![]() |
Okul seçimi hangi kıstaslara göre nasıl yapılmalı? Velilerin okul seçiminde özellikle çocukların ilköğretim ve lise öğrenimlerini kesintisiz bir şekilde sürdürebilecekleri bir okulu tercih etmeleri doğru olacaktır. Böylece öğrencinin yeni gideceği okulda yaşaması olası uyum sorunlarının önüne geçilecek, tutarlı bir eğitim anlayışı içinde öğrencinin gelişimi sağlanacaktır. Böyle bir okul seçiminde ise ilköğretim ve lise bölümlerinin her birinde aynı kaliteli, bilimsel ve çağdaş eğitim anlayışının benimsendiğinden emin olunmalı. Bir okulun öğrenciye öğretmeniyle, yönetici kadrosuyla, benimsediği eğitim anlayışı ile parçaların birbirini tamamladığı, bütün bir eğitim ortamı sunması önem taşıyor. Okulun öğrencinin çok yönlü gelişimini desteklemesi, bu amaçla olanaklar elverdiğince teknolojiden en verimli şeklide yararlanılması için uygun koşulları sunması gerekiyor. Okulun ilkeli bir eğitim anlayışının olması, evrensel değerlere bağlılığını öz değerleri ile ortaya koyması, velilerin tercihlerinde etkisi olması gereken bir diğer unsurdur. Dersliklerdeki öğrenci ve öğretmen sayısı elbette okulun sunduğu eğitim ortamında etkisi olan faktörlerdir. Bununla birlikte okulun eğitim kadrosunun sürekli gelişen, ilerleyen eğitim alanının gereklerini yerine getirebilme kapasitesi de bir diğer önem taşıyan konu. Velilerin çocuklarının gideceği okula karar verirken yabancı dil eğitimini de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Öğrencilerin yabancı dilde yetkinleşmeleri, okulların eğitim hedefleri arasında yer almalı. Veliler çocuklarının geleceğe hazırlanacağı okulu seçerken hayatlarının en önemli kararlarından birini veriyorlar. Görüştükleri okul yetkililerini bu karara ortak etmeleri, bunu sağlamak için de son derece şeffaf ve açık olmaları gerekiyor. Velilere okul seçim süreçlerinde okul hakkında her türlü bilgiyi edinmelerini, okulun mümkün olduğunca çok sayıda eğitim uzmanı, öğretmeni ve yöneticisiyle görüşüp bilgi almalarını öneriyoruz. Biz H.E.V. Okulları'nda her yıl Okul Tanıtım Günleri düzenliyor ve anne babalara okulumuzu her yönüyle tanıtıyoruz. Bu toplantılara eğitim ve yönetim kadromuzun katılması, velilere okulumuzu tanımaları için çok iyi bir fırsat sunuyor. Çocukların yetenekleri, onlara nasıl bir gelecek planladıkları konusunda öncelikle velilerin emin olması gerekiyor. Bu nedenle okul seçimini son ana bırakmadan sürece yaymak faydalı olacaktır. Eğitim alanındaki gelişmeleri takip etmenin, genel olarak eğitim sistemi hakkında bilgilenmenin ve zaman içinde çok sayıda okul tanımanın velilere bu süreçte kolaylık sağlayacağına inanıyoruz. Ayfer Yeniçağ Hisar Eğitim Vakfı Okulları Genel Müdürü Kaynak: Anneyiz |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:58 AM. |