabet : Hipofiz bezinin arka taraf&#305ndan salg&#305lanan antidi&#252retik hormonun yetmezli&#287i sonucu ortaya &#231&#305kan bu &#231e&#351it &#351eker hastal&#305&#287&#305na, t&#305p dilinde diabetes insipidus denir. - &#350ekerli Diabet :Pankreas&#305n salg&#305lad&#305&#287&#305 ins&#252lin yetmezli&#287i sonucu ortaya &#231&#305kan bu &#231e&#351it &#351eker hastal&#305&#287&#305na, t&#305p dilinde diabetes mellitus denir. &#350eker hastal&#305&#287&#305n&#305 do&#287uran nedenler dengesiz beslenme, &#351i&#351manl&#305k veya sinir bozuklu&#287udur. Baz&#305 kimselerde de irsiyet &#246nemli bir rol oynar. Hastal&#305&#287&#305n ba&#351lang&#305c&#305nda &#231ok yemek ve su i&#231mek ihtiyac&#305 vard&#305r. &#304drar miktar&#305 da artar. Kad&#305nlar&#305n idrar yapma yerlerinde ka&#351&#305nt&#305 vard&#305r. Ayr&#305ca devaml&#305 yorgunluk hali g&#246r&#252l&#252r. &#304leri safhada devaml&#305 ba&#351 a&#287r&#305s&#305, el ve ayak titremeleri, i&#351tahs&#305zl&#305k, aseton kokusuna benzer nefes kokusu, ter kokusu, adele kramplar&#305, haf&#305za zay&#305fl&#305&#287&#305, k&#305smi veya tam fel&#231, iyile&#351meyen yaralar ve uykuda say&#305klama g&#246r&#252l&#252r. &#350eker hastal&#305&#287&#305 tedavi edilmezse sonu&#231 damar sertli&#287i, kalp yetmezli&#287i, g&#246&#287&#252s anjini, g&#246rme zay&#305fl&#305&#287&#305, katarakt, karaci&#287er hastal&#305klar&#305, siroz olabilir. &#304ki &#231e&#351it &#351eker komas&#305 vard&#305r. - Diabetik Koma [img]/images/smilies/biggrin.gif[/img]aha ziyade &#351eker hastalar&#305nda g&#246r&#252l&#252r. Nedeni, ins&#252lin verme zaman&#305n&#305 ge&#231irmek, gerekti&#287inden az miktarda ins&#252lin vermek, ba&#287&#305rsak iltihab&#305, bademcik iltihab&#305, grip veya iyile&#351meyen yaralard&#305r. - &#350eker Eksikli&#287i Komas&#305 : T&#305p dilinde hipoglisemi ad&#305 verilen bu &#231e&#351it koma, terleme, titreme, &#231&#305rp&#305nma huzursuzluk, &#351iddetli a&#231l&#305k, ve a&#351&#305r&#305 duygusall&#305kla ba&#351lar. Nedeni, fazla miktarda ins&#252lin vermek veya &#231ok miktarda karbonhidratl&#305 yiyeceklerle beslenmektir. &#350eker hastalar&#305 haftada en az iki kere &#305l&#305k banyo yapmal&#305d&#305r ve sonra da v&#252cutlar&#305n&#305n her taraf&#305n&#305 &#305l&#305k bir havlu ile ovmal&#305d&#305r. Kab&#305z veya ishal olmamal&#305d&#305rlar. Perhiz yapmal&#305d&#305rlar. Erken yat&#305p erken kalkmal&#305d&#305rlar. A&#287&#305z, bo&#287az ve di&#351 sa&#287l&#305&#287&#305na a&#351&#305r&#305 &#246zen g&#246stermelidirler. Masaj, beden hareketleri ve a&#231&#305k havada y&#252r&#252y&#252&#351&#252 ihmal etmemelidirler.tifo

