Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Beslenme (http://www.hayatimdegisti.com/forum/beslenme/)
-   -   Sağlıklı beslenmenin ipuçları... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/beslenme/672-saglikli-beslenmenin-ipuclari.html)

Merto 19-01-2007 03:14 PM

Sağlıklı beslenmenin ipuçları...
 
Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin şart olduğunu savunan uzmanlar, bunu başarmanın ise çok zor olmadığını,
bir kaç küçük ama önemli noktaya dikkat edildiğinde sağlıklı yaşama kavuşulabileceğini kaydediyor.


Besinlerden alınan enerjinin mutlaka dengeli olması gerektiğini belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmeyle ilgili şu ipuçlarını veriyor:

"Bir günde alacağınız enerjinin yüzde 50-60'ı karbonhidratlardan (tahıllar), yüzde 30'u yağlardan, yüzde 10-15'i proteinlerden (et ve süt ürünleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır. Taze besinler kullanılmadan önce çok iyi yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Sebzeler ve meyveler gerekli ise soyulmalı ve mümkün olduğunca kabuklu olarak ve çiğ, ya da az suda hafif pişmiş olarak tüketilmelidir. Yeşil sebzeler pişirilecekleri zaman kesilmeli ve mümkün olduğunca buharda pişirilmelidir. Kök sebzeler hafif tuzlu ve ancak üzerini örtecek kadar az suda pişirilmelidir. Ekmeği kızartmak ya da pastörize sütü kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur."


TEREYAĞI YERİNE AYÇİÇEK, MISIRÖZÜ VE ZEYTİNYAĞI

Yağların yaşamak için ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, "Yağlar enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vücudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar. Yemek yaparken kızartma yerine fırın, ızgara, buğulama ve haşlama gibi yöntemleri tercih ediniz. Kuyruk yağı ve tereyağı gibi, et ve süt ürünlerinde bulunan hayvansal yağlar, doymuş yağlardır ve kandaki kolesterolü yükseltirler. Etlerin görünür yağlarını temizleyiniz. Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kaçınınız. Yemeklerinizde tuz yerine taze doğal otlar ve baharatları kullanmaya özen gösteriniz. Ayçiçek, mısırözü, zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlarda ve margarinlerde bulunan doymamış yağlar, kandaki kolesterolü düşürürler. Beslenmenizde tereyağı yerine sıvı yağları ve doymamış yağlar açısından zengin margarinleri tercih ediniz. Çünkü tereyağı kolesterol içerir, margarinler ise içermezler" diyerek sütün de yarım yağlı veya yağsız ürünlerinin tercih edilmesini tavsiye ediyor.

GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU

Sağlık beslenme için içeceklerin de önemli bir yer tuttuğunu belirten uzmanlar, her insanın günde en az 2 litre su içmesi gerektiğini kaydediyor. Uzmanların diğer önerileri ise şöyle:
"İçecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da düşük kalorili içecekler tercih ediniz. Porsiyonları mümkün olduğunca küçük tutunuz, az az, sık sık besleniniz. Ekmek olarak mümkünse kepekli buğday ekmeğini tercih ediniz. Çünkü kepek bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayınız. Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyiniz. Kahvaltıya taze meyve ya da bir bardak portakal suyu ile başlayınız. Salam, sosis, sucuk gibi hayvansal yağlardan ve kolesterolü yüksek gıdalardan kaçınınız. Günde en az 2 litre su içmeye gayret ediniz. Salatalar karbonhidrat, vitamin ve lif açısından zengin besinler olduğu için bol miktarda tüketilmelidir. Tatlandırmak için sos ve krema yerine çok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanınız."

hayatimdegisti 19-01-2007 03:28 PM

Sağlıklı beslenmenin ipuçları...
 
Evet arkadaşlar sağlıkllı beslenmeyi ihmal etmeyelim Kaçmayalım 25889 blissy
http://images.google.com.tr/images?q...thy_eating.gif u859

shamanic 17-10-2007 04:40 PM

Ynt: Sağlıklı beslenmenin ipuçları...
 
Kuruyemislerin pek cok yarari var. Ornegin beyaz leblebi zayiflamaya yardimci oluyor. Iste kuruyemisler ve faydalari...

Badem
Beden ve zihin yorgunlugunu giderir. Bobrek ,mesane ve tenasul yollarindaki iltihaplari giderir. Bas agrisi karaciger ve bobrek agrilarini hafifletir.

