Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   HAŞİMATO HASTALIĞI (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/604417-hasimato-hastaligi.html)

Bluesky24 06-05-2010 05:45 PM

HAŞİMATO HASTALIĞI
 


Tiroid hücrelerine karşı vücudumuzun ürettiği antikorlar sonucu oluşan tiroid iltihabına Haşimato hastalığı denir.

Tiroid Antikoru Nedir? Vücudumuzu mikroplara (bakteri, virüs vs) karşı koruyan bir sistem vardır. Buna "bağışıklık sistemi" (immün sistem) denir. Bu sistem, aynı sinir sistemi veya sindirim sistemi gibi bir sistemdir. Bağışıklık sistemi, akciğer, kemik iliği, dalak ve karaciğerde yerleşmiş bir grup hücreden oluşur. Bu hücrelerin ana görevlerinden biri de mikroplarla savaşmak için antikor dediğimiz molekülleri üretip kana vermektir. Üretilen bu antikorlar çok yararlıdır.

Ancak, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla veya "şaşırarak" ürettiği bazı antikorlar (oto-antikorlar), tiroid hücrelerinde bulunan peroksidaz enzimi ile tiroglobulin isimli moleküle karşı etkili olurlar. Bunlara oto-antikor denilir. Bu antikorlar çok zaralıdır, çünkü tiroid hücrelerine gidip yapışır ve onları "aynı bir mikropmuş" gibi tahrip eder. Tiroi'de bir iltihabi durum ("tiroidit") ortaya çıkar. Bu iltihap ve harabiyet sonucunda hormon üreten tiroid hücreleri çalışamaz hale gelir, kandaki tiroid hormon (tiroksin) düzeyi düşer, TSH düzeyi artar.

Bu antikorların teşhiste en yaygın olarak kullanılanları anti-TPO (anti-tiroid peroksidaz) ve anti-TG(anti-tiroglobulin) antikorları olarak isimlendirilir. Bu antikorların ölçümü tiroid hastalığının türünün anlaşılmasında ve "tiroidit" hastalığının (tiroid'in iltihabı) tanısında çok önemli olabildiği gibi bu hastalığın daha sonraki takibinde de kullanılmaktadır.

Oto-antikorlar Neden Yükselir? Tam olarak bilinmiyor ancak tetikleyen faktörler sayılabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, ani yoğun üzüntü, gerekmediği halde sürekli iyotlu tuz kullanımı suçlanan faktörler arasındadır. Antikor yüksekliği, ailsel geçiş (genetik) göstermektedir.

Oto-antikorlar Ne Yapar? Bu antikorlar yükselince, ya hastada hipotiroidizm (tiroid hormon yetmezliği: örneğin Haşimato hastalığı) veya daha seyrek olarak hipertiroidizm (zehirli guatr: örneğin Basedow Graves hastalığı) oluşabilir. Oto-antikorları yüksek olanlarda tiroid'in papiller kanseri daha sık görülmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir? Sadece tiroid hormonu vermekle tedavi tamamlanmaz, bir yandan da antikorları düşürecek tedavi de uygulanmalıdır

Kaynak: Sağlık Rehberi

Hayatdern 30-04-2018 11:23 AM

Cevap: HAŞİMATO HASTALIĞI
 
Haşimato Hastalığı Nedir?

Vücudun antikor üretimiyle ortaya çıkan ve tiroid üretiminde aksaklıklara neden olan sağlık problemine, haşimato hastalığı adı verilmektedir. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve vücudun kendi koruma sistemi tiroid hücrelerine saldırmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için ihtiyaç duyulan antikorlar, kana karışarak vücudun tüm hastalıklarla savaşmasını sağlar.

Ne yazık ki vücut, kimi zaman antikor üretiminde hata yapıp peroksidaz enzimi ile tiroglobulin isimli moleküle karşı sorun yaratacak antikorlar üretir. Sorun yaratan ve kendiliğinden meydana gelen bu antikorlar, otoantikor ismiyle anılır.

Otoantikorlar, vücudun kendini tahrip etmesine neden olan antikorlardır. Çünkü üretildikleri an tiroid hücrelerini bularak onları imha ederler. Bu durum, vücudun tiroid hücrelerine mikrop muamelesi yapmasından kaynaklanır. Gerçekleşen bu durumun sonucunda tiroid iltihaplanması meydana gelir ve kısa sürede haşimato hastalığı ortaya çıkar.

Haşimato Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın ilk belirtisi, dışarıdan da gözlemlenebilecek guatr şişmesidir. Hasta, guatr bezinin boyun kısmında yaptığı şişkinliği fark edince, hemen doktora gitmelidir. Haşimato hastalığının belirtileri arasında dikkat çeken bir diğeri ise kilo alımına neden olmasıdır. Hastalık başladığında kişi 7-8 kilo alabilir. Bunun yanı sıra hasta, sıcak soğuk konusunda daha hassastır. Adet dönemleri dengesizleşir, hamile kalma konusunda başarısızlık gözlemlenir. Depresyon, halsizlik, kabızlık, üşüme, kaslarda ağrı, ses kısıklığı, kalp ritim sorunu, kolesterol artışı, saç ve kaş dökülmesi diğer belirtiler arasındadır.

Haşimato hastalığının ilerlemesi durumunda, konuşma yetisinde kayıp oluşur. El ve ayaklarda ödem görülür. Bu ödemler yürüme engeline neden olabilir. Dilin işlevlerini yavaş yavaş yitirdiği fark edilir. Tat alma duyusu, kayganlıkla birlikte tespit edilir. Cilt renginde solgunluk ve kilo alma gözlemlenir. Kaşlarda dökülme, asabiyet ve huzursuzluk söz konusu olur.

Haşimato Hastalığının Tedavisi Nedir?

Tiroid çalışma düzeninde problem olmayan haşimato hastalarının bir süre gözlemlenmesi daha uygundur. Vücudun çalışma düzeni ne zaman bozulmaya başlarsa doktorlar o zaman harekete geçecektir. Kişi tiroitd sorunları nedeniyle doktora gittiğinde bozulmuş olan vücut yapısı için birkaç tetkik yapılır. Sıradan bir kan testinden ziyade hassas kan testleri, süreci hızlandıracaktır.

Test sonuçlarına bakıldığında doktorlar rahatlıkla teşhiste bulunacaktır. Kan testiyle birlikte saç dökülmesi, guatr şişmesi gibi görünen belirtiler için fiziksel muayene de yapılabilir. Doktorlar, hastalığın teşhisini koyduktan sonra uzun süreli tedavi uygularlar. Bazı hastalar için tedavi süreci ömür boyu sürmektedir. Hastalık, hormon eksikliğine neden olursa bu durumda hormon desteği yapılmaktadır.

Sentetik tiroid hormonu ile hastaya hormon değişim tedavisi uygulanır. Ağız yoluyla hormon dengesinin yeniden sağlanması amaç edinilir. Hormon desteği kişilerin hastalık nedeniyle aldığı kiloları verdirir bunun yanında hızla yükselen kolesterol da düşer. Bu tedavi dışında kolesterolü dengede tutacak, demir içerikli vitaminler, kalsiyum desteği, sodyum polistiren sülfonat da verilen ilaçlar arasındadır.


Bilgihanem.com

leylagul 30-04-2018 04:38 PM

Cevap: HAŞİMATO HASTALIĞI
 
teşekkürler


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:13 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.