Mikrobik ve bula&#351&#305c&#305 bir hastal&#305kt&#305r. Hastal&#305&#287&#305n mikrobu &#231omak &#351eklindedir. Tifo basili ad&#305 verilen bu mikrop, &#231o&#287unlukla tifolu hastalar&#305n d&#305&#351k&#305lar&#305nda veya idrarlar&#305nda, kanlar&#305nda, t&#252k&#252r&#252klerinde veya v&#252cutlar&#305nda g&#246r&#252len deri d&#246k&#252nt&#252lerinde bulunur. Tifo salg&#305n&#305na, la&#287&#305m sular&#305 kar&#305&#351m&#305&#351 i&#231me sular&#305 veya la&#287&#305m sular&#305 ile mikroplanm&#305&#351 yiyecek maddeleri neden olur. Salg&#305n daha ziyade yaz ve sonbahar aylar&#305nda g&#246r&#252l&#252r. Hastal&#305k, mikrop v&#252cuda girdikten yakla&#351&#305k 7-15 g&#252n sonra ortaya &#231&#305kar. Hastal&#305&#287&#305n ilk g&#252nlerinde yorgunluk ve ba&#351 a&#287r&#305lar&#305 g&#246r&#252l&#252r. Fakat hasta yatmak ihtiyac&#305n&#305 hissetmez. Birka&#231 g&#252n sonra ate&#351 yava&#351 yava&#351 y&#252kselmeye ba&#351lar. &#304&#351tahs&#305zl&#305k, ba&#351 a&#287r&#305s&#305, burun kanamas&#305, bron&#351it, mide ve ba&#287&#305rsak bozukluklar&#305 ile birlikte ishal g&#246r&#252l&#252r. &#304lk belirtilerin ortaya &#231&#305kmas&#305n&#305 takip eden birka&#231 g&#252n i&#231inde ate&#351i daha da y&#252kselir. G&#246&#287s&#252nde karn&#305nda ve s&#305rt&#305nda pire &#305s&#305r&#305&#287&#305na benzeyen k&#305rm&#305z&#305 lekeler belirir. Bu g&#252nler i&#231inde tansiyon d&#252&#351er, nab&#305z da yava&#351lar. Hastal&#305&#287&#305n &#252&#231&#252nc&#252 haftas&#305nda kar&#305n gerginle&#351ir ve &#351i&#351er. D&#305&#351k&#305 ise yumu&#351akla&#351&#305r, ba&#287&#305rsak kanamalar&#305 g&#246r&#252lebilir. Bademcikler iltihaplanm&#305&#351, hasta zay&#305flam&#305&#351t&#305r. &#220&#231&#252nc&#252 haftan&#305n sonlar&#305ndan itibaren, ate&#351 d&#252&#351meye ve di&#287er belirtiler kaybolmaya ba&#351lar. Tifo kalbi, beyni, b&#246brekleri, akci&#287erleri, karaci&#287eri, g&#246z ve kulak sinirlerini etkiler. Bu nedenle iyi tedavi &#351artt&#305r. Hastaya s&#252t, yo&#287urt, ayran, ho&#351af, meyva sular&#305, limonata, portakal suyu, yumurta sar&#305s&#305, yumurtal&#305 &#231orbalar, iki kere &#231ekilmi&#351 etten yap&#305lm&#305&#351 k&#246fteler, sebze ve meyve p&#252releri verilir. &#199ok su i&#231irilir.&#252lseratif kolitis

Stres sonucuda ortaya &#231&#305kanbilen ve kal&#305n ba&#287&#305rsakla rektumu kaplayan kanamal&#305 yaralar.verem

