![]() |
Trans yağ tehlikesi! Trans yağ tehlikesi!Trans yağların kalp ve damar sağlığı açısından zararlı olduğu belirtilerek, beslenirken bu tür yağlara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. Arkadaşına gönderSitene ekleSayfayı yazdır[/b]Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, trans yağların kalp ve damar sağlığı açısından zararlı olduğunu belirterek, beslenirken bu tür yağlara dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.Prof. Dr. Alphan, yaptığı açıklamada, "margarinlerin bitkisel yağdan yapıldığı" ifadesinin doğru olduğunu ancak margarin yapılırken uygulanan yöntemin büyük önem taşıdığını vurguladı.Alphan, bilimsel araştırmalara göre, margarin yapılırken, sıvı yağlardaki doymamış yağ asitlerinin yapısal değişikliğe uğratılması (hidrojenize) sonucu ortaya çıkan trans yağların tüketilmesiyle, kandaki LDL (kötü kolesterol) miktarının arttığını, HDL (iyi kolesterol) miktarının ise azaldığını kaydetti.Bunun, kalp ve damar sağlığı açısından risk yarattığını vurgulayan Alphan, "Hidrojene işlemi sırasında, yağ asitlerinin yapıları değişir ve trans yağ asitleri oluşur. Bu yağlar, sağlık açısından zararlıdır; beslenmede bu yağlara çok dikkat edilmelidir" dedi.Türkiye de margarin üretiminin son zamanlara kadar bitkisel yağların hidrojenle doyurulması yöntemiyle elde edildiğini vurgulayan Alphan, "Bu işlem, margarinlerdeki doymuş yağ asitlerinin artmasına ve trans yağ asitlerinin oluşmasına neden oluyor" diye konuştu.Trans yağ asitlerinin sadece margarinlerde değil, yağla ısıl işlem görmüş pek çok üründe de oluştuğunu dile getiren Alphan, "Bu nedenle günlük yağ alımı, kişinin günlük enerji ihtiyacının yüzde 30 u civarında tutulmalı ve doymuş yağ oranı, günlük enerji ihtiyacının yüzde 7 sini geçmemelidir" dedi.Besinler ve trans yağ oranıTrans yağların, beslenme sırasında çeşitli ürünlerden alındığını belirten Alphan, kek, bisküvi, kraker ve pasta gibi atıştırmalık ürünlerle yüzde 40, hayvani ürünlerle yüzde 21, margarinlerle yüzde 17, kızartılmış patatesle yüzde 8, patates cipsi, mısır cipsi ve patlamış mısırla yüzde 5, hamur yapımında kullanılan katı yağlarla yüzde 4, şekerlemeler, kahvaltılık tahıllar ve diğer besinlerle de yüzde 5 oranında trans yağ tüketildiğini kaydetti.Prof. Dr. Emel Alphan, son zamanlarda, margarin yapımında bitkisel yağların hidrojenle doyurulması yerine "esterifikasyon" adı verilen bir işlemle daha az doymuş yağ elde edildiğini ifade ederek, şöyle dedi: "Dolayısıyla bu yeni yöntemle elde edilen margarinlerde kabul edilebilir miktarlarda (günlük enerji ihtiyacının yüzde 1 inden az) trans yağ oluşuyor. Ayrıca bu yağlara, vücutta yapılamayan ve mutlaka dışarıdan besinlerle alınması gereken elzem yağ asitleri ve yağda eriyen A, D ve E vitaminlerini eklemek de mümkün oluyor. Bu yöntemlerle margarinlerin insan sağlığı açısından riski biraz azalmış görünüyor."Margarini rahat tüketebilir miyiz?Doymamış yağ asitlerinin beyin ve organ gelişiminde kritik rol oynadığına dikkat çeken Alphan, şunları kaydetti: "Sağlıklı bir beslenme için alınan enerjinin yüzde 25-30 unun yağlardan gelmesi gerekiyor. Çünkü yağlar, yağda eriyen vitaminlerin kullanılabilmesi, tokluk hissi vermesi, hormonların yapılabilmesi, enerji kaynağı olması ve yemeklerimize lezzet vermesi için alınması gereken besin ögeleridir. Fakat kalp ve damar hastalığından korunmak ve sağlıklı beslenmek için günlük enerji ihtiyacının yüzde 7 sinin doymuş yağlardan, yüzde 15-20 sinin tekli doymamış yağlardan (oleik asit içerenzeytinyağı ve fındık yağı), yüzde 10 undan azının da çoklu doymamış yağlardan (ayçiçek, pamuk, soya ve ve mısırözü) alınması gerekir. Günlük enerjinin yüzde 7 sinden azının doymuş yağdan gelmesini sağlamak şartıyla bir miktar margarin kullanılabilir" dedi.Etikete dikkat!Doymuş yağların, yağ dışında et, balık, tavuk, süt, yoğurt ve peynir gibi hayvansal besinlerden de alındığına işaret eden Alphan, şöyle konuştu: "Bu besinleri aşırı tüketmeyen veya az yağlı seçeneklerini kullanan kişiler, eğer istiyorlarsa diyetisyenlerinin kendileri için belirlediği miktarları aşmamak koşuluyla bir miktar trans yağ içermeyen, doymuş yağ asitleri daha az olan yumuşak margarinleri yemeklerinde kullanabilirler. Margarinden vazgeçemeyen kişilere önerim; öncelikle kalp ve damar sağlığını koruyucu zeytinyağının yemeklerde kullanılması, daha sonra bitkisel sıvı yağların tercih edilmesi ve günlük enerji ihtiyacının yüzde 7 sini geçmemek üzere trans yağ içermeyen, doymuş yağ oranı az, yumuşak margarinlerin belirli ölçülerde tüketilmesidir."Alphan, margarin tüketirken de Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) üyesi margarin üreticilerinin ürünlerinin tercih edilmesi, margarin ve yiyecek etiketlerinde trans yağ konusuna dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Kaynak: Milliyet Sağlık |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:41 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.