![]() |
Asit erozyonuna karşı peynir 21. yüzyılın en önemli ağız sağlığı sorunu olarak tanımlanana asit erozyonu asitli yiyecek ve içeceklerin dişle teması sonucu diş minesinin yüzeyinin geçici olarak yumuşaması ile ortaya çıkıyor. Zamanla, bu asidik yumuşama önemli bir aşınmaya ve dolayısıyla da diş minesinin kalınlığının azalmasına yol açabiliyor. Bu da dişin dokusu, şekli ve görünümünde değişime ve sonuç olarak da diş hassasiyetinin artmasına neden oluyor. Diş fırçalamanın ağız hijyeninin korunmasında ve dişlerin çürümesinin önlenmesinde çok önemli olduğunu, ama asitli yiyecek ve içecek tüketiminin hemen ardından diş fırçalamanın erozyonu artıracağını ifade eden GSK yetkilileri özellikle bu tür içecekleri veya yiyecekleri tüketenler, ağızlarını temiz hissetmek için hemen gidip dişlerini fırçalıyorlar. Bu da aşınmanın hızlanmasına yol açıyor. Kişi, bu tür asitli yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra ağız ortamının pH'sını yükseltmek için bir yudum su içmeli yada peynir gibi nötralize edici yiyecekler tüketmelidir” demektedir. GSK yaptığı araştırmalar sonucunda, birçok insanın asit erozyonu hakkında bilgi sahibi olmadığının ya da insanların dişlerine ne olduğunu farketmediklerinin ve çoğu zaman da ilerleyen safhalara gelinmeden bir diş hekimine başvurmadıklarını tespit etmiştir. GSK, diş hekimlerine muayene için gidenlerin asit erozyonu hakkında bilgi almalarını ve asit erozyonu kontrolünün genel ağız sağlığı kontrolünün bir parçası olmasını önermektedir. Birkaç basit önlem Asitli yiyecek ya da içecek tükettikten hemen sonra peynir gibi nötralize edici yiyecekler tüketin. Asitli yiyecek ya da içecek tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamaktan kaçının. Böyle bir durumda asitli yiyecek ya da içeceğe bağlı olarak yumuşamış olan diş minesi daha kolay hasar görür. Dişleri fırçalamak için en uygun zaman asitli yiyecek ya da içecek tükettikten bir saat sonradır. Kaynak: saglicaklakal.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:22 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.