Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   "Sarımsağı bol tüketin" (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/568896-sarimsagi-bol-tuketin.html)

Bluesky24 24-04-2010 04:41 PM

"Sarımsağı bol tüketin"
 




Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen

Selahattin Dönmez, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren

karbonhidratlar,kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler

bulunduğunu belirtti.



Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum,

kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da

kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini

içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıpalanında

özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla

kullanılmıştır" dedi.



Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları

etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem

hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla

kullanıldığına işaret etti.



Dönmez, "Sarımsağın en önemli biyokimyasal

özelliklerinden biri, vücuttakizehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma

(antioksidan) potansiyelidir. Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik

kükürtbileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çiğ sarımsakta da

antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer veböbreğe

toksik etkiler gösterebilmektedir" diye konuştu.



Kansere

etkisi



Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok

işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti

artırıcı etkisi olduğunu vurguladı.



Dönmez,"Bu mekanizmalar sarımsağın

damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini

açıklamaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri

engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere

karşı yararlı olabileceği bilinmektedir. Sarımsak yıllardır kardiyovasküler

hastalıkların tedavisiiçin kullanılmaktadır" dedi.



Sarımsakta çok sayıda

değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle

alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde

(fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, "Sarımsağın özellikle

antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve

ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından

kaynaklanmaktadır. Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm

riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmalar sarımsak tüketiminin

artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu

göstermiştir"ifadesini kullandı.



Dönmez,"Yapılan çalışmalar, çiğ ya da

pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme

kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir. Yapılan bilimsel

çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi,

kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan

korunmada yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.



cnnturk


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:28 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.