![]() |
Soru:"interferon iğnesi yaptırıken hsatalığın seyrinde neler görülür?" Selamlar.Ben 26 yaşında kronik aktif hepatit B hastasıyım.Gastroentereloji uzmanı yardımı ile hastalığımın takibini yapıyorum.Doktorumun isteği ile 1 yıl interferon+lamividune kullanacağım.5. hafta iğnesini vurduracağım.Sorum şu ki: İlk iğneyi vurdurduğumda titreme,üşüme,halsizlik gibi yan etkileri yaşadım sonraki haftalarda ise pek yan etki yaşamadım.5. hafta DNA gönderdim, daha gelmedi.Daha yan etki yaşamamamın tedavinin yararı hakkında olumsuzluk uyırır mı, bir de AST değerim normal de ALT 125 çıktı.Acaba değerin düşmesi için erken mi daha, İğneyi de nereden vurdursam daha etkili olur?(Prospektüste kalça ve karından daha kalıcı olur diyor; ama her hafta olduğu için sürekli de kalçadan olmuyor.Koldan da vurdursam çok etkili olur mu?) Doç.Dr. Yusuf AKCAN 26.04. 16:23:35 sorularınıza parça parça cevap vermeye çalışayım. interferona olan grip benzeri reaksiyon 3-4 haftadan sonra azalmaıs beklenir.ilk 4-8 haftalarda alt basşlangıç seviyesinden bir miktar daha yüksek çıkması genlede görülen reaksiyondur. bu bir süre sonra normale inecektir. erken dönemde enzimlerde yükselme olması endişe duyulacak bir bulgu değildir. ancak alırı yüksekliklerde ilacı kesmek gerkebilir. direkt bir sınır olmamakla beraber ben 300 unitenin üstünde azaltıp takibi sıklaştırırım.interferonu her hafta değiştirerek vurmak daha akıllıca olabilir. sık vurulan yerlerde oluışabilecek cilt reaksiyonları ilaç emilimini beklenmedik şekilde etkileyebilir.sağlıcakla Yazının Orjinali için Lütfen www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:01 AM. |