Findik
Vucuda kuvvet verir. Kalp rahatsizliklarinin en onemli nedeni olan yuksek kolestrolun dusurulmesinde en onemli ilactir. (%25.2 oraninda)Insan vucuduna yarali kalsiyum, demir, karbonhidrat, yag ve cinko ile metabolizmayi duzenler, kemiklerin gelismesini saglar.E vitamini acisindan zengindir. Kansizliga karsi koruyucu etki yapar.Kanser yapici etmenlerin olusmasini onler yada olustuktan sonra onlari etkisiz hale getirerek vucudu korur.

Antep fistigi
Antep fistiginda kolesterol yoktur. Kandaki kolesterol seviyesini dusurur. Kroner kalp hastaligi riskini azaltir. Antep fistigi, protein yonunden 2 kat,fosfor yonunden 4 kat etten daha ustundur.Ince bagirsakta glikoz emilimini azaltir ve kan sekerinin yukselmesini onler.

Yer fistigi
Vucudun gelismesini saglar. Beden ve zihin gucunu arttirir.Gogsu yumusatir. Oksuruk sokturur.

Kabuklu yer fistigi
Iceriginde sabit yag ve proteinli maddeler vardir. Bobrek ve safra kesesi agrilarini hafifletir.

Beyaz leblebi
Mide suyunu cekmede ve zayiflamak isteyenler icin acliklarini bastirmada onemli bir isleme sahiptir.

Sari leblebi
Hammaddesi nohuttur.Vucudu kuvvetlendirir. Anne sutunu arttirir.

Aycekirdegi
Aycekirdeginin icerigindeki yag damar sertligini giderir. Kalp, sinir hastaliklarini onler. Bol E vitamini ve protein icerir. Cinsel gucu arttirir. Iktidarsizligi onler.

Kabak cekirdegi
Mukemmel bir kurt ilacidir. Gunde cocuklarda 10-15 adet,buyuklerde 20-30 adet kabak cekirdegi yenmelidir.Tenya solucanlarini gidermek icin de kabak cekirdegi iyi bir ilactir.

Misir
Yuzde 18.3 gibi yuksek oranda lif icerir. Misirin icerigindeki yuksek karbonhidrat enerji seviyesini yukseltir. Icinde protein, kalsiyum,demir, fosfor, A vitamini bulunur.

shamanic 17-10-2007 04:49 PM

Ynt: Sağlıklı beslenmenin ipuçları...
 



"sağlık kaynağı 5 baharat"


baharatlar.. onların üzerine savaşlar bile yapıldı.. büyük gemiler birbirlerini bombaladı.. artık onlar için savaşılmasa da hala dünyanın vazgeçilmez tatlarılar.. günümüzde yapılan araştırmalar 5 baharatın lezzetleir kadar güç veren doğal besinler olduğunu ortaya koydu. baharatları, yiyeceklerinize ve salatanıza karıştırmak gücünüzü artırıyor, bağışıklığınızı güçlendiriyor.

tarçın
doğal bir mikrop düşmanı olan tarçını, her gün çay kaşığının 1/4'ü kadar aldığınızda, kan şekerinizi ve kolesterolünüzü düşürür. sabah kahvenizi içerken kahve talerinin etrafını saracak kadar içeceğinize eklediğinizde tazelik hissi verir. düşük kalorili bir tatlı için tarçınlı, elmalı tart yapabilirsiniz.

kekik
ızgarada pişireceğiniz tavuk, balık veya eti kekikle marine ettiğinizde mentollü ve biraz ekşimsi tadı mükemmel bir lezzet verir. kekik, birçok sağlık uzmanının listesinde kanserden koruyucu olarak yer alır. ayrıca, uzun zamandan beri antiseptik olarak da kullanılır. kekik yağı ağız tenizliğinde tercih edilebilir. eğer taze kekiğiniz varsa biraz zeytinyağına ekleyebilirsiniz.

kimyon
dünyanın en ünlü baharatlarından biri kırmızı biber tozunda saklanır ve başka bir kanser savaşçısıdır. egzotik lezzetler elde etmek için pilav, tahıl, salatalara ekleyebilir, et yemeklerini marine edebilirsiniz. yağlı etlerinizi kalp sağlığınıı koruyan mükemmel baharat kimyonla pişirebilirsiniz.

mercan köşk (oregano)
bir elmadan 42 kat daha fazla antiokjsidan içeren bu mucize bitki daha çok ege bölgesinde rastlanıyor. evlerin bahçelerinde küçük saksılar içerisinde yetiştirilen mercan köşk bitkisini salata, omlet veya favori kurabiyelerinize
ekleyebilirsiniz.

