Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Kalp için 5 öğün sebze, bir avuç fındık (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/546022-kalp-icin-5-ogun-sebze-bir-avuc-findik.html)

Bluesky24 19-04-2010 10:40 PM

Kalp için 5 öğün sebze, bir avuç fındık
 
Günde 5 porsiyon sebze yiyin



Haftada 2-3 kez balık tüketin. Günde 5-9 porsiyon arasında sebzemeyve yiyin. Sebze yemeklerini su ile pişirin.



Amerikan kalp Derneği'nin belirlediği kriterlere göre, sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol, yetersiz egzersiz, şişmanlık, şeker hastalığı, stres, fazla alkol tüketimi, doğum kontrol hapı kullanımı (sigara içenlerde), genetik, yaşın 55 üzerinde olması, siyah ırk ve menopoz kalp hastası yapıyor. Bu hastalıkla ilgili bilinen bir gerçek de, kalp krizinin önlenebilir olması...







İdeal vücut ağırlığınızı koruyun.



süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı, hatta yağsız (light) olanlarını tercih edin



Kırmızı et yerine, beyaz ete (balık, tavuk, hindi) öncelik verin. Beyaz ette de aşırıya kaçmayın.



Etlerin görünen yağlarını, tavuk ve hindinin derisini ayırın



Haftada 2-3 kere balık yiyin.



Et içeren yemeklere ilâve olarak yağ eklemeyin.



Sebze yemekleri az su ile pişirilmeli, yemeklerin yağlı suları tüketilmemelidir.



Yiyecekleri haşlayın







Kızartma, kavurma işlemleri yerine, haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edin.



Yumurta farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet tüketilebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak pişirmek yerine, haşlama, menemen veya çılbır şeklinde hazırlamak daha sağlıklı olacaktır.



Bir avuç fındık yiyin







yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz) içerdiği lif (posa), E vitamini, magnezyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp-damar hastalıkları bakımından son derece yararlıdır. Ancak enerji içerikleri çok yoğun olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir.



Doymuş (yani kötü) yağ içeren margarin ve tereyağından kaçının. Doymamış yağ içeren bitkisel sıvı yağlar tercih edin.



Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağları kombine bir şekilde kullanın. Bir kabın üçte biri ay çiçek, soya veya mısırözü gibi bitkisel sıvı yağ ile, geri kalan üçte ikisi ise zeytinyağı ile tamamlanarak elde edilen karışım tüm yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir.



Unutulmamalıdır ki, katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal. enerji içerir.



Düşük sodyumlu tuz kullanılmalı, günlük tuz tüketimini 3-4 gram ile sınırlanmalıdır.



Lifli besinler safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli olan öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltır. Bu nedenle kuru fasülye, mercimek gibi kuru baklagiller ile kepekli tahılların tüketimi artırılmalıdır.



Sebze ve meyvelerden kabuklarıyla yenilebilir olanları mümkünse soymadan yiyin.



Sakatatlardan uzak durun







kolesterol içeriği yüksek olan sakatatlardan ve et ürünlerinden (salam, sucuk, sosis, pastırma) uzak durun.



dünya sağlık örgütü günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önermektedir. Bu nedenle her öğün sebze veya meyve yenilmesine dikkat edilmelidir.



(Bugün)



Kaynak : Bayposta.com


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:50 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.