Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Daha İyi Futbol (http://www.hayatimdegisti.com/forum/daha-iyi-futbol/)
-   -   Futbolda Vuruş Çeşitleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/daha-iyi-futbol/5889-futbolda-vurus-cesitleri.html)

gerrard 13-04-2008 08:19 PM

Futbolda Vuruş Çeşitleri
 
AYAKÜSTÜ VURUŞ

Ayaküstü vuruş; alçak seviyede genellikle gol vuruşları için ayağın üstüyle topun merkez sayılan bölgesine yapılan sert vuruş tarzıdır. Ayaküstü vuruşun en önemli özelliği, ayağın en sert bölgesiyle, sert, alçak ve düzgün doğrusal açıyla hedefe atılabilmektir.

Bunu yapabilmek için, ayaküstüyle topun merkezi denilen yere vurulması gerekir. Eğer topun merkez denilen orta bölgesinden aşağı vurulursa, top yükseklik kazanır. Eğer topun sağ veya sol tarafına vurulursa, top falsolu şekilde yön değiştirir.

Destek ayağınızı topun yanına (15 cm kadar) ve ayakucu topu vuracağınız yöne doğru dönük larmalı. Destek ayağı topun ne çok arkasında ne de çok önünde olmamalıdır. Eğer bu hata apılıyorsa, isabetli ve güçlü vuruş yapmanız mümkün olmaz.

Vuruş sırasında, topun fazla yükseklik kazanmaması için, vücut top üstüne doğru ve biraz ne eğik olmalı. Baş topun önüne doğru bakmalı ve vuruş ayağı dizi, vuruş esnasında topun üzerinde olmalı. Vuruş ayağı kalçadan yumuşak bir salınım hareketi yaparak, vuruş sırasında, diz ve bilekler mümkün olduğunca sabit olmalı, top ayaküstüyle topun ortasına vurmalı.

Vuruştan sonra, ayak topun gidiş yönüne doğru hareketine devam etmelidir. Vuruş sırasında kolların ritmik olarak açılması, vücut ve vuruş dengenizi korumanıza yardımcı olur.

AYAKİÇİ ÜST VURUŞ

Bu vuruş, uzun mesafeli paslaşmalarda, korner atışlarında veya serbest atışlarda kullanılır. Topa, çapraz veya yay şeklinde gelinerek vurulur. Destek ayağı topun yanında veya yan arkasında durur. Vücudun belden yukarısı hafifiçe topun üzerine eğik durumdadır. Topa ayağın üst-iç tarafı ile vurulur. Hareket kalça ve dizin ritmik birlikte hareketi ile yapılır. Topa vurduktan sonra, vurma ayağı topu gidiş yönüne doğru hareketine devam etmelidir.

AYAKDIŞI ÜST VURUŞ

Bu vuruş, uzun mesafeli paslaşmalarda veya serbest atışlarda tercih edilir. Topa vuruş koşusu, şut yönüne göre çaprazdır. Ayak gergin, mümkün olduğunca sabit, ayakbileği içe doğru dönük ve sabit olmalıdır. Vücudun belden üstü, destek bacağının üstüne eğik vaziyettedir. Topun ayakla temas yeri, vuruş ayağı üstünün dış tarafıdır.

VOLE VURUŞU

Topun havada yere değmeden ayaküstü ile kaleye vurulmasıdır. Bu vuruş sırasında kalça döndürülür, vücut ağırlığı destek ayağı üzerindedir. Yanlardan kalça seviyesinde gelen toplara vole vuruşu yapılabilir.

RÖVAŞATA VURUŞU

İki ayağında yerden kesilerek makaslama hareketi ile topun ayaküstüyle başüstünden aşırtılarak vurulmasıdır. Rövaşata sırasında vücut geriye doğru alınırken, makaslama yapılır ve topa vurulur ve eller yere temas ederek, yumuşak bir düşüşle hareket bitirilir.


FUTBOLDA VURUŞLAR

Ayağın herhangi bir kısmı ile bilinçli olarak topu plase etmek veya göndermektir.

VURUŞ TİPLERİ

İç vuruş

İç üst vuruş

Üst vuruş

Üst dış vuruş

Dış vuruş

Burun buruşu

Diz vuruşu

Topuk vuruşu

Kafa vuruşu



İÇ VURUŞ

Bu vuruşta ayağın iç kısmı kullanılır.Paslaşmalarda,köşe atışlarında ,serbest vuruşlarda, verkaçlarda azda olsa kullanılır.

VURUŞ TEKNİĞİ

Destek görevini yapan bacak,dizden hafifçe kırık olup,vücudun dengesini sağlar.Topun hemen yanına basan ayağın ucu,vuruş yönüne dönüktür.Gövdenin üst kısmı topun üzerini örter.Topa vuruş yapacak olan bacak ,yumuşak bir hareketle arkadan öne sallanır.Vuruşu yapacak olan ayağın ucu dışa dönüktür.

Ayağın iç yüzeyi aşağı yukarı topun tam ortasına dokunur.Vuruş sırasında ayak bileği sabittir.Oynatılmaz.Vücudun ağırlığı duran bacak üzerine verilir.

İÇ ÜST VURUŞ

Eğer vuruşu sol ayakla yapıyorsak topun hizasına göre biraz sağa,aksi takdirde biraz sola kaydırılır.Topa yaklaşınca son adımlar biraz uzatılır.

Vücudun üst kısmı öne eğilir,kollar dengeyi sağlar.Topun falso alması için ayakkabının ucu yana ve biraz öne değer.

İç üst vuruş kısa pas,yan pas,falsolu vuruşlar,frikik ve kornerlerde kullanılır.

ÜST VURUŞ

Daha çok topu uzak noktalara göndermek için kullanılır.

Vücut pozisyonu ,tıpkı iç vuruş pozisyonu gibidir.Topa vuruş yapacak olan bacağın dizi ,topun üstüne dik olarak tutulur.Ayağın burnu yere dönüktür.Böylece ayağın yüzeyi topa tamamen temas eder.

DIŞ VURUŞ

Oyun içerisinde zor pozisyonlarda kullanılır.Vücut posizyonu iç vuruşta olduğu gibidir.Kalça hafif öne doğru itilir.Vuruşu yapacak olan bacak içe doğru çekilir.Ayağın ucu aşağıya dönüktür.Topa dokunma sırasında ayak tamamen sabittir.

TOP SÜRME

Futbolda top sürme ,ayağın içi ve dışı ile topu devamlı bir şekilde kontrol etme ve yuvarlama sanatıdır.Vücut hafif bükülmüş olan bacağın üzerinde dengede ,gövdenin üst kısmı öne doğru hafifçe eğiktir.

Vücut destek fonksiyonundaki ve çok hafif bükülmüş olan bacağın üzerinde dengede tutulur.Topu sürecek olan bacağın dizi kırık tutulur.Ancak top yumuşak bir biçimde sürülür.Gözler devamlı etrafı kontrol eder.

DRİPLİNGDE YAPILAN HATALAR

---Oyuncu topu yumuşak bir şekilde iteceği yerde sert itmiştir.

---Oyuncu,ayağını fazla germiştir.

---Oyuncu,topu çok açmıştır.

---Oyuncu,gövdesini çok dik tutmuştur.

---Koşu ritmi bozulmuştu.

---Gözler devamlı top üzerindedir.

lilo 27-05-2008 12:26 PM

Ynt: Futbolda Vuruş Çeşitleri
 
müthiş bişey valla


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:45 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.