zerdeçal
hint mutfağında 'mutfağın kraliçesi' olarak adlandırılan zerdeçal, kist, kanser, kireçlenme hatta alzheimer'a karşı oldukça yararlı.. sarı çiçekleri ve köklerinden yararlanılabilen zerdeçal'dan bir tutam alarak, yaptığınız pilav, yahni veya mercimek gibi yemeklere ekleyebilirsiniz. unutmayın, zerdeçal geçen gece anahtarı nerede unuttuğunuzu hatırlamanızı bile sağlayabilir.

http://www.voyagerbook.com/images/t_...aharatlar3.jpghttp://www.ntvmsnbc.com/news/232801.jpg


shamanic 26-10-2007 12:47 PM

Ynt: Sağlıklı beslenmenin ipuçları...
 


sağlıklı bir hayat sürdürmek için beslenme sisteminizde "melek besinler" grubuna giren yiyeceklere ağırlık vermeniz şart.


besinleri iki gruba ayırabiliriz: şeytan besinler ve melek besinler. şeytan besinler abur cubur, işe yaramayan ve bağımlılığa yol açan besinlerdir.

sadece melek besinler diye adlandırdığımız grup, vücut için gereken özellikleri kendi bünyesinde toplar. her gün aynı tip besinleri almak yerine diyetinize bu gruptaki farklı besinleri koymalısınız.

bazı melek besinlerin faydalarını kategorilerine göre şöyle özetleyebiliriz...

meyve ve sebzeler

elma: kalsiyum, magnezyum, c vitamini ve beta karoten içerir. kabızlık problemine yardımcıdır. içerdiği pektinle kolesterol seviyesini düşürmeye katkıda bulunur. bağırsaklara yerleşen toksinlerin atılmasında etkilidir.

kayısı: kalsiyum, magnezyum, bakır, demir, c vitamini ve beta karoten içerir. kan dolaşımına yardımcı olur. antioksidandır.

kiraz: c vitamini, kalsiyum, fosfor içerir. gut hastalığında ve baş ağrısında olumlu etkileri vardır. doğal bir antiseptiktir.

kivi: c vitamini, magnezyum, potasyum içerir. sindirim enzimlerine yardım eder.

kuşkonmaz: c ve k vitamini, potasyum, folik asit içerir. antibakteriyel özelliğe sahiptir.

enginar: beta karoten, folik asit, b3 vitamini, kumarin içerir. yüksek kan basıncını düşürür, migreni hafifletir. karaciğeri korur.

sarmısak: kalsiyum, magnezyum, kükürt, potasyum ve c vitamini içerir. güçlü bir antioksidandır. kolesterolü düşürür, dolaşım sistemini temizler.

biber: c vitamini, beta karoten, b kompleks vitamini folik asit ve potasyum içerir. kan dolaşımını düzene sokar. mide asiti üretiminde uyarıcıdır.

tere: kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, c vitamini, beta karoten ve iyot içerir. anemiyi önler. kalp sağlığını olumlu etkiler.

tahıllar

arpa: potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez, çinko ve b kompleks vitamini içerir. enerji verir. kemik yapımına yardımcıdır. kolesterolü düşürür.

darı: magnezyum, potasyum, fosfor, b3 vitamini ve çinko içerir. sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etki gösterir. önemli bir posa kaynağıdır.

yulaf: kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, manganez, b5 vitamini ve folik asit içerir. yüksek enerji verir. kolesterolü düşürür.

çavdar: kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve e vitamini içerir. dolaşım sistemini ve karaciğeri korur. sindirim sistemini uyarır. iyi bir posa kaynağıdır.

kurubaklagiller

nohut: kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve folik asit içerir. yüksek enerji verir. iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. böbrek sağlığını korur ve sindirim sistemini temizler.

fasulye: kalsiyum, magnezyum, potasyum ve folik asit içerir. iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. kolesterolü düşürür, sindirim sistemini temizler.

mercimek: kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, manganez ve folik asit içerir. iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. egzersiz sonrası kaslardaki laktik asit miktarını azaltır, sindirim fonksiyonlarını düzenler.

yağlı tohumlar

ceviz: kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, folik asit, c ve e vitaminleri, omega 3 ve 6 yağ asitlerini içerir. iyi bir alkalin protein kaynağıdır. antioksidan özellikler gösterir. böbrek sağlığını destekler, metabolizmayı hızlandırıcı etki sağlar.

