![]() |
C vitamini felç riskini azaltıyor İngiltere'de yayınlanan bir araştırma; C vitamini düzeyinin o kişinin felç geçirmesini tayin edebileceğini ileri sürüyor. Norfolk'ta yaşayan 20 bin orta yaşlı ve yaşlı üzerinde yapılan ve yaklaşık 10 yıllık bir süreyi kapsayan araştırma süresince bu grupta 448 felç vakası yaşandı. Araştırmaya göre, çalışmanın başında yüksek düzeyde C vitamini alanların düşük seviyede olanlara göre 10 yıllık sürede felç geçirme risklerinin yüzde 42 daha düşük olduğu ortaya çıktı. Yaş, cinsiyet, sigara ve içki tüketimi, vücut kitle endeksi, tansiyon, kolesterol, fiziksel aktivite, diyabet, kalp krizi geçirmiş olma, takviye kullanımı, sosyal sınıf gibi riski etkileyebilecek faktörleri saydıktan sonra geriye C vitamininin felce karşı koruyucu etkisi kaldı. Cambridge üniversitesi'nden Dr. Phyo K. Myint, kandaki C vitamini seviyesini, biyolojik olarak felce karşı aktif ve koruyucu besinler olarak sebze-meyve tüketiminde iyi bir biyogösterge olarak yorumluyor ve araştırmanın bunu vurguladığını söylüyor. Benzer bir açıklama da Maryland'deki Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden geldi. Dr. Sebastian J. Padayatty ve Dr. Mark Levine, sebze ve meyvelerin felç riskini azaltması gibi sağlık açısından pek çok yararı olduğunu vurguladı: Neden ve nasıl bir faydası olduğunu ya da hangi sebzeve meyvelerin etkili olduğunu bilmediğimiz için zengin bir çeşitlilikte tüketmekte iyi bir tedbir. Felce ve kardiyovasküler hastalığa karşı uygun miktarı bilinmiyor ama günlük beş ila dokuz porsiyon oldukça faydalı.” Kaynak: saglicaklakal.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:13 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.