Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Lohusalikta Meme Bakimi.. (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/602183-lohusalikta-meme-bakimi.html)

Bluesky24 06-05-2010 02:45 PM

Lohusalikta Meme Bakimi..
 
Lohusalikta Meme Bakimi..



Emzirmenin olmadigi normal dönemlerde genel vücut bakimina memeleri de dahil etmek yeterlidir. Sik sik yikanma, dar olmayan, memeleri saran ve tasiyan sütyen kullanma, meme arkasindaki gögüs kaslarini kuvvetlendirici egzersizler yapma, meme bakiminin temelini olusturur.

Hamilelikle birlikte memede büyük degisimler ortaya çikar. Memeler büyür, sertlesir ve nodüler yapilar ele gelir. Bunlar memedeki salgi bezlerinin gelismesi nedeni ile olusur. Bu degismeler memede ufak tefek agrilara neden olabilir.Yine uygun bir sütyen kullanmak ve hijyene önem vermek gerekir. Bu dönemde meme cildinde çatlaklar olusabilir, bunlara engel olmak için hamileligin basindan itibaren çatlak önleyici kremler kullanilmalidir.

Dogumla birlikte memenin esas görevi baslar. Dogum esnasinda salgilanan hormonlar, annenin çocugun sesini duymasi ve çocugun meme basini emerek uyarmasi, süt salgilayici hormonu yani ploraktini harekete geçirir ve süt yapimi ile salgisi baslar. Bildigimiz gibi yeni doganin emzirilmesi onun sagligi yönünden çok önemlidir. Yeni dogan yeni çevresine, annesinin sütü sayesinde adapte olur. Anne sütü yeni dogan için, gerek besin degeri gerekse sindirim sistemine uygunlugu ile en ideal besindir ve içindeki bagisiklik elemanlari ile bebegi mikroplandan korur. Emzirmek çocugun psikolojisi içinde çok önemlidir. çünkü emzirme ani çocugun annesini çok yakin hissettigi ve onunla bir bütün oldugu, güven duygusu, sevgi duygusu ve anne sicakliginin en yogun yasandigi andir. Emzirmek ayni zamanda annenin sagligi için de çok önemlidir. çünkü emziren kadinin rahmi daha çabuk küçülerek normal haline daha çabuk döner, yine emzirmek memede kanser basta olmak üzere pek çok hastaligin riskini azaltir. özetle emzirmek hem anne hem de çocuk için elzemdir. Emzirme döneminin saglikli ve uzun süreli olabilmesi için bazi kurallara uymak gerekir.

Yeni dogan birinci ayda o istedikçe emzirilir, sonraki aylarda da iki saatten daha sik olmamak kosuluyla çocugun açlik durumuna göre üç dört saatte bir emzirmek gerekir. Her seferinde her iki memede yaklasik 15' er dakika civarinda emzirilmelidir. Sonuçta görüldügü gibi 24 saat içinde çocugu 6 - 7 kez emzirmek gerekecektir. Emzirmeden önce eller mutlaka yikanmali ve meme baslari ilik temiz su veya karbonatli su (1 bardak kaynamis sogumus suya bir çay kasigi karbonat) ile temizlenmelidir.

Temizlemek için kullanilacak pamuk veya gazli bez hiçbir zaman suya batirilmamali, su temiz bir siseden pamuga dökülmelidir. Bu islemleri takiben meme basina E vitaminli kremler veya daha ekonomik ve pratik bir çözüm olarak sütten bir miktar sagarak sürülür ve meme basi kuruduktan sonra temiz gazli bir bez veya meme pedi konularak sütyen giyilir. Meme basini kapamadan önce mutlaka iyice kurutmak gerekir, çünkü nemli ortamda çatlaklar daha kolay olusur ve mikroplar daha kolay ürer. Eger çocuk emdikten sonra memede hala süt kalmissa temiz kaynatilmis bir tirle veya süt pompasi ile bosaltilmalidir. Asla memede dört bes saatten fazla sütün kalmasina ve yumrular olusmasina izin verilmemelidir. çünkü memede biriken bu süt mikroplar için çok uygun vasat teskil eder. Hele birde meme basinda çatlaklar olusmussa burdan mikroplarin içeriye girisi daha da kolaylasacaktir. Genel vücut hijyenine çok dikkat etmek gerekir, mümkünse her gün banyo yapmak, çamasirlari her gün degistirmek uygun olur.

özellikle emzirmeye yeni baslanan dönemde meme basinda çatlaklar olusabilir. E vitaminli kremler veya sütün kendisi bu çatlaklari engelleyebilir fakat bazen de herseye ragmen bu çatlaklar olusur, emzirme esnasinda çok acirlar ve kanayabilirler. Bu durumlarda meme basi temizligini karbonatli su ile yapmayi tercih etmek gerekir ve emzirme isleminden sonra meme basi hava ile iyice kurutulmalidir. Eger aci ve kanama çoksa, tek tek memeler dinlenmeye sevk edilir ve süt pompa ile çekilir. Yani bir emzirmede bir meme emzirilir, digeri pompa ile bosaltilir, diger emzirmede tersi yapilir. Pompa ile çekilen süt çocuga verilebilir. çocuga biberonla süt verilecegi zaman çok küçük delikli emzigi olan biberonlar tercih edilmelidir. Yoksa çocuk biberonun rahatligina alisir ve memeyi birakir. Eger meme basindaki çatlaklar kötülesir ve emzirmeye olanak vermeyen bir hal alirsa doktora basvurmakta yarar vardir. Memelerde yumrular olusursa ve pompa ile bunlar bosaltilmazsa, hele birde bu yumrular agrimaya baslarsa ya da memede kizariklik, sicaklik meydana gelirse hiç vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. çünkü bu bulgular bir enfeksiyonun basladigini gösterir, erken dönemde basit antibiyotikler ile enfeksiyon tamamen geçer. Oysa enfeksiyon ilerleyip apselesirse bu kez cerrahi müdahale enfeksiyon kontrol altina alinamazsa sütü kesmek bile gerekebilir. Bu da çok gerekli bir sürecin hazin sonu demek olur.

Emzirme döneminde de sütyen seçimi önemlidir. Sütyen giymemek memelerin çabuk deforme olmasina neden olur. Yine bu dönemde meme cildinin çatlamasini engellemek için ilk ay çatlak önleyici kremler sürmeye devam etmelidir

Gebelikte ve emzirme döneminde de normal dönemdeki memedeki gibi kitleler ve hatta kanser olusabilir. Bu nedenle gebelikte ve emzirme döneminde memede yumrular fark edildiginde basit bir süt birikmesi olarak algilayip ihmal edilmemelidir. Memeyi sagdiktan sonra geçmeyen yumrular enfeksiyon nedeni olabilecegi gibi memede bir tümörün belirtiside olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora basvurulmalidir.

Sevgili hanimlar, çocuk doktorlari bebegin en az bir yil emzirilmesini önermektedirler. Yani sizleri uzun bir dönem bekliyor. Lütfen memelerinize gerekli önemi gösterin ve hayatinizda her zaman yasayamiyacaginiz bu muhtesem dönemi saglikli ve mutlu geçirin.

[b]


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:53 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.