![]() |
ILKYARDIM ILKYARDIM ILKYARDIM TANIMI : Ani olarak hastalanan veya kazaya ugrayan kimseye aninda, olay yerinde ve çevre imkanlarindan yararlanilarak yapilan, tibbi olmayan geçici müdahaleyeILKYARDIMdenir. ILKYARDIMDA AMAçLAR : 1- Hayat kurtarmak 2- Durumunu korumak 3- Sakatliklari önlemek ILKYARDIMDA 6 SAFHA : 1-Tedbir (Ilkyardimcinin kendisinin ve kazazedenin güvenliginin saglanmasi) 2-Teshis 3- Tedavi 4- Telekomünikasyon (haberlesme) 5-Triaj (öncelikli kazazedenin belirlenmesi) 6- Tasima ILKYARDIMCIda bulunmasi gereken özellikler : 1- Her zaman tedbirli olmalidir 2- Sogukkanliligini korumalidir 3- Cesaret gösterilerinden ve emin olmadigi uygulamalardan kaçinmalidir ILKYARDIM da haberlesebilecek telefon numaralari : 0-232-2777333 DEü-Zehir Danisma Merkezi 0-800-3147900 Saglik Bakanligi, Zehir Danisma Merkezi, ücretsiz hat 110 Itfaiye 112 Ambulans 154 Trafik polisi 155 Polis imdat 156 Jandarma imdat ECZADOLABInda bulundurulmasi gereken malzemeler 1- üçgen sargi bezleri( 1, 2 , 3 , 4) 2- Rulo sargi bezleri 3- Steril gazli bezler 4- Flaster 5- çengelli igneler 6- Pamuk 7- Yara bandlari 8- Antiseptik solüsyonlar (Batikon/Mersol 50 ml/100 ml ) 9- Turnike lastigi * 10- Ilkyardim rehberi 11- Agri kesici ILKYARDIM çANTASInda yukaridaki malzemelere ek olarak bulundurulacaklar : 12- Tebesir 13- Makas 14- Cep feneri 15- Kagit, kalem 16- Boyunluk (servikal kollar) * Turnike lastigi gerekli degildir; onun yerine, üçgen sargi bezi, kravat veya herhangi bir kumas parçasini kullanmak daha uygundur. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:30 AM. |