Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-11-2012, 01:00 AM   #12 (permalink)
boritta
Teğmen
 
Üyelik tarihi: Nov 2012
Mesajlar: 20
Tesekkür: 0
4 Mesajinıza toplam 5 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
boritta is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Sınav kaygısını yenmek için pratik öneriler

Sınav kaygısı ve sınav stresi konusunda Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı’nın bir makalesini buldum:


Sınav kaygısı, öğrencinin sınavla ilişkili çoğu gerçekçi olmayan olumsuz beklentilerinin yarattığı yoğun sıkıntı hissidir. Sorumluluk sahibi olan, bir hedefi olan ve bunun gerçekleşmesi için çaba gösteren her öğrencinin, bilgisinin değerlendirildiği bu tip sınavlardan önce kısmen kaygı duyması doğal ve gereklidir.


Sınav kaygısı az miktarda ise kişi üzerinde motivasyon ve performansı arttırıcı etki gösterir. Ancak sınav kaygısı istenen düzeyin üzerine çıktığında kişinin dikkat, öğrenme, bellek fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve başarıyı ve motivasyonu düşürür. Stresin artmasıyla birlikte olumsuz düşünceler öğrencinin zihnini kaplamaya başlar.


Sınav stresi ve kaygı durumda vücutta birtakım hormonal değişiklikler meydana gelmektedir. Bunun sonucu olarak kaygı ve stresin derecesine göre kişide sınavdan günler öncesinde bile kendisini göstermeye başlayan huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk, karın ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, titreme, çarpıntı, terleme gibi belirtiler ortaya çıkar. Sınav yaklaştıkça, sınav kaygısı belirtileri daha çok artar ve sıkıntının şiddetine göre kimi zaman öğrencinin sınavı terk etmesine, hatta sınava giremeyecek duruma gelmesine neden olur.



Sonuç olarak sınav kaygısı, tedavi edilmediği takdirde akademik olarak çok başarılı olabilecek bir öğrencinin başarısızlığına sebep olabilir.


Kaynak Makale: Sınav Kaygısı | Sınav kaygısı nedir? | Sınav Kaygısı Nedir?
boritta isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla