Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Sokakta satılan sütlere dikkat (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/604005-sokakta-satilan-sutlere-dikkat.html)

Bluesky24 06-05-2010 05:11 PM

Sokakta satılan sütlere dikkat
 
Doç. Dr. Erginkaya, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yıllık kişi başı süt tüketiminin 5-6 litre düzeyinde olduğunu belirterek, bu oranın gelişmiş batı ülkelerinde 100 ile 150 litre arasında değiştiğini vurguladı.



sütün sadece bebekler, hastalar ve çocuklar için gerekli olmadığının altını çizen Doç. Dr. Erginkaya, şunları ifade etti: ''süt içerdiği besin maddelerinden dolayı her yaş grubunun tüketmesi zorunlu olan bir gıda maddesidir. Yeterli ve dengeli bir beslenme için bebeklerin günde en az 750 gram, çocukların 300-350 gram, gençlerin 350 gram, yetişkinler ve yaşlıların 250-400 gram ve hamile-emzikli kadınların ise 500 gram süt tüketmeleri gerekmektedir.''



Gelişmiş batı ülkelerinde sokakta süt satılmadığını, ancak Türkiye'de bunun önlenemediğini vurgulayan Doç. Dr. Erginkaya, Türkiye'de üretilen sütün yüzde 42'sinin tüketiciye çiğ süt (sokak sütü/açık süt) olarak ulaştığını, modern işletmelerde işlenen süt oranının yüzde 18, mandıralarda işlenen süt miktarının ise yüzde 40 olduğunu kaydetti.



Çiğ olarak tüketime sunulan sokak sütlerinde soğuk zincir sağlanamadığını ve bu nedenle hastalıklara davetiye çıkardığını vurgulayan Doç. Dr. Erginkaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Bu sütlerin tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde toplam bakteri yükü artmakta, bu da ısı ile yok edilemeyen toksinlerin oluşumuna yol açmaktadır. Tüketici, aldığı sokak sütlerinde kontrollü bir ısıtma sağlayamadığından kaynatma ile sütün besin değerinde önemli bir azalmaya ve sütün doğal tadının değişmesine neden olmaktadır. Sokak sütünün mikrobiyolojik açıdan sorunsuz hale getirilebilmesi, süt kaynamaya başladıktan sonra en az 10-15 dakika bu işleme devam etmekle mümkün olabilmektedir. Bu şekliyle kaynatma sütün besin değerini etkilemekte ve süt vitaminlerinde yüzde 60-100 oranlarında kayba neden olmaktadır. Tüketicinin önemli kısmı sokak sütünü saf, taze ve doğal olduğu yanılgısıyla tercih etmektedir. Oysa sokak sütleri denetimden uzaktır, su, nişasta vb. maddeler eklenerek, besin değeri azaltılmış olabilir ve birçok patojen mikro organizmayı içerebilir.''



(aa)



Kaynak : Bayposta.com


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:41 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.