Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Bebek Sağlığı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/bebek-sagligi/)
-   -   Rutin aşı takvimi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/bebek-sagligi/2787-rutin-asi-takvimi.html)

jaunty 30-11-2007 01:00 AM

Rutin aşı takvimi
 
YAŞ AŞI


Doğum Hepatit B

1. Ay Hepatit B

2. Ay Karma + Çocuk felci + Menenjit

3. Ay Tüberküloz (BCG)

4. Ay Karma + Çocuk felci + Menenjit

6. Ay Karma + Çocuk felci + Menenjit

7. Ay Hepatit B

9. Ay Kızamık

12. Ay Suçiçeği

15. Ay Kızamık + Kızamıkcık + Kabakulak (MMR)

18. Ay Karma + Çocuk felci + Menenjit

24. Ay Hepatit A

30. Ay Hepatit A

5-7 Yaş Kızamık + Karma + Çocuk felci

12 Yaş Difteri + Tetanos


jaunty 30-11-2007 01:02 AM

Ynt: Rutin aşı takvimi
 
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, dünyada her yıl ‘Aşı ile korunabilir’ hastalıklardan 1 milyon 700 bin çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Bakanlıkça yürütülen ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ kapsamında, bebek ve çocuklarda görülen, difteri, boğmaca, tetanoz, verem, kızamık, çocuk felci, hemofilus influenza tip b (hib), kızamıkçık, kabakulak ve hepatit B hastalıklarına bağlı sakatlık ve ölümlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği ifade edilen açıklamada, çocuklarda boğmaca, tetanoz ve kızamık hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bölümünün yaşamın ilk yıllarında gerçekleştiği belirtildi.
Yenidoğan her bebeğin bir yaşına ulaşmadan önce aşı takvimine uygun olarak bağışıklanmasının, ‘aşı ile korunabilir’ hastalıkların zararlarının en aza inmesini sağladığını vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Aşılar, vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu antikorların oluşmasını sağlar. Aşılanan kişi, hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan bu antikorlar genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeniyle karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. Aşı hayat kurtarır. Bakanlık olarak yürüttüğümüz ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ kapsamında, aşı ile önlenebilir hastalıkların zararlarını en aza indirmeyi hedefliyoruz.”

YENİ AŞILAR
BCG (verem), çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib) ve hepatit B aşılarının tamamının sağlık ocakları ile ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bakanlık olarak, bebek ve çocuklar için uyguladığımız aşılama takvimine göre, aileler bebekleri doğar doğmaz hepatit B, iki ay dolunca BCG (verem), difteri- boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib), ağızdan çocuk felci aşısı, hepatit B, üç ve dört ay dolunca, hemofilus influenza tip b (hib), difteri-boğmaca-tetanoz karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, dokuz ay dolunca hepatit B, 12. ayda, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, 16-18 ay dolunca yine difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı ile ağızdan çocuk felci pekiştirme dozunu ücretsiz yaptırabilmektedir. Okul dönemi çocuklar için de ilköğretim birinci sınıfta ‘erişkin tipi difteri dozu’ içeren tetanoz-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, ilköğretim sekizinci sınıfta öğrenim gören çocuklar için yine erişkin tipi difteri dozu içeren tetanoz difteri aşısı ile kızamıkçık ve hepatit B aşılarının uygulanmaktadır.”





jaunty 30-11-2007 01:05 AM

Ynt: Rutin aşı takvimi
 
5 aşı tek enjeksiyonda birleştirilecek
Sağlık Bakanlığı, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, menenjit aşılarını tek enjeksiyonda toplayarak bir seferde aşılama yapacak. Yaklaşık üç ay içinde uygulamaya geçilmesi planlanan yeni yöntem ile yan etkilerin de hafifletilmesi hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, 16-22 Nisan “Aşı Haftası”nda, aşılama sisteminde yeniliğe gideceklerini açıkladı.
İlköğretim 8.sınıfa kadar çocukların 21 kez aşılandığını kaydeden Buzgan, bu sayede sayının 12’ye düşürüleceğini ve aşıdan kaynaklanan yan etkilerin azaltılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın aşıya ayırdığı bütçenin 156 milyon YTL’ye çıkarıldığını söyleyen Buzgan, yeni sisteminin aşılama maliyetini biraz arttıracağını ancak bunun vatandaşın sağlığı için gerekli olduğunu vurguladı.

Yeni aşının ihale süreci tamamlandıktan sonra yaklaşık 4 ay içinde kullanılmaya başlanacağını söyleyen Buzgan, aşılama sayesinde her yıl yaklaşık 50 bin çocuğun hayatının kurtarıldığının altını çizdi.

alıntı


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:02 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.