![]() |
Gıdalardaki Doğal Salisilatlar Gıdalardaki Doğal Salisilatlar Salisilat yapısındaki maddelere (başlıca asetil salisilik asit, yani aspirin) karşı aşırı duyarlılık salisilat intoleransı olarak adlandırılır. İntolerans olan kişilerde, salisilatların küçük dozları bile ürtiker, anjioödem ve astım atağı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Salisilatların en önemli kaynağı kuşkusuz ilaçlardır: Acetyl-salicylic acid (aspirin), Methyl salicylate, Sodium salicylate, Benzyl salicylate, Choline salicylate, Disalcid ethyl salicylate, İsoamyl salicylate, Magnesium salicylate, Octylsalicylate, Phenylethyl salicylate, Salicylate, Salicylic acid, Salicylaldehyde, Salicylamide, Salsalate. Diğer bir önemli kaynak hazır gıdalardır. Salisilatlar, gıda endüstrisinde çeşitli amaçlarla kullanılan önemli bir katkı maddesidir. Başka bir kaynak ise doğal gıdalardır. Salisilatlar birçok bitki tarafından yapılan doğal kimyasal bir maddedir. Bitkilerin salisilatları kendilerini zararlı böceklerden korumak için ürettikleri düşünülmektedir. Genellikle bitkilerin köklerinde (patates, turp), kabuklarında (patlıcan) ya da yapraklarında bulunmaktadır. Doğal salisilatlar ve aspirinin duyarlı kişilerdeki etkileri aynı mıdır? Bu konu tartışmalıdır. Ancak kronik ürtiker veya aspirine bağlı astım şikayetleri olan hastalarda, doğal salisilatlardan sakınmak faydalı olmaktadır. Çünkü salisilat duyarlılığı yüksek olan kişilerde çok küçük dozlar bile bazen sorun oluşturabilmektedir. Peki gıdalar ne oranda doğal salisilat içermektedir? Aşağıdaki tabloda gıdalardaki doğal salisilat miktarları miligram olarak verilmiştir. ÖNEMLİ BİR AYRINTI: Verilen değerler gıdaların taze şekilleri içindir. Pişirme işlemi ile doğal salisilat miktarı düşmektedir.Kaynak: Allerji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doçent Dr. A. Zafer Çalışkaner Acı ağaç, Turp, Domates, Nane, Patates, Patlıcan, Turp Burun akıntısı tehlikeli olabilir! Alerjiye yol açan molekül bulundu Göz allerjisi artık kışın da görülüyor Alerjik hastalıklar tüm dünyada artıyor Çağımızın hastalığı: Alerji İlaç Allerjileri: Tanımlama ve Klinik Bulgular, İlaç Allerjileri: Sorular ve Cevaplar, Aspirin İntoleransı, Doğal Salisilatlar, Sulfonamid (Bactrim) Allerjisi, Metamizol (Novalgin) Allerjisi, Ürtiker - Anjioödem Nedir?, Fiziksel Etkenler ve Ürtiker, Gıda Allerjisi: Tanı ve Tedavi, Atopik Dermatit: Tedavi, Aşı Tedavisi (İmmunoterapi), Akupunktur ve Alerji Tedavisi, Solunumsal Alerjenler, Alerjik Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Konular |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:15 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.