Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2012, 01:23 AM   #52 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Yaratıcı İmgeleme Kitabından Alıntılar



Alıştırmalar

1- Elinize bir kalem ve kağıt alıp aşağıdaki kategorileri yazın:

İş / Meslek
Para / Servet
Yaşam tarzı
İlişkiler
Kendini yaratıcı bir biçimde ifade edebilme
Kişisel gelişme
Eğitim

Şimdi, mevcut yaşam durumunuzu akılda tutarak her kategorinin altına yakın gelecekte sahip olmak, değiştirmek ya da geliştirmek istediğiniz şeyleri yazın. Öyle uzun uzadıya düşünmeden, aklınıza iyi bir olanak olarak gelen her türlü fikri yazın.

Bu alıştırmanın amacı, sizi gevşetip yaşamınızın farklı alanlarında neler hissettiğinizi düşünmenizi sağlamaktır.

2- Başka bir kağıt alıp üst kısmına: "Eğer istediğim her şey olabilseydim, her şeyi yapabilseydim ve her şeye sahip olabilseydim, hayal edebileceğim en ideal sahne şöyle olurdu:" diye yazın.

Şimdi aynı yedi kategoriyi sırayla yazarak her birinin karşısına, hayal edebileceğiniz ideal durumunuzu betimleyen bir-iki paragraf (ya da ne kadar uzunlukta istiyorsanız) yazın.

Bu alıştırmanın amacı, mevcut sınırlarınızın ötesine uzanıp genişlemenizi sağlamaktır; çünkü ancak bu durumda isteklerinizi gerçekten elde etmenizi sağlayacak olan hayal gücü (imgeleme) idareyi ele alabilir.

Bunu bitirince, listeye bir kategori daha ekleyin -dünyanın durumu / çevre. Dünya barışı, yoksulluğun sona. ermesi, insanların birbirlerinin ve dünyanın bilincine varmaları, okulların heyecan verici ve uyandırıcı öğrenim merkezlerine dönüşmeleri, hastanelerin gerçek şifa merkezleri haline gelmeleri v.b. gibi değişimler yaratma gücüne sahip olsaydınız, dünyada ne çeşit değişikliklerin gerçekleştiğini görmek isterdiniz, bunu betimleyin. Bu kategoride istediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz ve sonuçta, daha önce hiç düşünmediğiniz kadar ilginç fikirlere sahip olduğunuzu keşfedebilirsiniz.

Şimdi tüm yazdıklarınızı yeniden okuyun ve bir süre üzerinde derinlemesine düşünün. Kendiniz için, güzelim bir dünyada harika bir yaşamın zihinsel bir tablosunu yaratın.

3- Yine temiz bir kağıt alın. Yukarıda yarattığınız ideal sahnede en anlamlı görünen şeylere dayanarak, yaşamınız için en önemli on ya da on iki hedefi, onların şimdiden var olduklarını hissetmeye çalışarak yazın. Unutmayın ki, istediğiniz zaman bu listeyi yeniden gözden geçirip değiştirebilirsiniz (ve de zaman zaman bunu yapmalısınız).

4- Şimdi kağıda: "Benim Beş Yıllık Hedeflerim" diye yazmaya başlayın ve önümüzdeki beş yıl içinde ulaşmak istediğiniz en önemli hedefleri sıralayın.

Hedeflerinizi, onlara zaten ulaşmışsınız gibi onaylamalar şeklinde yazmanız çok iyi olur. Bu daha kesin ve güçlü bir etki yaratmanızı sağlar. Örneğin:

Şimdi kent dışında, içinde güzel bir ev, meyve ağaçları, bir dere olan ve birçok hayvan barındıran on dönümlük bir toprağa sahibim.

Artık, gerçekten sanata ve sanatçıya değer veren izleyicilerin karşısında kendi şarkılarımı çalıp söyleyerek bolluk ve rahatlık içinde yaşıyorum.


Hedeflerinizi sıralarken, bunların gerçek hedefleriniz olduklarını, sizin için gerçekten anlam taşıdıklarını, istemeniz gerektiğini düşündüğünüz şeyleri değil, gerçekten istediğiniz şeyleri yazdığınızdan emin olmalısınız. Siz istemedikçe kimsenin bu hedefleri öğrenmesi gerekmez; ayrıca bu, kendinize karşı bütünüyle dürüst olmanız gereken bir süreçtir.

5- Yukarıdaki işlemi bir yıllık hedeflerinizi yazarak yineleyin. Listeyi fazla doldurmayın; eğer çok fazla hedefiniz varsa, en önemli beş-altı tanesinin dışındakileri çıkarın. Bu hedeflerin beş yıllık hedeflerinizle uyum içinde olup olmadıklarını kontrol edin. Aynı yönde ilerlediklerinden emin olmalısınız; böylece, bir yıllık hedeflerinize ulaştığınızda, beş yıllık hedeflerinize de bir adım yaklaşmış olursunuz. Örneğin, eğer beş yıllık hedeflerinizden biri kendi işinizin sahibi olmaksa, bir yıllık hedeflerinizden biri, bu amaca yönelik belirli bir miktar para biriktirmek ya da bu konuda gereksinim duyduğunuz deneyimi kazandıracak benzer bir işte çalışmak olabilir.

Şimdi, altı aylık, bir aylık ve bir haftalık hedeflerinizi kaydedin. Yine sade bir liste oluşturarak en önemli üç-dört tanesini seçin. Kısa menzilli hedeflerinizde ne kadar başarılı olacağınız konusunda gerçekçi olun. Yine, bunların daha uzun menzilli hedeflerinizle uyum içinde olduklarından emin olmalısınız.

Uzak gelecekteki olaylar hakkında bu denli kesin bir belirleyicilik göstermekte zorlanabilir, önünüzde.uzanan yaşamı planlamaktan rahatsızlık duyabilirsiniz. Yine de bir plân yapmak sizi onu izlemeye zorunlu kılmaz; aslında bu arada epeyce değişiklik yapacağınız da kesindir. Bu alıştırmanın amacı:

1- Hedefler belirlemekle ilgili uygulama yapmak,
2- Eğer isterseniz hayallerinizi gerçekleştirebileceğinizi görmek,
3- Yaşamınızın bazı önemli amaç ve yönleriyle temas kurmaktır.

Hedeflerinizi not defterinizde saklı tutmanızı öneririm. Ara sıra, belki her ay ya da size yararlı olacağını düşündüğünüz her seferinde not defterinizi açın, hedeflerinizi yeniden gözden geçirip, gerektiği gibi yeniden şekillendirerek bazı işlemleri yeniden yapın. Bunu yaptığınız her seferinde, kağıdın üzerine günün tarihini atmalı ve onları defterinizde düzen içinde tutmalısınız; çünkü geri dönüp de bu hedeflerin giderek nasıl gerçekleştiklerini görmek çok ilginç ve aydınlatıcı olacaktır.

__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla