![]() |
Türk usulü diyet Türk kalp Vakfı'nın beslenme uzmanı Dr. Sumru Özbay, geleneksel yemeklere düşkün biz Türklere özel bir sağlıklı beslenme listesi hazırladı. İşte bu diyetin incelikleri... -Hamur işlerinden uzak duracağız. Şiş kebap, döner, köfte ekmek, mantı, kadayıf ya da baklavayı haftada bir yiyebileceğiz. O da yanında ayran ya da salatayla. -45 yaşın üzerindeyseniz bu yiyeceklere yan gözle bile bakmayacaksınız. Bu gıdalar damar tıkanmalarına, beyin kanamalarına, hipertansiyona ve enfarktüse neden olur. En önemlisi ise kandaki kolesterol düzeyini yükseltir. -1.5 tabak mantı 2 adet lahmacun, 2 dilim pizza, 3 dilim böreğe eşittir. -Yemeklerde hayvansal ve katı yağ yerine zeytinyağı ve bitkisel yağ kullanılmalı. -Maden suyu, soda, meşrubat, kola gibi içecekler az tüketilmeli. -Pasta, kek, kurabiye gibi aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalı. -Meyveler yemekten 2 saat sonra tüketilmeli. -Domates, salatalık, marul, şekersiz çay, kahve ve ıhlamur istenildiği kadar içilebilir. 'Kibrit kutusu' kuralı geçerli Sabah: Çay, 2 kibrit kutusu peynir (60 gram), 5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı bal - reçel, salata, bir ince dilim ekmek. Öğle: 5 köfte kadar et, tavuk, balık, 6 - 7 yemek kaşığı sebze yemeği veya 6 - 7 yemek kaşığı kurufasulye, nohut, salata, 1.5 su bardağı yoğurt, 2 ince dilim ekmek. Ara: 2 porsiyon meyve veya 1 kibrit kutusu peynir, 1 adet galeta. Akşam: Öğlenin benzeri + 2 porsiyon meyve, 1 kibrit kutusu peynir, 1 adet galeta. Bir ince dilim ekmek yerine 1 kase çorba, 2 yemek kaşığı pilav - makarna ya da 1 orta boy haşlanmış patates yiyebilirsiniz. Kaynak : Bayposta.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:24 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.