Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Hamilelik ve listeria enfeksiyonu (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/608736-hamilelik-ve-listeria-enfeksiyonu.html)

Bluesky24 07-05-2010 04:40 PM

Hamilelik ve listeria enfeksiyonu
 
Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeria

monocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir

enfeksiyondur. Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2.500

civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan

beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum,

anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi

ciddi sonuçlar doğurabilir.



Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her

yerde bulunabilir. Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadan

bakteriyi taşıyabilirler. Doğada bu kadar yaygın bulunmasına

karşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları

insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır.



Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu

görülmektedir. Küçük çocuklar, 60 yaşından büyük

erişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek

hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden

olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası

kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi

baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek

risk grubunu oluşturular. Hamilelik sırasında da

bağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk

artışı söz konusudur. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi

(CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından

hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk

taşıdığını belirtmektedir. Bu ülkede görülen listeria

enfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya

çıkmaktadır.



Listeria nasıl bulaşır?



Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu

sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile

bulaşır. En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğ

deniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu

süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler,

önceden pişirilmiş hazır gıdalardır. Bu tür gıdaların

alınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir.



Belirtileri nelerdir?



Vücuda alındıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç

gün ya da hafta sürebilir. Çoğu durumda herhangi bir belirti

olmaz. En sık karşılaşılan belirtiler grip benzeri

yakınmalardır. Ani başlayan ateş, kas ve karın ağrısı,

bulantı, kusma ve ishal diğer belirtileridir.Yakınmaların

hepsi birarada olabileceği gibi sadece biri ya da birkaçı da

görülebilir. Enfeksiyon sinir sistemine yayılırsa

başağrısı, hafıza kaybı, ense sertliği, denge sağlayamama

ya da epilepsi benzeri nöbetler ortaya çıkabilir.



Tanı



Listeria tanısı şüpheli durumlarda yapılan kan testleri ile

konur?



Bebek üzerindeki etkileri

nelerdir?



Anne adayı enfeksiyona yakalansa bile bebeğin etkilenmemesi

olasıdır. Enfeksiyon direkt olarak plasenta yolu ile

bulaşabileceği gibi bebek hastalığı doğum sırasında da

kapabilir.



Anne karnında yakalanılan enfeksiyon düşük, erken doğum

ya da anne karnında ölüme neden olabilir. Bulgu göstermeyen

listeria enfeksiyonu varlığında ise bebekte anomali ya da

gebelik kaybının arttığına dair bir bulgu yoktur. Listeria

enfeksiyonları tekrarlayan düşüklere neden olmaz.



Aktif enfeksiyon varlığında erken dönemde uygulanan

yüksek doz antibiyotik tedavisi ile bebeğin etkilenmesi

önlenebilir ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir.





Doğum sonrası yenidoğanda görülen enfeksiyonlar ise

oldukça ciddidir. Bu bebeklerde menenjit görülebileceği gibi

sepsis adı verilen tablo ortaya çıkabilir ve enfeksiyon kan

yolu ile tüm vücuda yayılabilir. Bu bebeklerin yaklaşık

yarısı kaybedilir. Bazı zamanlarda ise belirtiler doğumdan

bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bebeklerde beslenme

bozukluğu görülebilir.



Önlemler



Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin

maddelerinden uzak durmaktır. Basit bir kural yiyecekleri

yemeden hemen önce pişirmektir. Pişmiş yiyeceklerin

buzdolabında saklanması listeriayı önlemez. Bu nedenle

hazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan

yiyeceklerin yenmemesi idealdir.



Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı

önlemler şunlardır:





Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin

Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk

tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın.

Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden

şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin.

Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini

kesinlikle tüketmeyin. Bu tür ürünleri alırken

mutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten

üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin.

Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak

büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan

camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye

özen gösterin

Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden

dondurmayın

Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce

mutlaka yeniden ısıtın

Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama

koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi

geçmiş ürünleri asla tüketmeyin

Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları

yemeyin

Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin

Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin





******



[/b] Geri





























































10 Şubat 2008



Saat: 14:20







UYARI



Çin

Malı ürünlere dikkat !

















































































































































Unutmayın!





Çalışan

anne adayları: Doğum

öncesi iznine ayrılmak için yapmanız gereken

işlemleri unutmayın













































Kaynak: Dr. Mumcu


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:08 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.