29-12-2011, 09:19 PM
|
#2 (permalink)
|
Administrator
Tesekkür: 19,481
3,779 Mesajinıza toplam 10,280 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: İlginç Bir Kelime Testi Alıntı: kayıpp Nickli Üyeden Alıntı
Tekrar tşkk ediyorumm .ayrıca merak de ettim nasıl bi deneysel çalışma acaba diye de? paylaşabilir misin ?:) | Sevgili kayıp psikolojide "algıda seçicilik" diye bir kavram vardır. Daha teorik bilgi vermek gerekirse; Alıntı:
Algıda seçicilik, insanın algı sürecinde etkili olduğu kabul edilmiş psikolojik bir kavramdır. Çevrede bulunan uyarıcılardan, olaylardan ya da nesnelerden bir ya da birkaçına dikkati yöneltmektir. Kişinin daha önce yaşadığı deneyimlerin, önyargıların, rüyaların ve benzer her türlü duygulanımın o anki algılama düzeyinde etkili olduğunu ifade eder.
Algıda seçiciliği etkileyen dış etmenler; uyarıcının şiddeti, aşırı zıtlık, hareketlilik, süreklilik, tekrar, alışılmışın dışındaki uyarıcılar ve tanışıklıktır. İç etmenlerse; beklenti, ilgi, gereksinim ve inançtır.Kişi ihtiyaçlarına yada dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir.Örnek vermek gerekirse gündelik hayatta defalarca karşısına çıkan hamile bayanları farketmeyip ancak hamile olduktan sonra hamile bayanların varlıklarının farkına varması.Ve bir insanın dikkatini mesleğiyle ilgili haberlere yöneltmesi gibi
| -vikipedia- :))
Bu testle karşılaştığım zaman insanların ne gibi cevaplar vereceğini merak etmiştim. Testi kendimce yukarıdaki algıda seçicilik kavramıyla eşleştirdim. Yani "Acaba herkes aynı cevapları mı veriyordu?" diye bir soru geldi aklıma ve burada paylaştım. Çok da gır gır bir testti ilk bakışta dediğin gibi ama aynı zamanda ciddiye alınıp bu kelimeler yorumlanabilir diye düşünüyorum. Aslında farklı gruplara da denenebilir. Burada ne kadar farklı insan bir arada bulunsa da ortak ilgi alanlarımız var sonuçta benzer kelimelerin çıkması beni şaşırtmıyor. Diğer yandan sezgilerime güveniyorum. Bunu da kendi açımdan deniyorum. İyi ihtimaller buluyorum ama nasıl buluyorum diye sorarsan bir tarif veremem. |
| |