![]() |
Ideal Vucut Agirligi Ideal Vucut Agirligi IDEAL BEDEN AGIRLIGI Sismanlik, kisinin gereginden fazla kiloya sahip olmasi durumudur. Ideal kilo yas, boy ve cinsiyete göre farklilik gösterir. Sismanligin derecesi Beden Kitle Indeksi (BKI) hesaplanarak saptanir. BKI, vücut agirligi (kg) ve boyun metre cinsinden karesine bölünerek hesaplanir. BKI = Vücut Agirligi (kg) / (Metre Cinsinden Boy)2 BKI SONUç Zayif 20-25 Normal Agirlik 26-30 Hafif Sisman 31-40 Orta Sisman 40 Asiri Sisman IDEAL BKI Erkek 22 Kadin 21 Menapoz sonrasi kadin 25 Boy ve vücut agirligina göre siniflandirma asagidaki grafikte görülebilir. Ideal kiloya kavusturan mucize diyet ve ilaç yoktur. Yasam biçimi ve beslenme aliskanligi düzenlenmelidir. Kilo vermek için en saglam yol dengeli beslenme ve düzenli egzersizdir. Uygun kiloya ulasmaktan çok, bu kiloyu yasam boyu korumak önemlidir. Diyetin ilk günlerinde, bedenin su miktarinda hizli kayiplar olur. Zamanla yag kütlesi azalir. Yag kütlesinin azalma hizi daha yavastir. Alinan kalorinin azalmasi ile organizma enerji kisitlamasina giderek direnç olusturur. Egzersiz ile zayiflamaya karsi olusan bu direnç kirilabilmektedir. Egzersiz sismanligin derecesi, mevcut hastaliklar ve kisinin yasam sekli dikkate alinarak ve mutlaka doktor önerisi ile yapilmalidir. Degisik Aktiviteler sirasinda 1 Dakikada Tüketilen Enerji Miktarlari AKTIVITE KKal/kg/dak Oturmak 1.2 Uyumak 1.08 Oturarak yemek 1.2 Konusmak 1.5 Araba sürmek 3.0 Cam silmek 4.2 Yer silmek 3.6 Yürümek(4.8 km/saat) 4.0 Kosmak (12 km/saat) 16.0 Kosmak (16 km/saat) 20.0 Voleybol 4.2 Masa tenisi 4.8 Basketbol 7.2 Düz yolda bisiklet 5.0 Uzun yol kosusu 10 Normal jimnastik 5.4 Hafif danslar 3.6 Futbol 8.4 Tenis 6.6 Jogging 12 Diyet, haftada 1- 1.5 kg verilecek sekilde düzenlenmelidir. Diyet sirasinda olusan metabolik artiklarin atilabilmesi ve su kaybinin karsilanmasi için,her 1000 kalori basina 1.5 litre sekersiz sivi alinmalidir. Uygulanan diyet, %50-60 karbonhidrat, %10-15 protein, %25-30 yag içermelidir. Diyette posali yiyecekler(sebze yemekleri,salatalar, kabuklu meyveler, çavdar, yulaf ve kepekli ekmek) artirilmalidir. ögün atlanmamali, gerekirse ara ögün yenmelidir. çesitli besinlerin 100 gramindaki enerji miktarlari asagidaki tabloda listelenmistir. Besin Adi Enerji (kkal.) Besin Adi Enerji (kkal.) Besin Adi Enerji (kkal.) Süt-yogurt (tam yagli) 61 Patates 76 *Sivi Yag 884 Süt-yogurt (yarim yagli) 50 Bamya 36 *Ay çekirdegi 560 Süt-yogurt (yagsiz) 35 Domates 22 *Kabak çekirdegi 610 Beyaz Peynir 235 Biber 22 *Badem 598 *Kasar Peyniri 40 Salatalik 15 *Antep Fistigi 594 *Krem Peynir 349 Kivircik 20 *Mayonez 390 Yumurta (adet) 79 Kabak 19 Seker 385 Dana Eti (orta yagli) 190 Ispanak 26 Bal 315 *Koyun Eti (orta yagli) 263 Taze fasulye 32 Tahin Helvasi 516 Tavuk Gögüs Eti (derisiz) 114 Havuç 42 Sütlü çikolata 525 *Tavuk Gögüs Eti (derili) 186 Elma 58 Dondurma 220 Tavuk Budu (derisiz) 125 Karpuz 26 çikolatali Pasta 370 *Tavuk Budu (derili) 237 Kavun 33 Hamburger (1 adet) 470 *Sosis 322 Portakal 49 Tuzlu Kraker 430 *Sucuk 452 Mandalina 46 Taze Meyve Suyu 50 Ekmek 276 Seftali 38 Kola (330 ml) 135 **Pirinç 363 üzüm 67 Bira (1bardak) 240 Makarna 369 **Bulgur 357 Sarap (100 ml ) 85 **Mercimek 340 **Kuru Fasulye 340 Viski (100 ml) 275 Votka (100 ml) 263 Raki (100 ml) 335 *Yüksek miktarda yag içeren gidalar. ** Bu gidalarin porsiyonu ortalama 30-40 gramdir. Posa orani yüksek oldugundan önerilen besinlerdendir |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:33 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.