Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Türkiye'de akciğer kanseri her yıl artıyor (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/546519-turkiyede-akciger-kanseri-her-yil-artiyor.html)

Bluesky24 19-04-2010 11:51 PM

Türkiye'de akciğer kanseri her yıl artıyor
 
Türkiye'de akciğer kanseri her yıl artıyorÜlkemizde akciğer kanseri görülme sıklığı sigara tüketiminin artmasına bağlı olarak her sene artış gösteriyor.KanserSağlık GündemiSigaraTürk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından 5-9 Kasım 2008 tarihleri arasında İzmir Swissôtel Grand Efeste düzenlenen Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi'nin üçüncüsü gerçekleştirildi. Akciğer kanseriyle ilgili yeni bilgi ve tekniklerin gözden geçirildiği, Türkiye'de yapılan yeni çalışmaların tartışıldığı kongrede, Kadınlarda akciğer kanseri, Tütün sorunu ve güncel durum, Türkiye'de kanser ve akciğer kanseri öyküsü, Tümör immünolojisi ve tedavide yeni ufuklar gibi konu başlıkları ele alındı. Konusunda uzman 5'i yabancı 100'e yakın konuşmacının katıldığı kongreyi 400'ü aşkın katılımcı takip etti.

Rakamlar iyimser ama

Türkiye'de sigara içme oranının ortalama yüzde 31 olduğunu ifade eden TAKD Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, Sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50, kadınlarda yüzde 17-18. Henüz erişkin olmayan erkeklerde bu oran yüzde 11, kızlarda ise yüzde 3,1. Sağlık çalışanlarının sigara kullanma oranıysa yüzde 41. Ama bence bu rakamlar oldukça iyimser. Bu oranların üzerine 10-15 puan daha koymak lazım diye konuştu.



Prof. Akyol, Türkiye'deki genel sağlık sistemine ilişkin ise, Açık söylemek gerekirse genel sağlık sistemi iyi çalışmıyor. Geri ödemeler düzenli değil, birçok önemli sorun var diye belirtti.







Akciğer kanserinde sebep yüzde 90 sigara

Ufuk üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Gülhan, akciğer kanserinde erken tanının çok mümkün olmadığını, dünya genelinde bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. Akciğer kanserinin diğer pek çok kanser türüne göre çok daha önemli olduğunu vurgulayan Prof. Gülhan, akciğer kanserinin ana nedeninin yüzde 90'lara varan oranla sigaradan kaynaklandığını ifade etti. Ana hedefin bu kanserden korunma olduğunu, sigara ve diğer tütün mamullerinin kullanımından uzak durulması gerektiğini belirten Prof. Gülhan, Sigarayla mücadele edildiğinde akciğer kanserine yakalanma riski azalıyor. Bu yüzden akciğer kanseriyle mücadelede en iyi yöntem sigara içmemek diye belirtti.

Hasta öldükten sonra gelecek ilaçtan fayda yok

Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Göker ise, Türkiye'de medikal onkoloji uzmanı sayısının 200 kadar olduğunu, bunun büyük eksiklik oluşturduğunu dile getirerek, Akciğer kanserine yakalanan hastaların yarısından çoğu, medikal onkoloji uzmanı görmeden ölüyor diyen Göker, askerlik ve mecburi hizmet nedeniyle bu alanda kimsenin çalışmak istemediğini, 10 yıl içinde uzman sayısında artış değil,azalış görüleceğini söyledi. Prof. Göker, ilaca erişim ile ruhsat ve geri ödemelerde ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, ''Bunun bir an önce giderilmesi gerekir. Hasta öldükten sonra gelecek ilacın faydası yok'' ifadesini kullandı.

Teşhiste öksürük hayati önem taşıyor

TAKD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nezih özdemir, Türkiye'de akciğer kanseri sorununun, sigara tüketiminin çoğalmasıyla her yıl daha da arttığına dikkat çekerek, Türkiye'de her yıl yeni 15 bin akciğer kanseri tanısı konulduğunu aktaran Prof. özdemir, son yıllarda akciğer kanseri tedavisiyle ilgili önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.



Akciğer kanseri belirtilerinin başında öksürük geldiğini hatırlatan Prof. Dr. özdemir, öksürük çok önemli bir uyarıcı olmasına karşın, insanlar tarafından kolaylıkla ihmal edilebilmekte. Bunun sebebi de bu hastalığa yakalanan insanların yüzde 90'ı sigara içmekte, güne öksürükle başladıkları için öksürük artsa da karakter değiştirse de doktora gitmemekteler. Şikayetler başladığında hemen hekime başvurdukları takdirde, erken evrede hastalık tanısı mümkün olmaktadır ve hastalıktan kurtulma olasılığı çok yüksektir. Bu yüzden halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. diye konuştu





Güncel Başlıklar Kayısı kanseri önlüyor Sigara içenlerde bel ağrısı riski artıyor Kimyasallar doğurganlığı azaltabilir Soğuk hasta yapar diye bir kavram yok Plastik tehlike Diyet hafızayı güçlendiriyor Sigara gözlere de zarar veriyor Temiz hava ömrü 5 yıl uzatıyor Aspirin karaciğeri de koruyor 15 yaşından önce anne olmak ölüm riskini artırıyor





En çok okunanlar Sarımsak Mucizedir Çok suyun yararı az Kahve beyni koruyor Folik asit spermlere iyi geliyor Evde yapılan spor da yararlı Tereyağı kalp krizini önlüyor mu? Şekle girmek kadınlar için zor Cildiniz için uygun ürünü nasıl seçersiniz? Demirin de fazlası zarar veriyor 60 yaş üzeri sigara içen erkekleri anevrizma tehdit ediyor





Kaynak: saglicaklakal.com


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:02 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.