Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   KANSER AGRISI (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/567067-kanser-agrisi.html)

Bluesky24 24-04-2010 11:58 AM

KANSER AGRISI
 




KANSER AGRISI

Kanser her zaman sancıya sebep olmaz. Hastaların yarısında ola anüstü sancı görülmez ve hatta artrit veya sinir ucu hastalıklarından daha az sancı oldu u bilinmektedir. Genelde sancıyı kontrol etmek için ameliyat, radyasyon tedavisi veya kemoterapi uygulanır.



Bazı hastalarda dayanılmaz sancılar olur ve hastalık ilerledikçe bu sancılar artar. Kanser tedavisiyle geçirilemeyen sancılarda başka yöntemlere başvurulur. A rı kesici ilaçlar ve ilaçsız metodlarla da kanserli hasta hastalı ın başka belirtilerinin izin verdi i ölçüde dayanabilir.

Sancı Nedenleri

Kanser sancısı kanserin türüne, hangi safhada oldu una ve kişinin a rıya tahammülüne göre de işir. Sancı içten içten, a rılı, şiddetli, sürekli, hafif, orta veya dayanılmaz olabilir. Kanser sancısı bir tümörün sinire baskısı, kan damarlarındaki bir engel yüzünden kan dolaşımının engellenmesi vücuttaki bir organın çalışamaması, kemik kırıkları, enfeksiyon, veya ameliyatın yan etkileri tarafından yaratılabilir. Endişe ve bunalım gibi psikolojik etkenler sancıyı daha da dayanılmaz kılar.

Sancının İlaçla Hafifletilmesi

Kanser sancısını hafifletme yöntemlerinin başında analjezikler gelir. Bunlar iki çeşittir; aspirin; ibufrofen, asetaminofen gibi nonsteroid antienflamatuar ilaçlar (NSAID) veya kodein ve morfin gibi narkotikler.

Ço u hasta aspirinin sancıyı yeteri derecede azaltmayaca ını sanır. Oysa genelde daha kuvvetli a rı kesicilerden bile faydalıdır. Kodein ve meperidinle birlikte alınınca hafif-orta-tip sancıları kontrol altına alır.

Ço u NSAID ler reçeteyle satılır ve aspirine üstünlükleri, daha kuvvetli olmaları ve daha az dozun gerekmesidir.

Orta ve fazla sancıları dindirmek için narkotikler kullanılır.

Ço u kanser hastası narkotik alınca bunlara alışkanlık do ar diye korkarlar. Bu korku bir gerçe e dayanmamaktadır. Narkotik do ru şekilde, kontrol altına alınırsa böyle bir ba ımlılık gelişmez. Ayrıca dayanılmaz sancılarda narkoti in sa ladı ı rahatlama alışkanlık yapar korkusunu düşündürmeyecek kadar fazladır.

Bazen aneljeziklerle beraber yatıştırıcılar da kullanılır. Sancıyı geçirmekte yardımcı olmazlar ama huzursuzlu a dayanmayı sa larlar ve tedavinin ayrılmaz bir parçasıdırlar.

Bazen fazla doz sayıklamalar yapar, bu da kullanımı kısıtlar. Radyasyon terapisinde ışın belli bir bölgeye verilince buradaki tümörün küçülmesini veya a rının hafiflemesini sa lar.

Beyne a rı ve sancı mesajlarını taşıyan sinirler ameliyat yoluyla veya oraya bir ilaç zerk ederek hissizleştirilebilir. Bu yöntemlerde risk yüksektir. Fakat di er ilaçların yan etkilerini tolere edemeyenlerde bu kullanılabilir. Örne in, pankreas kanserinde bu metod sık uygulanmaktadır.

Doktorunuz davranışlarda de işiklik sa layacak bazı metodları sancı hafifleticilerle birlikte kullanabilir. Örne in, rahatlama teknikleri, hipnoz ve biyofidbek. Bu yöntemler endişeyi azaltarak güven kazanmada yardımcı olur.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:43 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.