Akci&#287er veremi, t&#252berk&#252loz, fitizi diye bilinir. Nedeni, koch basili denilen ufak k&#305vr&#305k i&#231inde k&#252&#231&#252k noktac&#305klar g&#246r&#252len &#231omak &#351eklindeki verem basilidir. Verem mikrobu insan v&#252cuduna &#231e&#351itli yollardan girebilir. Bu yollar&#305n ba&#351&#305nda, solunum yollar&#305 gelir. Hastal&#305k, &#231o&#287unlukla veremlinin balgam&#305 veya veremli ineklerin s&#252t&#252 ile bula&#351&#305r. Sa&#287l&#305k &#351artlar&#305na uymamak, a&#351&#305r&#305 yorgunluk, &#252z&#252nt&#252, grip, bo&#287maca, k&#305zam&#305k veya &#351eker hastal&#305&#287&#305 v&#252cudun direncini kaybetmesine ve hastal&#305&#287&#305n ihtimalinin artmas&#305na neden olur. Verem, &#252&#231 devrede geli&#351ir. Birinci devrede, hastada genel yorgunluk, i&#351tahs&#305zl&#305k, s&#305rt a&#287r&#305lar&#305, &#246ks&#252r&#252k, ve 38 dereceye varan ate&#351 g&#246r&#252l&#252r.Verem basili bu devrede t&#252berk&#252l ad&#305 verilen iltihapl&#305 b&#246lgeler olu&#351turur. &#304kinci devrede hi&#231 bir belirti g&#246r&#252lmeyebilir. Fakat basiller b&#252t&#252n v&#252cuda yay&#305larak deri, eklemler, kemikler, b&#246brekler, ba&#287&#305rsaklar, kar&#305n ve beyin zar&#305na yerle&#351irler. Bu devrede tedaviye ba&#351lanmam&#305&#351sa, v&#252cudun direnci azalmaya ba&#351lar. &#220&#231&#252nc&#252 devrede, varem basilleri kan veya lenf kanallar&#305 yoluyla yay&#305lmaya devam eder. Hastada, yorgunluk, balgaml&#305 &#246ks&#252r&#252k, ak&#351amlar&#305 y&#252kselen hafif ate&#351, i&#351tahs&#305zl&#305k ve gece terlemeleri g&#246r&#252l&#252r. Bu devrede, tedavi edilmezse, di&#287er akci&#287er de hastalanabilir. Tedaviye 4 ila 9 ay kadar devam etmek gerekir. Tedavinin ilk &#351art&#305 temiz ve a&#231&#305k hava, bol g&#305da ve &#252z&#252nt&#252s&#252z bir hayatt&#305r. ba&#287&#305rsak i&#231in &#350ifal&#305 Bitkiler&#350ifal&#305 Bitkiler > Bitkiler, Bitki &#199aylar&#305, Meyveler, Sebzeler, Baharatlarac&#305a&#287a&#231

&#304&#351tah a&#231ar, hazm&#305 kolayla&#351t&#305r&#305r. Ate&#351i d&#252&#351&#252r&#252r. T&#252k&#252r&#252k ifrazat&#305n&#305 artt&#305r&#305r. Mide, ba&#287&#305rsak, karaci&#287er ve b&#246breklerin &#231al&#305&#351mas&#305n&#305 d&#252zenler. B&#246brek sanc&#305lar&#305n&#305 keser, ta&#351lar&#305n d&#252&#351&#252r&#252lmesine yard&#305mc&#305 olur. ba&#287&#305rsak kurtlar&#305n&#305 d&#246ker. Kanamalar&#305 durdurur. Ha&#351arat ka&#231&#305r&#305c&#305 olarak da kullan&#305l&#305r. Fazla kullan&#305lacak olursa; ba&#351 d&#246nmesi, mide bulant&#305s&#305 ve kusma yapar.ada&#231ay&#305

Mide va ba&#287&#305rsak gazlar&#305n&#305 giderir. Mide bulant&#305s&#305n&#305 keser. Haz&#305m sisteminin d&#252zenli &#231al&#305&#351mas&#305n&#305 sa&#287lar. Bo&#287az, bademcik ve di&#351eti iltihaplar&#305n&#305 giderir. G&#246&#287s&#252 yumu&#351at&#305r. Ast&#305mdaki s&#305k&#305nt&#305lar&#305 ge&#231irir. &#304drar ve ter s&#246kt&#252r&#252r. Banyo suyuna kat&#305l&#305p y&#305kan&#305lırsa; zindelik verir. G&#252nde, 3 kahve fincan&#305ndan fazla i&#231ilmemelidir.anason

Hazm&#305 kolayla&#351t&#305r&#305r. &#304&#351tahs&#305zl&#305&#287&#305 ve yemeklere kar&#351&#305 duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve ba&#287&#305rsak gazlar&#305n&#305 s&#246kt&#252r&#252r. &#304drar&#305 artt&#305r&#305r. &#214te yandan kusmay&#305 ve ishali keser.ayva

