Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   'İnme Timi' hayat kurtarıyor (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/544427-inme-timi-hayat-kurtariyor.html)

Bluesky24 19-04-2010 07:05 PM

'İnme Timi' hayat kurtarıyor
 
DEÜ nöroloji Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Kürşad Kutluk, inmenin, dünyada ölüm nedenleri arasında kalp krizinden sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, ''İnme vakalarına ilk üç saat içinde müdahale etmek çok önemlidir. Bu sürede hastaya verdiğimiz ilaçla hastanın hayatını kaybetmesini önleyip, tedavi edebiliyoruz'' dedi.



Prof. Dr. Kutluk, insanların inme belirtilerini yeterince bilmedikleri için doktora gitmekte geciktiklerine dikkati çekerek, kendisinin de üyesi olduğu Türk nöroloji Derneği İnme Çalışma Grubunun, hastalığı tanıtmak için eğitim çalışmaları yürüttüğünü söyledi. Erken değerlendirip, tedavinin organize edilmesiyle inmeye bağlı ölümlerin azalacağını ifade eden Prof. Dr. Kutluk, şunları söyledi:



''112 ambulanslarında çalışan doktorlardan, nöroloji, beyin cerrahisi, radyoloji doktoru ve laboratuvar teknisyeninden oluşturduğumuz tim, hastanın acile gelişinden inme ünitesine geçişe kadar bütün süreci hızlandırıyor. Türk nöroloji Derneği İnme Çalışma Grubu olarak ambulans doktorlarının eğitimi konusunda il sağlık müdürlüğüyle bir çalışma yapıyoruz. İnme hastalarının tanısının erken konulması halinde tedavi edilmesi mümkün.'' ''İnme Timi'' üyelerinin, mesai saatleri dışında acile gelen inme hastasına müdahale amacıyla cep telefonlarına gelen mesaj ile hastaneye ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Kutluk, ''İlk üç saatte hastaya verdiğimiz trombolitik (pıhtı eritici) tedaviyle hastanın hayatını kurtarabiliyoruz. Ancak önemli olan kitle eğitimiyle inme hastalığının anlatılması ve belirti görülür görülmez hastanelere başvurmaktır'' diye konuştu. Prof. Dr. Kutluk, 50 yaşın üzerinde, hipertansiyon, kolesterol, diyabet hastalığı olanlar ile sigara kullananların risk altında olduğuna dikkati çekerek, inmenin belirtilerinin, tek taraflı kuvvet kaybı, konuşma, anlama yeteneklerinde azalma ve denge kaybı olduğunu söyledi.



'NE OLDUĞUNU ANLAYAMADIM...'



İnme Timi'nin müdahale ederek kurtardığı ilk hasta olan Kenan Soyal (73), evde eşi ve kızlarıyla kahvaltı ederken üzerine dökülen kırıntıları temizlemek için eline kaldırmaya çalıştığını, ancak hareket ettiremediğini belirterek, ''Bir anda konuşmaya çalıştım, konuşmam bozuldu etrafımdakileri duyamıyordum, ayağa kalkmayı denedim, ayakta duramadım dengem bozuldu sonrasını hatırlamıyorum'' diye konuştu. Soyal'ın eşi Aysel Soyal ise taksiyle hastaneye getirdikleri eşinin toplam 15 dakika içinde müdahale edilerek, servise alındığını, şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.



Kaynak : Bayposta.com


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:06 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.