![]() |
Yumurta ve tavuk yerine! Kuş gribi nedeniyle tavuk ve yumurta yiyemediği için sağlıklı büyüme açısından risk altında bulunan çocukların, bu ürünlere alternatif olarak balık eti ile süt ve ürünlerini tüketmeleri öneriliyor. Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tavuk ve yumurtanın hayvansal proteinin karşılanması açısından önemli gıda ürünleri arasında yer aldığını söyledi. Bu ürünlerin ucuzluğu nedeniyle özellikle orta ve dar gelirli aileler tarafından daha fazla tüketildiğini ifade eden Karakaya, hayvansal proteinlerin çocukların zihinsel gelişiminde önemli rol oynadığını belirtti. En önemli vitaminlerden A, D, C, E ve B grubu vitaminlerini bünyesinde barındıran yumurtanın göz, kemik, dişler ile hücrelerin gelişimi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Karakaya, şunları kaydetti: ''İçerdiği vitaminler sayesinde, solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını, vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Özellikle kolin sayesinde yumurta, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca, içerdiği demir ve çinko gibi minerallerle yumurta, büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunmada aktif rol oynamaktadır. Örneğin demir eksikliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır. Kısacası yumurta, anne sütünden sonra gelen en önemli besin kaynağıdır.'' Böylesine önemli bir besin maddesinin kuş gribi korkusu nedeniyle çocuklardan uzak tutulduğunu belirten Karakaya, ''Kuş gribi, hayvansal protein eksikliğini daha da ciddi boyutlara taşıdı. Et ve yumurtadan uzak büyüyecek çocuğun sağlıklı gelişmesi beklenemez'' dedi. Bu yüzden tavuk eti ve yumurtaya alternatif ürünlerin tüketilmesini öneren Karakaya, şöyle devam etti: ''Öncelikle kırmızı eti öneriyoruz, ancak orta ve dar gelirli ailelerin bugünün şartlarında çocuklarına kırmızı et alabilmesi zor. Bu nedenle en iyi alternatif biraz daha ucuz olan balık eti. Sağlıklı gelişimin vazgeçilmezi olan aminoasitlerin mutlaka alınması gerekir. Bu da balıkla sağlanabilir. Yumurta yerine ise süt ve ürünlerinden olan yoğurt tüketilebilir. Beslenme için gerekli, yağda ve suda çözünen neredeyse tüm vitaminleri içeren süt ile bu açık kapatılabilir.'' Yetişkinlerin bir süreliğine de olsa et ve yumurtadan uzak kalmasının sağlık açısından fazla risk oluşturmayacağını ifade eden Karakaya, ''Ancak çocuklara gereken ilgi gösterilmelidir. Aslında entegre tesislerde üretilen tavuk eti ve yumurta rahatlıkla alınabilir, ancak korku yüzünden çocuklar bu önemli gıdalardan uzak kaldı'' diye konuştu. Kaynak : Bayposta.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:51 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.