Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-08-2011, 11:11 AM   #6 (permalink)
Berilce
Yüzbaşı
 
Berilce - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2011
Bulunduğu yer: Ankara
Mesajlar: 834
Tesekkür: 2,207
808 Mesajinıza toplam 2,263 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Berilce is a glorious beacon of lightBerilce is a glorious beacon of lightBerilce is a glorious beacon of lightBerilce is a glorious beacon of lightBerilce is a glorious beacon of lightBerilce is a glorious beacon of light
Standart Cevap: Güçlü Bir Hafızam Var

Alıntı:
tolgaasya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tolga ÇELEBİ

Bazı insanların hafızası, şaşırtacak derecede güçlüdür. Uzun zaman önce tanıdığı birinin ismini çabucak hatırlar, geçtiği bir yoldan tekrar geçtiğinde hemen hatırlar, eskiye ait hatıraları da hemen hatırlar. Bazı insanlar da “balık hafızalı” diye adlandırılır. Yeni biriyle tanıştıktan 10 saniye sonra ismini unutuverir. Onlarda, bu unvanı almayı fazlasıyla hak eder.

Hafızamızı güçlendirebilir miyiz? Güçlendirebilirsek, nasıl yaparız? Öncelikle kendinizi eleştirmekten vazgeçin. Çünkü siz kendiniz hakkında olumlu ya da olumsuz ne düşünürseniz, bilinçaltınız bu emrinizi yerine getirecektir. Dolayısıyla; unutkan olduğunuzu veya beceriksiz olduğunuzu düşünürseniz, bilinçaltınız bunu bir emir sayarak uygulamaya başlayacaktır.

Kötü bir bellek yoktur. Çünkü belleğin yaratılış amacı depolamaktır zaten. Burada önemli olan konu, dikkatsizliktir. Örneğin davetli olduğunu bir toplantıda, yeni bir katılımcı ile karşılaştınız. Karşınızdaki kişi size adını söyledi ve siz sadece dinlediniz. Bu durumda, beş saniye sonra bu ismi unutursunuz. Ama dinlemenin yanı sıra isme odaklanıp kağıda yazar gibi belleğinize yazarsanız, ismi unutmazsınız. Yani odaklanın, dinleyin ve dikkat edin.

Uzmanlar ezber yeteneğinin güçlenmesi için bir formül öneriyor. Belleğinize yeteri kadar güvenin. Sonra bir şeyi hatırlamak istiyorsanız, onu başka bir fikir ile birleştirin. Bu yöntem kesinlikle işe yarar.

Eğer hatırlamak istediğiniz şeyi zihninize yerleştiremezseniz, hatırlayamazsınız. Bunun içinde suçu belleğinize atmayın. Durun, dikkatle dinleyin, tekrar edin. Aslına bakarsanız, hafızanız ne kadar kuvvetli olursa olsun, siz yinede not alın. Eğer yanınızda not defteri yoksa telefonunuzun mesaj bölümüne veya not sayfası bölümüne bile konuyu hatırlatacak ufak notlar alabilirsiniz.

Bir konuyla ne kadar ilgilenirseniz, o kadar iyi hatırlarsınız. Unutmak denilen şey, ilk etapta öğrenmemekten geçiyor.

Bir şey ezberlemek için, başka fikirlerle birleştirin. Örneğin, Ahmet Akın bey, yeşil gözlü ve uzun boylu. Eşi Ayşe Akın ise, kahverengi gözlü ve zayıf bir vücuda sahip. Ahmet ve Ayşe’yi hatırlamak için, bir basket bol sahasında maç yaptıklarını düşünün. Uzun boylu Ahmet Akın ve zayıs eşi Ayşe Akın bir sahada basket maçı yapıyor. Zihninizde kısa bir flaş patladı ve görüntü oluştu. Bu şekilde hatırlamanız daha kolay.

Hatırlayabilir miyim diye düşünmeyin. Unutkan olduğunuza da inanmayın. Çünkü başımıza gelen birçok olay, hassas bir şekilde depolanıyor. Sadece doğru şekilde kaydetmeli ve nasıl çağırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Size kötülük yapan birini unutmazsınız. O kişiyi hatırladığınızda, içinizde nefret duygusu uyanır. Hem olayı hem de hissettiğiniz duyguyu hatırlarsınız.
Bazı durumlarda bir ismi hatırlamak istersiniz ama bir türlü hatırlamazsınız. Bu durumda kendinizi sıkmayın, sadece rahatlayın. Stres; zihninizi daha da bulandıracaktır. Bilginin gelmesini bekleyin ve güvenin. Başka bir işle ilgilendiğinizde yani hatırlamaya çalışmaktan vazgeçtiğinizde hatırlayacaksınız... Hatırlamak için bilinçaltınıza güvenin ve aksini düşünmeyin...
Hakikaten iyi şeyleri insan fazla hatırlamıyor da olumsuz deneyimleri daha fazla hatırlıyor. Bu galiba ilkel beyin ile ilgili, yaşam ve savunma merkezleri de ilkel beyine bağlantılı olduğundan herhalde, ,insan beyni kendini savunmaya alıyor ve olumsuz deneyimleri unutmuyor. Omega 3'ün unutkanlığa bir etkisi var mı acaba?
Berilce isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla