Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Çocuk Psikolojisi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/cocuk-psikolojisi/)
-   -   ''Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu''nasıl tedavi edilir? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/cocuk-psikolojisi/7004-dikkat-eksikligi-hiperaktivite-bozuklugunasil-tedavi-edilir.html)

diksiyon 15-05-2008 01:10 AM

''Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu''nasıl tedavi edilir?
 
''Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu''nasıl tedavi edilir?
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde ilaç, anne, baba eğitimi, öğretmen eğitimi ve çocuğun bireysel terapisi birlikte kullanılmaktadır. Bu yöntemler içinde en etkin ve en kısa sürede yanıt veren tedavi ilaç tedavisidir. Ancak çocuk, anne baba ve öğretmenin bu konuda eğitimi tedavinin etkinliği ve kalıcılığı için önemlidir. Uzun süreli bir sorun olduğu için, tedavi planı da uzun süreli ve çocuğa özel olmalıdır.

''ilaçlar nasıl tedavi ediyorlar?
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde kullanılmakta olan uyarıcı ilaçlar, normalde de beyinde bulunan ve davranışı etkileyen bazı kimyasal maddelerin ( dopamin ve noradrenalin ) beyindeki miktarlarını düzenleyerek dikkati dağıtan uyaranların süzgeçten geçirilmesine yardımcı olurlar. Beyindeki dikkat ve davranışların kontrolü ile ilgili olan bölgeleri aktive ederler. Böylece dikkatin dağıtılmasını önler ve davranışların daha kontrollü olması sağlarlar. Uyarıcı ilaçların dikkat ve davranış kontrolü üzerine olumlu etkisi ilaç kullanıldığında devam eder. Beyinde var olan yapısal ve işlevsel farklılığı tamamen ortadan kaldırmazlar. Bu nedenle uzun süre kullanılmaları gerekmektedir. Ancak ilaçlar kullanılırken diğer tedavi yaklaşımları da uygulanırsa (anne baba eğitimi, okulda evde davranış kontrolü ve bireysel tedavi gibi) tedavinin etkileri ilaç kesildikten sonra da devam edebilmektedir. Ancak bu konuda yeterli sayıda uzun süreli çalışma yoktur.
Uyarıcı İlaçlar

Bağımlılık yapmaz!
Büyümede gerilik yapmaz!
Kısırlık yapmaz!
Çocukları uyuşturmaz!
Yan etkiler geri dönüşümsüz değildir!
6 yaştan itibaren her yaşta kullanılabilir.
Anne baba ve öğretmen eğitimi nedir, nasıl uygulanır?
Bu eğitim anne, baba ve öğretmenlere;
. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hakkında ayrıntılı bilgi vermek, bu bilgilerin çocuğu daha iyi anlama ve uygun ilişki kurabilmesini sağlamak,
. Çocuğun uyumsuz davranışlarla baş edebilmeyi sağlayacak belirli davranışçı teknikleri öğrenmek;
. DEHB olan birey için evde ve okulda uygun bir çevre oluşumunu sağlamak,
. Anne baba ve öğretmenlerin ortak bir dil ile işbirliği yapabilmelerini sağlamak amacıyla uygulanır.
Bu tanıyı almış olan tüm çocukların anne babalarının alması gereken bir eğitimdir. Bu eğitimi almak isteyen anne babalar ilgili derneklere başvurarak bilgi alabilirler.
Anne babalar ve öğretmenler ne yapmalı ve nasıl davranmalıdırlar?
. Öncelikle uygun tanı ve tedavi için bir çocuk ruh sağlığı uzmanına başvurup, hekim ile işbirliği yapmalıdır. Bu sorun evde anne babanın ya da okulda öğretmenin uygulayacağı disiplin yöntemleriyle çözülebilecek bir sorun değildir
. Çocukla iletişim kurarken mutlaka göz teması kurun,, dinlediğinden emin olun, söylediklerinizi tekrarlatın.
. Evde ve okulda açık net kurallar koyun ve sınırları oluşturun.
. Çocuğun güçlü ve zayıf yanlarını belirleyin kendine güvenebilmesi ve benlik saygısının artması için bu çok önemlidir.
. Olumlu davranışları övgü, sevgi ve ödülle destekleyin.
. Olumsuz davranışların doğal sonuçlarını yaşamlarına izin verin.
. Kurallar ve sınırlar bozulduklarında uygun cezalar verin.
. Eleştiriden çok övgüyü kullanın. Özellikle başka çocuklar içinde eleştirmekten kaçının.
. Çocuğunuzla her gün en az yarım saat ''özel zaman'' uygulaması yapın.
. Ev dışında sosyal ve sportif etkinliklere katılmasını destekleyin.





boritta 01-11-2012 11:36 PM

Cevap: ''Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu''nasıl tedavi edilir?
 
Dikkat Eksikliği ve DEHB tedavisi konusunda başarılı çalışmaları bulunan Çocuk Psikiyatr Dr. Gökçe Küçükyazıcı'nın bir makalesini buldum:

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisinin süresi, hastalığın şiddetine göre ve çocuktan çocuğa değişmektedir. Hareketlilik yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Dikkat eksikliği sıklıkla daha uzun bir süre sorun olmaya devam eder ve genellikle ergenlik sonrası azalarak kaybolur. Küçük bir kesimde erişkinlikte de devam eder. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisinin ne kadar süreceği çocuğun ihtiyacına göre belirlenir. Ağırlıklı olarak akademik sorunlar yaşayan çocuklarda okul dönemi ilaç kullanılır, tatillerde kesilir, davranış sorunları ve hiperaktivite fazlaysa tatillerde de devam edilebilir veya başka ilaçlarla desteklenebilir.

Okul başlangıç dönemlerinde sorun hala devam ediyorsa ilaç tekrar başlanır, artık ihtiyaç duyulmadığında tedavi sonlandırılır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi 1-2 yıl da sürebilir, ergenlik sonuna kadar da devam edebilir. Erişkinlikte kullanım daha sınırlıdır.

Kaynak ve Makale Devamı: Hiperaktivite Bozukluğu - DEHB | DEHB Tedavisi | Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu`nda Tedavi Seçenekleri


kader14 06-07-2015 11:28 AM

Cevap: ''Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu''nasıl tedavi edilir?
 
çocukların çok fazla oyuncaklarla oynaması dikkat eksikliğine sebebiyet veriyor mu ?


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:51 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.