Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Tatlıdan sonra süt ve ayran, çürüğü azaltıyor (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/574087-tatlidan-sonra-sut-ve-ayran-curugu-azaltiyor.html)

Bluesky24 25-04-2010 11:43 AM

Tatlıdan sonra süt ve ayran, çürüğü azaltıyor
 




Tatlıdan sonra süt ve ayran, çürüğü azaltıyor


Meyve suları, kek,

kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel,

gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini

artırıyor.


Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, tatlı

yedikten sonra süt, ayran içmenin ve peynir yemenin, şekerin ve ortaya

çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek

çürük


riskini azalttığını söyledi. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt.

Nihan Hızır ise, öğünlerden sonra ve ara öğünlerde ciklet çiğnemenin de



çürük
riskini azaltan bir etki yarattığını belirtti.
Süt, ayran ve peynirin

tüketilmesi sayesinde, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum,

flor


ve fosfor ile

çürüğe


karşı doğal bir savunma sağlıyor. Ksilitol içeren şekersiz cikletlerin

çiğnenmesi de tükürük akışını hızlandırdığından çürüğe karşı koruyucu

özellik taşıyor. Öğün sonrasında, öğün aralarında şekerli besinler

tüketildikten hemen sonra 15-20 dakika ciklet çiğnenmesi, dişler

üzerindeki yapışkan yiyecek birikintilerini uzaklaştırarak

çürük
ten

koruyucu etki yapıyor.

ŞEKER İHTİYACINIZI MEYVEYLE

KARŞILAYIN




Vücudun şeker ihtiyacının meyve ve sebze tüketerek karışlanmasını öneren

Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, şunları söyledi:



"Sert ve lifli besinleri, yumuşak ve yapışkanlara tercih edelim. Sıvı

içecekler, katı yiyeceklere göre şekerli de olsa dişler arasından

uzaklaştırılmaları daha kolay olduğundan,

çürük


oluşturma riskleri daha azdır. Yapılan araştırmalara göre muz tek başına

tüketildiğinde daha fazla

çürük


riski taşırken, süt veya tahıllarla birlikte tüketildiğinde

çürük


oluşturma riski azalmaktadır."

Ülkemizde süt ve ayran tüketiminin yılda yüzde 15-25 seviyesinde

olmasına karşın, çay ve kolalı içeceklerin tüketiminin yüzde 50lerde

olduğuna değinen Dr. Özdemir,

diş

çürükleri
ni önlemede alınacak önlemleri şöyle sıraladı:



Yemek aralarında çikolata, gofret, bisküvi, şekerleme ve kolalı

içecekleri tüketmemeye özen gösterin





Şekerli yiyecek ve içeklerin yerine süt , yoğurt, ayran, yumurta, elma,

havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri tercih edin





Dişlerinizi günde en az iki defa
fırçalama
ya çalışın





Ara öğünlerde şekerli gıdalar ve içecekler tüketiyorsanız, besinlerden

sonra su ile ağzınızı çalkalayın





Öğünlerden sonra ve öğün aralarında şekersiz ciklet çiğneyin





Dişlerinizde hiç sorun olmasa bile yılda iki kez dişhekimine kontrole

gidin

FIRÇALARKEN ÇOCUKLARA ÖRNEK OLUN





Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt. Nihan Hızır, süt dişlerinin dış

yapısının yumuşak olması nedeniyle, çocuklarda
çürükler
in hızlı ilerlediğine dikkati çekti. Bunu önlemek için

de anne ve babanın ayna karşısında dişlerini
fırçalayarak
çocuklara, bu alışkanlığı kazandırması gerekiyor.

Bebeğin sütü severek içmesi için sütün içine şeker koymanın ve emziğin

lokum ve şekerli yapışkan gıdalara batırılmasının yanlış olduğunu

belirten Hızır, şöyle konuştu: "Çocuklar bu şekerli biberon ve emzikle

uyuduklarında, biberon

çürüğü


oluşuyor. Ayrıca çocuklarda süt dişleri 2,5 yaşında tamamlanıyor, 20

tane diş oluyor. Dişler tamamlandığı zaman,
fırçalamaya
özendirmek lazım. Bunun için de

flor


oranı yüksek macunlar tercih edilmeli." Hızır, şekerli gıdaların yanı

sıra, annenin kullandığı ilaçlar, çocuğun geçirdiği enfeksiyon

hastalıklarının da dişte

çürüme
lere

yol açtığını söyledi.

YUMUŞAK FIRÇA, AŞINDIRMAYAN

MACUN




Dişhekimi Dr. Oğuzhan Özdemir ve Dişhekimi Nihan Hızır, doğru

diş

fırçalama
ve macun seçimi hakkında da bilgi verdi. Yapılan

araştırmalar doğru teknik ve uygun fırça-macun ile dişlerin günde 2 kez,

sabah ve yatmadan evvel, en az 1,5 dakika süreyle
fırçalanma
sının

çürük
ten

ve dişeti hastalıklarından korunmak için yeterli olduğunu gösteriyor.

Çok sık
fırçalamaktan
ziyade, sert bir fırçayla, büyük grenli (özellikle

sigara içenler için geliştirilmiş diş macunları büyük partiküllere

sahiptir ve aşındırıcı özellikleri daha fazladır) macunların

kullanılması, çok bastırarak ve sert bir şekilde 3-5 dakika sürelerle
diş fırçalamak
diş minelerine uzun vadede aşındırma yaparak

zarar verebiliyor. Yumuşak kıllı bir fırça, normal bir diş macunu ile
fırçalama
nın dişlere bir zararı olmuyor.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:45 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.