&#304shal ve dizanteriyi keser. Mide ve ba&#287&#305rsaklar&#305 kuvvetlendirir. &#304nce ba&#287&#305rsak iltihab&#305n&#305 giderir. Kan&#305 temizler. &#199arp&#305nt&#305y&#305 dindirir.brokoli

Kansere kar&#351&#305 bizi koruyan ve &#246mr&#252m&#252z&#252 uzatan m&#252thi&#351 bir sebze. &#199ok miktarda kalsiyum i&#231erdi&#287i i&#231in kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikli&#287ini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlar&#305nda ender olarak ba&#287&#305rsak ve akci&#287er kanseri g&#246r&#252l&#252r, kalp dola&#351&#305m hastal&#305klar&#305na da pek fazla rastlanmaz. Kad&#305nlarda g&#246&#287&#252s kanserini &#246nler. G&#246&#287&#252s kanserine ve spinabifida hastal&#305&#287&#305na kar&#351&#305 etkili. Brokoli bol miktarda, g&#246&#287&#252s kanseri riskini azaltan 'indole' adl&#305 bir madde i&#231eriyor. &#304ndole, g&#246&#287&#252s kanserine neden olan &#246strojen bozukluklar&#305n&#305 engelliyor. Ayr&#305ca brokolinin di&#287er bir &#246zelli&#287i de, spinabifida hastal&#305&#287&#305n&#305 (do&#287u&#351tan belkemi&#287inde son omurun kapanmam&#305&#351 olmas&#305) &#246nlemesi.bu&#287day

Lifli g&#305dalar sa&#287l&#305kl&#305 bir beslenmenin temelidir. Bu&#287day&#305n d&#305&#351 kabuklar&#305ndan elde edilen kepek de, genellikle m&#305s&#305r gevre&#287i t&#252r&#252 yiyeceklerle t&#252ketilir. Kepekli bu&#287day unundan yap&#305lan kurabiye vb. ba&#287&#305rsaklar&#305n d&#252zenli &#231al&#305&#351mas&#305n&#305 sa&#287lar ve kab&#305zl&#305&#287&#305 &#246nler. Bu&#287day tanesinin &#246z&#252 ola&#287an&#252st&#252 besleyicidir. V&#252cudun &#246z&#252msedi&#287i kalsiyum, demir ve &#231inko burada depolan&#305r. Besin de&#287eri, potansiyel olarak yulaf ve m&#305s&#305rdan daha y&#252ksek olan bu&#287day, ba&#287&#305rsak ve rektum kanserini &#246nleyici fakt&#246rler i&#231erir. Ama, yulaf ve m&#305s&#305ra k&#305yasla sindirimi biraz daha zordur.&#231ilek

K&#246rpe ve bol sulu &#231ilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunlar&#305 olanlar i&#231in de iyi bir meyvedir. B&#246brek, idrar yollar&#305 ve ba&#287&#305rsak sorunlar&#305 i&#231in de birebirdir. Ayr&#305ca di&#351 etlerini g&#252&#231lendiriyor, di&#351lerdeki tartar&#305 &#246nl&#252yor, a&#287&#305z kokular&#305n&#305 ve bo&#287az a&#287r&#305lar&#305n&#305 gideriyor. &#199ilekte y&#252ksek oranda C vitamini bulundu&#287u gibi, y&#252ksek tansiyon ve kolesterol&#252 d&#252&#351&#252ren maddeler i&#231eriyor. &#199ilek C vitamini ihtiyac&#305n&#305 kar&#351&#305lar. Ayr&#305ca bol miktarda potasyum i&#231erir ve lifli besinler aras&#305nda &#246nemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, &#231ile&#287e &#351eker ilave etmemek &#351aart&#305yla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.&#231&#246rekotu

&#304&#351tah a&#231ar. V&#252cuda kuvvet ve din&#231lik verir. Hazm&#305 kolayla&#351t&#305r&#305r. Mide ve ba&#287&#305rsak gazlar&#305n&#305 s&#246ker. Koklanacak olursa ba&#351 a&#287r&#305s&#305n&#305 keser.dereotu