keten tohumu: kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, b3 vitamini, e vitamini, omega 3, 6 ve 9 yağ asitlerini içerir. sindirim sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini ve kadın hormonlarını düzenler. anemiyi önler.

badem: kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, folik asit, b vitaminleri, e vitamini, omega 3 ve 6 yağ asitlerini içerir. iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. mide asidini azaltır, antioksidan koruma sağlar. damar temizleyicidir.

taylan kümeli / bir kibrit kutusu lezzet

shamanic 06-11-2007 03:27 PM

Ynt: Sağlıklı beslenmenin ipuçları...
 
sağlıklı beslenmede 12 adım



bugün, "sağlıklı beslenme" kavramının açıklandığı çeşitli araştırmalar ve bunu sağlamak için neler yapmamız gerektiğini belirten gazete ve dergilerde yer alan çeşitli derlemeler görmekteyiz. gerçekten de çok geniş bir kavram olan sağlıklı beslenme için yapılması gerekenleri ise, dünya sağlık örgütü (dsö) 12 maddede toplamış. bu 12 madde sağlıklı beslenmenin temel noktalarını içeren küçük bir rehber niteliğini taşıyor.

1. besleyici bir diyet; hayvansal kaynaklı besinler yerine temel olarak çeşitli bitkisel kaynaklı besinlerden oluşmalıdır.

2. günde birkaç kez; tahıl grubu besinler (ekmek, makarna, pirinç, patates gibi) tüketilmelidir.

3. günde birkaç kez ; bölgesel olarak bulunabilen, çeşitli taze sebze ve meyvelerden tüketilmelidir.

4. vücut ağırlığı; tercihen her gün yapılan orta düzeyde fiziksel aktivite ile birlikte önerilen sınırlar içinde (beden kitle ındeksi) tutulmalıdır. beden kitle ındeksi (bkı), kişinin vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünerek elde edilen bir değerdir. dsö, 18.5-24.9 arasındaki değerleri "normal vücut ağırlığı" olarak değerlendirmektedir.

5. diyetle yağ alımı kontrol edilmeli (diyette yağdan gelen enerjinin oranı %30'u geçmemeli) ve doymuş yağlar (sature) yerine doymamış yağlar (ansature) yeğlenmelidir. doymuş yağlar: tereyağ, kuyruk yağı vb. doymamış yağlar: ayçicek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağı vb.

6. yağlı kırmızı etler ve kımızı et ürünleri yerine kurubaklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut gibi), balık, tavuk ve yağsız etler yeğlenmelidir.

7. süt ve süt ürünleri kullanılmalı (yoğurt, peynir vb.). ancak bunlar az yağlı ve az tuzlu olmalıdır.

8. seçilen besinler düşük şekerli olmalı, basit karbonhidratlar ya da basit şekerler yerine (çay şekeri gibi), kompleks karbonhidratlar (tahıllar, baklagiller gibi) yeğlenmeli, şekerli içeceklerin ve tatlıların tüketim sıklığı sınırlandırılmalıdır.

9. az tuzlu diyet yeğlenmelidir. günlük toplam tuz tüketimi (yemeklerle, ekmekle ve içeceklerle aldığımız tüm tuz miktarı) bir tatlı kaşığını geçmemelidir (6 g). kullandığımız tuz iyotlu olmalıdır (endemik guatr bölgesi olan ülkemizde, sofralık tuzun iyotla zenginleştirilmesi yasal bir zorunluluktur).

10. eğer alkol tüketiliyorsa, günde 2 kereden fazla alınmamalıdır (her alınan içki miktarındaki alkol değeri 10 gramı geçmemelidir).

11. yemekler güvenli ve hijyenik bir şekilde hazırlanmalı; haşlama, fırında pişirme, ızgara ya da mikro dalga fırında pişirme gibi yöntemler kullanılarak yemeğe eklenecek
yağın azaltılması sağlanmalıdır.

12. bebeklere tek başına 6 ay anne sütü verilmesi sağlanmalı ve 6. aydan sonra güvenli ve yeterli miktardaki ek besinlere başlanılmalıdır. yaşamın ilk yılında emzirmeye devam edilmelidir.

hazırlayan: uzman diyetisyen şeniz ılgaz
sağlık bakanlığı ana çocuk sağlığı ve aile planlaması genel müdürlüğü
www.tr.net

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:...on/beslen4.gif


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:18 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.