Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-09-2012, 09:53 PM   #13 (permalink)
mc384
 
Üyelik tarihi: Sep 2012
Mesajlar: 3
Tesekkür: 0
1 Mesajina 2 kez İyi ki varsın denildi
mc384 is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Temel Yunanca Video

Malesef ki bu bölümü okumamıza rağmen burada Yunanca ile ilgili geniş ve özellikle doğru kaynak bulmak çok zor.Ve Yunanca zordan kolaya doğru ilerleyen bir dil.Fakat yine de başlangıçta gözünüz korkmasın.Öncelikli olarak yapılacak şey tabii ki alfabeyi öğrenmek.Zaten Yunanca harfler Türkçe'deki çoğu harfle eşleşebiliyor.
Örnek olarak;
α -a
β-v
γ-g,y
δ-d
ε-e
ζ-z gibi...
Bu da okumada daha kolaylık sağlıyor.Alfabeyi öğrendikten sonra ise bir kaç okuma alıştırması yapmak Yunanca'yla tanışmayı daha kolaylaştıracaktır.
Sonra ise temel selamlaşma ve dialoglar öğrenilmeli.

Örnek olarak;Γεια σας! [Yia sas!](Merhaba!-resmi bir şekilde)
Γεια σου! [Yia su!](Merhaba! Samimi dilde)
Πως είστε/είσαι; [Pos iste/ise?](Nasılsınız/nasılsın?)
** {Yunanca da soru işareti olarak ";" işareti kullanılır.}
Καλά είμαι.[Kala ime](İyiyim) ~ Ευχαριστώ.(Efharisto) (Teşekkür ederim)
Πως σας λένε ; /Πως σε λένε; [Pos sas lene?-Pos se lene?](Adınız nedir?-Adın nedir?)
Με λένε Μαρία.[Me lene Maria](Benim adım Maria)

Ve kesinlikle Yunanca da dikkat edilmesi gereken bir husus vardır.Bu da kelimelerde görebileceğiniz gibi sesli harflerin üstlerin de olan çizgiler yani vurgular.Özellikle Yunanca vurgulu bir dil olduğu için bir çok kelimenin anlamı da bu vurgulara göre değişiklik gösterirler.Bu yüzden bu vurguların bulunduğu harfi uzun okursak kelimeyi doğru anlam içinde okumuş oluruz.Aksi takdirde Yunanlılar ya sizi anlamazlar ya da vermek istediğiniz anlam çok değişebilir.
Ve bir kelime de sadece bir tane vurgu bulunur.

Bir diğer önemli şey ise artikeller.Eril,dişil ve tarafsız olarak 3 e ayrılan bu artikeller de Yunanca'nın yapıtaşlarındandır.
Ve tabi fiil çekimleri.Tüm öznelere göre fiiller çekimlenir.Tıpkı Türkçe gibi.
Fakat bunların her halini tüm zamanlarıyla öğrenmek işte bu dili öğrenmenin en zor kısmı.Bunu atlattıktan sonra devamı kolay gelecektir.

Kısaca anlatmak gerekirse başlangıçta yapılabilecek tek şey öncelikle bir gramer kitabı almak.Sırasıyla önce alfabe,temel dialoglar,özneler öğrenilir,daha sonra ise fiillerin ilk grubuna giriş yapılır.
(Yunanca da fiiller çeşitlerine göre gruplara ayrılıyor
A-B1-B2-G1-G2-G3-G4 olarak)
Ülkemizde Yunanca kaynak olarak genellikle Azmi Aksoy'un yazdığı kitaplar mevcuttur.İlk olarak temelde onun bir kitabıyla başlayabilirsiniz ama şahsen ve biz bölümde çok beğenmiyoruz anlatımını.Ve Yunanca da bazı kilit noktalarda çok yanlış anlamlar çıkabildiği için bu kitaplarda zayıf olan noktalar bulunuyor,özellikle sözlüklerde.

Benim şu anda aklıma gelen ve anlatabileceğim bunlar.Zaten ilk yapmanız gereken kısımları yapıp gelebildiğiniz yere kadar ilerlediğiniz de ve sorunuz olursa burdan yine yardımcı olamaya çalışırım.
Hepinize iyi çalışmalar ve iyi şanslar.

mc384 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla