![]() |
Aşırı et tüketimi kanser riskini artırıyor Aşırı kırmızı et tüketimi akciğer kanserine yakalanma riskini artırıyor. özellikle de işlenmiş et, akciğer kanseri dışında bağırsak kanserine yakalanma riskini de artırıyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nden Dr. Amanda Cross ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre aşırı kırmızı et tüketimi karaciğer ve yemek borusu kanseri açısından risk oluşturduğu gibi, erkeklerde de özellikle pankreas kanserine yol açabiliyor. Dr. Amanda Cross, Kırmızı ve işlenmiş et tüketimi azaltıldığında, kansere yakalanma riski büyük ölçüde ortadan kalkıyor” diyor. ABD'li bilim adamları, 50-71 yaşlarında toplam 500 bin kişinin beslenme şekillerini incelediler. 8 yıl sonra 53.396 kişiye kanser tanısı kondu. özelikle de yemek borusu, bağırsak, karaciğer ve akciğer kanserine sık rastlandığına dikkat çeken araştırmacılar, kırmızı et ağırlıklı beslenen insanların bağırsak kanserine yakalanma risklerinin yüzde 20, akciğer kanserine yakalanma risklerininse yüzde 16 olduğunu söylüyor. Kırmızı et DNA'yı değiştiriyor Peki aşırı kırmızı et, özellikle de işlenmiş et tüketimi neden kansere yol açabiliyor? Dr. Amanda Cross, bu etlerin aşırı miktarda doymuş yağ asitleri ile demir içerdiklerine, bunların da kanserle yakından ilgili olduklarına dikkat çekiyor. Cross'un söylediklerine göre kırmızı ette ayrıca DNA'nın değişime uğramasına yol açan birtakım kimyasallar da mevcut. Washington'daki Georgetown üniversitesi'nden Dr. Jeanine Genkinger ile Montreal üniversitesi bilim adamı Dr. Anita Koushik de kırmızı et ile ilgili yaptıkları bir araştırmada aynı sonuçları elde ettiler. Yazdıkları bir makalede şöyle diyorlar: Dünya çapında 100'ün üzerinde araştırmada aşırı et tüketiminin kanser ile yakından ilintili olduğu gösteriliyor.” Kaynak: saglicaklakal.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:44 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.