Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   2 Mayıs 2006 Dünya Astım Günü Basın Bildirisi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/546451-2-mayis-2006-dunya-astim-gunu-basin-bildirisi.html)

Bluesky24 19-04-2010 11:41 PM

2 Mayıs 2006 Dünya Astım Günü Basın Bildirisi

2 Mayıs 2006 Dünya Astım Günü Basın Bildirisi

Kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın tüm dünyada 150 milyon, Türkiye&de ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak tüm dünyada giderek artmaktadır.

Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık çocukluk döneminde daha sıktır. Uzun süre izlenen astımlı çocuklarda, ergenlikle birlikte %30-80 arasında değişen oranlarda kendiliğinden düzelme olmaktadır. Kendiliğinden düzelme erişkin dönemde de görülür. Hastalık bazen yıllarca ara verebilir. Ancak sürekli devam etmesi halinde de tedavi ile tamamen kontrol altına alınmaktadır. Hastalığın kronik ve değişken özelliği astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olabilmektedir. Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastalar hekime başvurmamakta ve hastalıkları ilerleyebilmektedir.

Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak;

Gündüz astım yakınması bulunmaması

Gece astım nedeni ile uyanmama

Hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca kısa etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması

Günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir.

Bu durum sağlanana kadar hasta kontrol altında değildir. Bunu talep etmek hastanın, sağlamak doktorun görevidir.

Dünyada ve Ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunmaktadır. Ancak buna rağmen Türkiye&de astımlı hastaların yalnızca %1,25&inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanabilirken bu oran Batı Avrupa&da %5,3&tür. Astım hastalarının %90&ı gündüz yakınma yaşamakta, %60&ı gece uyanmaktadır. Son bir yılda her dört hastadan biri hastaneye yatmış, yarısı acil başvuruda bulunmuştur. Astımlıların %80&i günlük yaşamının bu hastalıktan etkilendiğini belirtmekte ancak %43 gibi yüksek bir oranı iyimser bir algılama sonucu hastalığının kontrol altında olduğunu düşünmektedir.

Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, hastane personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır. Türk Toraks Derneği son beş yılda bütün bu sayılan gruplar için ülkemizin bir çok ilinde bir çok toplantı düzenlemiş ve her bir grup için ayrı eğitim kitapları ve slayt setleri hazırlamıştır. Bu yıl da mayısın ilk salısı olan 2 Mayıs 2006 Dünya Astım Gününde 30 ilde etkinlikler ve bilgi paylaşımı yapılacaktır. Bu toplantılara hastalar, yakınları ve tüm ilgilileri davet ediyoruz.

Türk Toraks Derneği

Astım ve AllerjiÇalışma Grubu

Kaynak: toraks.org.tr

WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:31 AM.