![]() |
Soru:"hepatit c ve gebelik, hepatit c virüsü taşıyan annede gebelik" Hocam merhaba Ben sizin de mezun olduğunuz Hacettepe Üniversitesi nde görev yapan bir akademisyenim. Kısaca danışmak istediğim konuyu anlatayım. Ben 2005 Aralık ta tesadüf sonucu Hepatit C virüsü taşıdığımı öğrendim. Daha sonra bol tahlilli bir süreç geçirdim. Tipi 1b , RNA pozitif ancak Karaciğer enzimlerim her zaman çok normal çıkıyor. biyopsi oldum o dönemde o da temiz. Virüs sayım kendiliğinden iniyor çıkıyor Ama dediğim gibi enzimlerin hiç bozulmadı. 3 ayda bir tahlillerimi düzenli olarak yaptırıyorum. son 1 seneye kadar da hep doktoruma tahlillerimi gösteriyordum ancak son 1 senedir kendim 3 ayda bir yaptırıp bakıyorum durumumda hiçbir değişiklik yok. Gayet iyiyim sağlığım yerinde. kendimi çok iyi hissediyorum. Asıl sorum ben çocuk yapmak istiyorum ancak bu süreçte hepatit c nin bana ne gibi sorunlar yaratabileceğini merak ediyorum. lütfen bu konuda beni bilgilendirirmisiniz. Çok teşekkür ederim . Doç.Dr. Yusuf AKCAN 09.22:18:44 enzimleriniz normal. gebe kalmanıza engel bir durum yok. hepatit b ve A için aşılarınızı olmadı iseniz olunuz.çocuğa teorik olarak % 5-10 altında bir geçişten bahsedilsede pratikte bu çocukların uzun süreli takiplerinde sorun olmadığı biliniyor.anti hcv antikoru anneden placenta aracılığı ile çocuğa geçer ve bir süre çocuklarda anti hcv + kalabilir.çocukta bu yüzden anti hcv değil aralıklarla HCV RNA bakılmalıdır.emzirmekle geçiş pratikte yok kabul edilir anck meme ucu çatlakları olanlarda sakınılması istenir. mümkün olan durumlarda süt anne bulunması tercih edilmelidir.Anne de yüksek viral yük olması, anne de HCV ile beraber HIV virüsü bulunması çocuğa geçiş oranını artırır.Gebeliğin kendisinin hepatit C yönelik bilinen bir negatif yükü yoktur.gebelerin %1-3 ünde hepatit C vardır. Dolayısıyla bir çok gebe bu durumu yaşamaktadır. Kaynak: www.saglikdanis.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:24 AM. |