Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Ömür uzatan mutfaklar (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/568863-omur-uzatan-mutfaklar.html)

Bluesky24 24-04-2010 04:37 PM

Ömür uzatan mutfaklar
 




Uzun ömür için sağlıklı beslen!



Sağlıklı beslenme uzun bir ömür için gerekli. Sağlıklı ve uzun bir

yaşam sürdürmek herkesin ideali olduğu halde, bunu gerçekleştirebilmek

için çok az çabalıyoruz.







Önce kendi vücudunuzu tanıyın!



Bireyin önce kendi vücudunu çok iyi tanıması ve kendisini beslenme ve sağlık konusunda eğitmesi gerekiyor.





Aile faktörü...



Aileden geçen kalıtsal özelliklerimizi, genlerimizi ve çevremizi

kendimizin kontrol etmesi her zaman mümkün olmasa da, bilinçli bir

beslenmeyle daha sağlıklı, mutlu, verimli ve uzun bir yaşama adımımızı

atabiliriz.

En çok yaşatan iki mutfak



Bütün dünyada en uzun yaşayan insanlar Girit Adası'nda, Kafkaslar'da,

Tibet'te ve Japonya'da bulunuyor. Ülke olarak da insanların en çok

yaşama şansının olduğu yerler Japonya ve özellikle Okinawa Adası. Peki

en çok yaşatan iki mutfak hangisi?



Akdeniz Mutfağı





Avrupa'da yapılan bir araştırmada, beslenmeyle kalp hastalıklarının

ilişkisi incelendi. Güney Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan'da kalp

ölümlerinin Orta ve Kuzey Avrupa'ya göre yüzde 75 daha az olduğu tespit

edildi.





Bunun sebebi olarak da, beslenme tarzı gösteriyor. Bu çalışmadan

sonra Akdeniz mutfağı mercek altına alındı ve örnek bir beslenme tarzı

olarak kitaplara geçti.







Sofra çok önemli





İnsanlar saatlerce oturarak, sohbet ederek, acele etmeden, neşe

içinde yemek yiyor. Zaman çok, kimsenin acelesi yok. Diğer Avrupa

ülkelerinde bu mümkün değil.



Öncelikle balık, daha sonra et





Akdeniz sahillerinde balık ve deniz ürünleri et ve tavuktan daha çok

tüketiliyor. Et ve tavuk porsiyonları küçük. Et olarak en çok tercih

edilen kuzu.







Zeytinyağı baş tacı





Zeytinyağı en çok tüketilen yağ. Salatalara yalnız zeytinyağı

konuluyor. Zeytinyağlı sebzeler çok çeşitli ve lezzetli. Zeytinyağının

bileşiminin çoğunluğu tekli doymamış yağ asitlerinden oluşuyor.





İçinde sadece yüzde 12 doymuş yağ asitleri ve yüzde 10 çoklu doymuş

yağ asitleri var. Doymamış yağ asitlerinin faydalı kolesterolü (HDL)

yükselttiği, zararlı kolesterolü (LDL) düşürdüğüne inanılıyor.

Zeytinyağı çoğunlukla çiğden kullanılıyor.



Salata, sebze, meyve cenneti





Salatasız sofra yok. Sebzelerin çeşidi çok. Yenen sebze ve meyve miktarı Orta ve Kuzey Avrupa ortalamasının dört misli.





Söylentiye göre Giritli'nin geçtiği yerde ot kalmazmış. Salata ve

zeytinyağlı sebze her sofranın demirbaşı gibi. Her yemekten sonra meyve

yeniyor. Baklagiller çok tüketiliyor.



Ekmek ve hamur işleri sofradan eksik edilmiyor





Buna karşılık yağlı yemek ve hayvansal gıdalardan uzak duruluyor.

Kremalı ve kaymaklı yiyecekler yok denecek kadar az tüketiliyor.

İçkisi yalnızca şarap





Şarap dışında pek içki içilmiyor. Uzun süre devam eden yemeklerde

şarap çok yavaş içiliyor. Kırmızı şarabın içindeki bazı maddelerin

(bioflavonoid) kalp sağlığını koruduğunu düşünülüyor. Bu korumanın

mekanizması da şu şekilde açıklanıyor:



1. Pıhtılaşma şarabın içindeki maddeler vasıtasıyla azaltılarak kanın akışkanlığı azaltılıyor.



2. Şarap iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesini sağlıyor; iyi kolesterol, kötü kolesterolün kandaki miktarını düşürüyor.



3. Şarabın içindeki

bioflavonoidler kolesterolün okside olmasını önlüyor. Kötü kolesterol

okside olmadıkça, damarların çeperine çökmüyor.







Mekanizma ne olursa olsun Akdeniz mutfağının insanların ömrünü uzattığı ispatlanmış bir gerçek.

Okinawa (Japon) Mutfağı

Yemeğin hazırlanması ve yenmesi ibadet gibi...





"Her yemek ilaçtır" felsefesiyle hazırlanan yemeğe çok önem

veriliyor. Sağlıklı yemek hazırlama alışkanlığı geleneksel olarak

nesilden nesile geçiyor.



Soya fasulyesi ve pirinç sofranın müdavimi!







Soya fasülyesi filizi, süt ve yoğurt çok tüketiliyor. Soya yağı en çok tüketilen yağ. Pirinç sofradan hiç eksik edilmiyor.











Balık, sebze, deniz yosunu ve otlarla zengin bir sofra





Akdenizliler gibi balık, sebze, salata, baharat ve özellikle deniz yosunları sofradan eksik olmuyor.



Düşük kalorili beslenme







Anavatanları Japonya'ya göre Okinawa Ada halkı yüzde 30 daha az kalori alıyor ve daha çok yaşıyor.







İki mutfağın püf noktaları



İki mutfağın ortak noktaları







Bu iki mutfak ilk bakışta birbirine benzemese de pek çok ortak noktaları var.



1. Yemeğin hazırlanmasına ve yenmesine çok özen gösterilmesi. Doğal yiyeceklerin tercih edilmesi.



2. Birinde zeytinyağı,

diğerinde soya yağının tüketilmesi sağlıklı etkileri açısından

benzerlik gösteriyor. Her iki yağ da bitkisel, sıvı ve doymamış yağ

asitlerinden oluşuyor.



3. Her iki mutfakta da ana hayvansal protein kaynağı balık.



4. Her iki mutfakta da bol salata, sebze, otlar ve meyve var.



Dr. Muzaffer Kuşhan'la Diyet


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:32 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.