![]() |
Uzmanlardan Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Uyarısı Uzmanlardan Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Uyarısı[/b] 18.07.2008 Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar ve korunma yolları ile ilgili olarak Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir uyarılarda bulundu.Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, insan ve hayvanların dışkı ve idrarında bulunan bir takım mikroorganizmaların başta yetersiz hijyen olmak üzere bir takım kolaylaştırıcı faktörlerin etkisiyle su ve besinlere bulaştığını belirtti. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar ve korunma yolları ile ilgili olarak Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir uyarılarda bulundu.Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, insan ve hayvanların dışkı ve idrarında bulunan bir takım mikroorganizmaların başta yetersiz hijyen olmak üzere bir takım kolaylaştırıcı faktörlerin etkisiyle su ve besinlere bulaştığını belirtti. Mikroorganizmaların bulaştığı su ve besin maddelerini tüketen insanlarda, bu mikroorganizmaların direk veya salgıladıkları toksinlerin etkileri sonucunda hastalık meydana geldiğini belirten Demir şu uyarılarda bulundu:"Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların başında Tifo, Amipli ve Basilli Dizanteri, Kolera ve Hepatit A gelmektedir. Bu hastalıklar en çok sindirim sistemi organlarını etkilemekte olup ishal en temel belirti ve bulgudur. İshale sıklıkla karın ağrısı, bulantı ve kusma eşlik eder. Bu grup enfeksiyonların salgınlara, zaman zaman ölümlere ve mali kayıplara neden olabilme özelliği konunun önemini halk sağlığı açısından özellikle yaz aylarında ilk sıralara taşımaktadır. Tüm dünyada hastalanma ve ölümlerin ikinci en sık nedeni enfeksiyöz mikrobik ishallerdir."Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre ishalli hastalıkların, tüm hastalıkların yüzde 4.1ini oluşturmakta ve her yıl 1,8 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirten Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, "Ölenlerin yüzde 90ı 5 yaş altı çocuklardır. Bu durumdan en çok gelişmekte olan ülkelerdeki çocukları etkilenmektedir. Sosyo ekonomik düzey yükseldikçe görülme sıklığı azalsa da gelişmiş ülkelerde de her yıl toplumun yüzde 30u su ve besin kaynaklı enfeksiyonlarla karşılaşmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafi konum ve iklim özellikleri nedeniyle enfeksiyon hastalıkları çeşitli dağılımlar göstermektedir. Havaların ısınmasıyla birlikte başta su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri çok yaygın olarak görülmekte ve kolayca hastalık yapar hala gelmektedir. Bu nedenle bütün dünyada olduğu gibi su ve besinlerle bulaşan enfeksiyon hastalıkları ülkemizde de halk sağlığı sorunu olarak önemini korumakta bazen de önemli salgınlara neden olabilmektedir" dedi.Tüm hastalıklarda olduğu gibi önemli olan hastalık oluşmadan önce önlem almak, korunmak olduğunu kaydeden Demir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:"Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmada bir takım temel kurallara uyulmalıdır. Bu temel kurallar; Yemek öncesinde, sonrasında ve tuvaletten önce, sonra eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Ellerin her tarafı, ön arka parmak aralıkları, tırnak içleri oyalanarak yıkanmalıdır. Sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. İnsan atıkları uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca tuvalet kağıdı kullanıldığında parmakların kontamine olmamasına dikkat edilmelidir. Tuvaletten çıktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Karasineklerle mücadele için evlerde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Bebek bakımında hijyenik kurallara uyulmalı, eller sık sık yıkanmalıdır. Tüm sebze ve meyveler akan su altında bol ve temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir. Bu yiyecekler çamurlu iseler, su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletilmeli, bu işlem birkaç kez tekrarlanmalı ve sonra çeşme altında bol suda yıkanmalıdırlar. Pişirilerek yenen yiyecekler güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve buzdolabında uygun sıcaklık ve sürede saklanmalıdır. Açıkta satılan gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı ve tüketilmemelidir. Gıda maddelerinin etiketlerinde Tarım ve Köy işleri Bakanlığının üretim izni, üretim ve son kullanma tarihlerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Kabuklu deniz ürünleri temiz yerlerden temin edilmelidir. Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kişiler hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma yöntemlerine özen göstermelidirler. Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların arttığı durumlar iyi bilinmeli, gereken önlem alınmalıdır." |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:25 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.