![]() |
Ev konservesindeki tehlike Ev konservesi tehlikeli olabilir İlerleyen teknoloji ile birlikte sebzeleri taze şekliyle saklayabilen buzdolaplarının çıkmasına karşın, dar ve orta gelirli aileler yıllardır süren kışa hazırlık alışkanlıklarını tüm uyarılara karşın sürdürüyor. Sıcakların etkisini yitirmeye başladığı bugünlerde evlerindeki sonbahar temizliğini bitiren ev kadınları, imece usulüyle turşu, ekmek, tarhana, konserve hazırlıklarına girdi. Kış hazırlıklarının yoğun yaşandığı Orta Anadolu'da kadınlar biraraya gelerek her ev için önce kışın tüketilecek ekmekleri yapıyor. Daha sonra sırasıyla, turşu, tarhana ve konserve hazırlanmasına geçiliyor. Özellikle kırsal kesimde bu yönde hazırlıklar sürerken uzmanlar ev kadınlarını temizlik konusunda dikkatli olmaları için uyarıyor. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, ev konservelerinin tehlikeli olabileceğini söyledi. Konserve yapımında ne kadar dikkatli olunsa da tehlikenin önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Durak, şunları kaydetti: ''Çünkü evde yeteri kadar ısıtma sağlanamıyor. Bugün konserve gıdalar hazırlanırken yüksek basınçlı ısı veriliyor. Böylece mikroorganizmalar ve oluşturdukları sporlar ölüyor. Yüksek ısıda kaynatılan ev konservelerinde ise sadece mikroorganizmalar ölüyor, ancak oluşturdukları sporlara zarar verilemiyor. Bu sporlar kaynatma işlemi bittikten sonra aktif hale geçiyor ve konserve içinde hızla mikroorganizma üremesi başlıyor. Yani, saatlerce yapılan kaynatmanın da bir anlamı olmuyor.'' Durak, bu yüzden ev konservelerinin gıda zehirlenmelerine yol açabildiğini dile getirerek, konserve içindeki mikroorganizma miktarının yüksek olması halinde zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceğini bildirdi. Ev salçalarında da benzer tehlikenin görüldüğünü vurgulayan Durak, ''Salçalarda görünen, bir de görünmeyen küfler var. Bu küfler sağlık açısından ciddi olumsuzluklar doğuracak toksinler üretiyor. Yoğun toksin tüketildiğinde ise zehirlenme büyük boyutlara ulaşabiliyor'' dedi. Durak, ev konservesini önermemelerine karşın ev kadınlarının en azından temizliğe özen göstermesi gerektiğini belirterek, ''Ekmek, turşu ve salça yapımında da temizlik çok önemli. Ev kadınları kış hazırlıklarının hızlandığı bu günlerde öncelikle kullandığı tüm malzemeye çok dikkat etmeli. Temizlik, en azından zehirlenme riskini biraz olsun düşürüyor'' diye konuştu. Kaynak : Bayposta.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:27 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.