![]() |
Soru:"trigliserit yüksekliği ve Diyet" MERHABA 30 YAŞINDAYIM VE TG DEĞERİM 417 ÇIKTI BUNUN DÜŞMESİNİ SAĞLAYACAK BİTKİ VAR MI Yard.Doç.Dr. Erim GULCAN 27. 18:43:36 Trigliserid düzeylerinin yüksek olmasının bazı sebepleri vardır. Bunlar kabaca 1. si; ailesel şilomikronemi, ailesel hipertrigliseridemi gibi kişinin ailesinden kalıtılan veseviyeleri 250-1000 arasında bulunan yükseklikler, 2. si başka bir hastalıkla ilişkili şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı gibi.. yükseklikler ki bunlar da genellikle 250nin üstünde düzeylerde oluyor. Trigliserid yüksekliğinin önemi çok yüksek olduğunda (>500 ) pankreas iltihabına yol açabilmesi ve ayrıca yukarıdaki berlirttiğimiz hastalıklarla birliktelik gösterebilmesidir. Sizin tg düzeyleriniz 400 üzerinde olduğundan ailesel bir tg yüksekliği sözkonusu olabilir. Bu yönden araştırılmalıdır. Tg yüksekliği tedavisinde, diyet ve egzersizden oluşan kombinasyon ve yetersiz olursa ilaç tedavisi önerilir. önerilen diyet ise tg seviyelerinin makul düzeylere indirlmesine yardımcı olur. Ben size bir diyet listesi gönderiyorum. Bundan faydalabilirsiniz.. Geçmiş olsun Kolesterol ve Trigliserid Düşürücü Diyetönerilen Gıdalarölçülü Yenecek GıdalarKaçınılması Gereken GıdalarEkmek-TahılKepekli buğday çavdar ekmeği Yulaf ezmesi Mısır Geverği Makarna Pirinç BulgurAçma Kruvasan Poğaça vb..Sütlü ürünlerYağsız süt Az yağlı peynir ve eritme peyniri Yağsız yoğurt Yumurta akıYarım yağlı süt yarım yağlı peynir (dil peyniri) Yarım yağlı yoğurt Yumurta (Haftada 2)Tam yağlı süt Konsantre süt Taklit sütü Yağlı peynir ve yoğurt Kaymak, şantiçorbalarSebze çorbası Et suyu çorbasıİşkembe çorbası PaçaBalıkBütün beyaz etli ve yağlı balıklar (Izgara, buğulama)Uygun yağda kızartılmış balıkBelirsiz yağda kızartılmış balıklar Balık yumurtası HavyarDeniz ürünleriİstiridyeMidye IstakozKarides KalamarEtTavuk Hindi Dana Av etiYağsız sığır Kuzu (Haftada 1-2) Ciğer (Ayda 1) Dana jambon Dana ve tavuk sosisYağlı görünen tüm etler Kümes hayvanları derisi ördek, kaz Sosis, salam Pastırma, sucukYağlarçoklu doymamış yağlar (Ayçiçeği, mısır özü, soya) Tekli doymamış yağlar (Zeytinyağı, hidrojene olmamış yumuşak margarin)Tereyağı Hidrojene yağlar Sert margarinler İç yağı, kuyruk yağıSebze ve MeyvaTüm taze ve dondurulmuş sebzeler Kuru baklagiller Haşlama patatesUygun yağda kızartılmış patates ve sebzeBelirsiz yağda kızartılmış patates ve sebze Cips Tuzlu konserve sebzelerTatlılarYağsız sütle yapılan tatlılar (Muhallebi, sütlaç, vs..) Meyva salatası Limon dondurması Aşure, pestiller Kuruyemişli sucuklar, cezerveçoklu doymamış yağ ve margarinle yapılan pasta ve bisküviler Badem tatlısı HelvaDondurma Baklava Kremalı pasta Hazır pasta ve bisküviler Hazır pudingler çikolata ve tüm hazır tatlılarKuruyemişCeviz Badem KestaneYer fıstığı Antep fıstığıHindistan cevizi Tuzlu eğlencelikİçecekler, Soslarçay Kahve, neskafe Az kalorili meşrubatAz yağlı soslarFazla tuz Hazır salata sosları MayonezKaynak:Türk kardiyoloji derneği koroner kalp hastalığından korunma ve tedavi kılavuzu (1998) Yazının Orjinali için Lütfen www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:55 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.