![]() |
BENİM YÜZÜMDE PUL PUL SOYULMA OLUYOR. GÖZ Soru: Benim yüzümde pul pul soyulma oluyor. Göz altlarımda kızarıklıklar oluşuyor.Banyo sonrası kuruluk oluşuyo ve soyulma daha fazla oluyor. Cildimde kepeksi bir doku oluşuyor ve ben bunu parmak dokunuşlarıyla cildimden atabiliyorum ama cildim çok tahriş oluyor. Bunun nedeni nedir ne yapmam lazım lütfen bana önerilerinizi yazın çünkü artık çok kafama takıyorum. 12.04.2008 Cevap: Bu durum egzama veya atopik dermatit olabilir. Ekzama daha çok disardan kaynaklanan temas ile meydana gelen bir asiri duyarlilik hali olup farkli klinik tiplerini (akut/subakut/kronik) görmek mümkündür. Temas edilen maddeye göre farkli isimler alabilir. çimento ekzamasi, Ev kadini ekzamasi, Nikel allerjisi gibi. Sebebi nedir? Disardan temas edilen kimyasal maddeler, su, deterjan, sabun gibi maddeler duyarli kisinin cilt yapisina göre degisen oranlarda çesitli reaksiyonlara neden olabilir. Yine cilt kurulugu ya da varisler gibi durumlarda da kendilerine özgü ekzama türü görülebilir. Tedavisi nasildir? En önemlisi temas edilen maddeden uzaklasmak ya da kronik temas söz konusu ise ondan ya da ortamdan uzak durmak gereklidir. Sikayetlerin oldugu dönemlerde tedavi hastanin klinigine göre degismekte olup mutlaka bir hekim ya da dermatolog görmelidir. Tedavi ile geçen lezyonlarin temas oldugu sürece tekrarlayacagi akilda tutulmalidir. Bu tedavinin basarisizligi degil hastaligin kendi tabiatidir. Korunma gerçekten önemli mi? Hastaligin nüks etmemesi açisindan temas mutlak olarak kesilmelidir. Bu primer tedavi seçenegidir. Patch(Yama) Testi yaptirmali miyim? Duyarli oldugunuz maddeyi tam olarak tesbit edemiyorsaniz bu durmda Patch(Yama) testi size yardimci olabilecektir. Doktorunuz gerek görürse bu testi mutlaka yaptirin. Atopik Dermatit nedir? Günümüzde endüstri gelistikçe temas edilen madde miktar ve çesitleri de artmakta ve bu hastalikta da oran gittikçe yükselmektedir. Bu hastalik da asiri duyarlilik hali olup serumda IgE düzeyi yükselmistir. Kuru cilt, kasinti gibi deri bulgularinin yani sira astim, konjunktivit, rinit gibi sistemik allerjik hastaliklar da ilaveten gözlenebilmektedir. Bu durumla ilgili olarak bir dermatoloji uzmanından yardım alabilirsiniz. 12.04.2008 |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:55 AM. |