Bitkinin kullan&#305lan k&#305sm&#305 meyveleridir. Meyveler eyl&#252l sonunda toplan&#305r ve g&#246lgede kurutulur. Meyvelerinde sabit ve u&#231ucu ya&#287, pektin ve azotlu bile&#351ikler vard&#305r. Meyveler yat&#305&#351t&#305r&#305c&#305, mide ve ba&#287&#305rsak gazlar&#305n&#305 &#246nleyici olarak kullan&#305l&#305r. Haz&#305ms&#305zl&#305k ve h&#305&#231k&#305r&#305&#287a tesiri iyidir. Yapraklar&#305 da yemek ve salatalarda kullan&#305l&#305r.dut

Beyaz dut yapraklar&#305 idrar s&#246kt&#252r&#252r. V&#252cutta biriken suyu bo&#351alt&#305r. A&#231 karn&#305na yenen beyaz dut ba&#287&#305rsak solucanlar&#305n&#305 s&#246kt&#252r&#252r.hatmi

A&#287&#305z, bo&#287az ve di&#351eti iltihaplar&#305n&#305 iyile&#351tirir. ba&#287&#305rsak iltihaplar&#305n&#305 giderir.havu&#231

Haftada be&#351 kere yendi&#287i takdirde Harvard'&#305n ara&#351t&#305rmalar&#305na g&#246re kad&#305nlarda kalp enfarkt&#252s&#252n&#252, fel&#231 tehlikesini y&#252zde 68 oran&#305nda azalt&#305yor. G&#252nde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterol&#252 y&#252zde 10 oran&#305nda azaltt&#305&#287&#305 g&#246r&#252lm&#252&#351t&#252r. Her g&#252n yenen bir havu&#231 da akci&#287er kanseri tehlikesini yar&#305ya indiriyor. Havu&#231taki Beta-Karotin de g&#246zleri ya&#351l&#305l&#305&#287&#305n getirdi&#287i g&#246rme zay&#305fl&#305&#287&#305ndan koruyor ve ba&#287&#305&#351&#305kl&#305k sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve ba&#287&#305rsak kanamalar&#305n&#305 &#246nler, kans&#305zl&#305&#287&#305 giderir, anne s&#252t&#252n&#252 artt&#305r&#305r, y&#252z ve boyun k&#305r&#305&#351&#305kl&#305klar&#305n&#305 giderir, idrar ve ba&#287&#305rsak gazlar&#305n&#305 s&#246kt&#252r&#252r, &#252lserdeki &#351ikayetleri giderir. Kansere kar&#351&#305 etkili oldu&#287u gibi cildin kurumas&#305n&#305 da engelliyor ve ba&#287&#305&#351&#305kl&#305k sistemini g&#252&#231lendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve ba&#287&#305&#351&#305kl&#305k sistemini g&#252&#231lendiriyor) i&#231eren havucun en b&#252y&#252k &#246zelliklerinden biri i&#231erdi&#287i bu maddenin cildin kurumas&#305n&#305 engelleyen A vitaminine d&#246n&#252&#351ebilmesi. kekik

Bedeni kuvvetlendirir. Hazm&#305 kolayla&#351t&#305r&#305r. Kalp &#231arp&#305nt&#305s&#305n&#305 keser. ba&#287&#305rsak iltihaplar&#305n&#305 iyile&#351tirir. ba&#287&#305rsak solucanlar&#305n&#305n d&#252&#351&#252r&#252lmesine yard&#305m eder. Kandaki &#351eker miktar&#305n&#305 azalt&#305r. ku&#351burnu

&#199ok yo&#287un vitamin zenginli&#287i nedeniyle g&#246zlerin dostudur. V&#252cuda dirilik sa&#287lar. 100 gram ku&#351burnunda bir sand&#305k portakala e&#351de&#287er C vitamini vard&#305r. &#304yi bir ra&#351itizm ilac&#305, etkin bir kan temizleyicisidir. G&#252&#231l&#252 bir kurt d&#252&#351&#252r&#252c&#252 ve ba&#287&#305rsak yumu&#351at&#305c&#305s&#305d&#305r. Mide kramplar&#305na ve sindirim sistemi zorluklar&#305na kar&#351&#305 faydal&#305d&#305r. Romatizma a&#287r&#305lar&#305n&#305 gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonu&#231 veriyor.lahana

Kansere kar&#351&#305 etkili oldu&#287u bilinen sebzelerin ba&#351&#305nda gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum i&#231erir. &#214zellikle meme ve rahim kanserine kar&#351&#305 etkilidir. V&#252cutta biriken zehirli maddelerin at&#305lmas&#305n&#305 sa&#287lar. Kandaki &#351eker miktar&#305n&#305 d&#252&#351&#252r&#252r. Sar&#305l&#305k ve safra kesesi hastal&#305klar&#305 i&#231in iyidir. Ast&#305ma faydal&#305d&#305r. ba&#287&#305rsak kanserine kar&#351&#305 etkili. Lahana kanser h&#252crelerinin &#252remesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) i&#231eriyor. ABD'de yap&#305lan bir ara&#351t&#305rmaya g&#246re, haftada bir g&#252n lahana yiyenlerin ba&#287&#305rsak kanseri olma riskleri &#252&#231te iki oran&#305nda azal&#305yor.nar

V&#252cudu kuvvetlendirir. &#304shali keser. Burun poliplerine faydal&#305d&#305r. &#350erit d&#252&#351&#252r&#252r. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, ba&#287&#305rsak hastal&#305&#287&#305 olanlar, k&#252&#231&#252k &#231ocuklar ve hamileler fazla kullanmamal&#305d&#305r.so&#287an ve sar&#305msak

Y&#252ksek tansiyon ve kalp hastal&#305&#287&#305 tehlikesini azalt&#305rlar. So&#287an, mide kanserine yakalanma riskini; sar&#305msak da ba&#287&#305rsak kanserine yakalanma riskini azalt&#305yor. Sar&#305msa&#287&#305n mayas&#305nda bulunan maddeler h&#252crelerin zarar g&#246rmesini &#246nleyerek, v&#252cudu erken ya&#351lanmaya kar&#351&#305 koruyor. Antibiyotik ve nefes darl&#305&#287&#305n&#305 gideren bile&#351imler i&#231eren sar&#305msak ba&#287&#305&#351&#305kl&#305k sistemini de kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastal&#305klara kar&#351&#305 etkili. So&#287an i&#231erdi&#287i kimyasal maddelerle kalbimizi g&#252&#231lendiriyor ve alerjik reaksiyonlar&#305 engelliyor. Newcastle'da yap&#305lan ara&#351t&#305rmalar, d&#252zenli bir &#351ekilde so&#287an yiyenlerin damarlar&#305n&#305n t&#305kanma riskinin azald&#305&#287&#305n&#305 g&#246steriyor. &#252zerklik

ba&#287&#305rsak kurdundan prostata, hemoroitten kar&#305n a&#287r&#305s&#305na pek &#231ok hastal&#305&#287a iyi gelmektedir.yenibahar

Damar sertli&#287ini &#246nler. Hazm&#305 kolayla&#351t&#305r&#305r. Mide ve ba&#287&#305rsak gazlar&#305n&#305 giderir.zencefil

&#304&#351tah a&#231ar. Kusmay&#305 &#246nler. ba&#287&#305rsak bozukluklar&#305n&#305 giderir. zeytin

Zeytinya&#287&#305, safray&#305 art&#305r&#305r. Karaci&#287eri &#231al&#305&#351t&#305r&#305r. Karaci&#287er a&#287r&#305lar&#305n&#305 keser. Sar&#305l&#305kta faydal&#305d&#305r. Yaprak ve kabuklar&#305 y&#252ksek tansiyonu d&#252&#351&#252r&#252r. Kandaki &#351eker miktar&#305n&#305 d&#252&#351&#252r&#252r. ba&#287&#305rsak solucanlar&#305n&#305n d&#252&#351&#252r&#252lmesine yard&#305mc&#305 olur.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:18 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.