Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-01-2011, 09:35 PM   #4 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: İçindeki Devi Uyandır Kitabından Alıntılar



KALICI DEĞİŞİKLİK NASIL YARATILIR?

Değişikliklerin herhangi bir değer taşıyabilmesi için, kalıcı ve tutarlı olmaları gerekir. Bir anlık değişiklikleri hepimiz yaşamışızdır ama sonunda balon gibi sönmüş, hayal kırıklığına uğramışızdır. Aslında pek çok kimselerin değişikliklere yüreklerinde korkuyla yaklaşmaları, bilinç altında o değişikliğin yalnızca geçici olduğuna inanmalarından kaynaklanmaktadır. Bunun en başta gelen örneği, perhize başlaması gereken bir insandır. Bu işi durmadan erteler, bunun da baş nedeni, değişikliği yaratmak için çekeceği onca zahmetlerin, ancak kısa dönemli bir ödül getireceğine inanmasıdır.

Ben ömrümün büyük bölümü boyunca, kalıcı değişikliklerin ilkelerini kovalamış bir insanım. Daha sonraki sayfalarda bunların pek çoğunu öğrenecek, ayrıca nasıl kullanılacaklarını da öğreneceksiniz. Ama şimdilik sizinle ele alacağımız konu, hepimizin birlikte, hayatlarımızda bir değişiklik yaratmak için hemen kullanabileceğimiz üç temel değişim ilkesidir.

Bu ilkeler basit olmakla birlikte, beceriyle uygulandıkları zaman son derece güçlüdürler. Kişilerin kendilerinde değişiklik yapmak istediklerinde, şirketlerin potansiyellerini geliştirmek için değişmek istediklerinde, ülkelerin dünyada kendilerine bir yer bulmak için değişmek istediklerinde kullanacakları, yine hep bu ilkelerdir. Hattâ dünya toplumu açısından, yerkürenin her yanında hayat kalitesini korumak için hepimizin uygulamak zorunda olduğu ilkelerdir bunlar.

BİRİNCİ ADIM: Standartlarınızı Yükseltin

Bir değişiklik yapmayı gerçekten istediğiniz zaman, ilk yapmanız gereken şey, standartlarınızı yükseltmektir. İnsanlar bana, sekiz yıl önce hayatımı değiştiren şeylerin aslında ne olduğunu sorduklarında, en önemlisinin, kendimden beklediklerimi değiştirmek olduğunu söylüyorum. Hayatımda artık kabul etmek istemediğim her şeyi bir liste halinde yazdım. Kabul etmeyeceğim, tahammül etmeyeceğim şeyleri... Ve ayrıca, ne olmak istiyorsam, onları...

Kendi standartlarını yükselten ve sonra o yeni standartlara göre yaşayan, daha azını kabullenmemeye karar veren bir yığın kadın ve erkeğin başlattığı hareketlerin ne gibi sonuçlar getirdiğini bir düşünün. Tarih bize bunu yapmış insanların etkileyici bir listesini sunmaktadır: Leonardo da Vinci, Abraham Lincoln, Helen Keller, Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Jr., Rosa Parks, Albert Einstein, Cesar Châvez, Soichiro Honda ve standartlarını yükseltmek için harikulade güçlü adımlar atmış olan daha bir sürü insan...

Onların elinde var olan güç, sizin elinizde de vardır, ancak siz onu ele alma cesaretini gösterirseniz... Bir kuruluşu, bir şirketi, bir ülkeyi ya da dünyayı değiştirmek, kendinizi değiştirmekle ilgili o basit adımı atmakla başlar.

İKİNCİ ADIM: Sınırlayıcı İnançlarınızı Değiştirin

Standartlarınızı yükseltir, ama onlara ulaşacağınıza yine de inanmazsanız, kendinizi sabote etmiş sayılırsınız. Bu yolda bir çaba bile göstermeyeceksiniz demektir. Şu satırları okurken bile içinizde var olan o derin kapasiteden yararlanmanızı sağlayacak güven duygusundan yoksun kalacaksınız demektir.

İnançlarımız birer sorgulanmaz emirdir. Bize her şeyin nasıl olduğunu, neyin mümkün, neyin imkânsız olduğunu, neyi yapabilip neyi yapamayacağımızı onlar söyler. Her eylemimizi, her düşüncemizi, her duygumuzu onlar biçimlendirir. Sonuçta, hayatlarımızda gerçek ve kalıcı değişiklikler yaratabilmek için, önce inanç sistemimizi değiştirmek şarttır.Yeni standartlara ulaşmadan önce, içimizde onlara ulaşabileceğimiz ve kesin olarak ulaşacağımız konusunda bir güven duygusu geliştirmemiz gerekmektedir.

İnanç sisteminizin kontrolünü ele almadıkça, standartlarınızı istediğiniz kadar yükseltin, onları destekleyecek inancı içinizde bulamazsınız. Sizce Gandhi, şiddetsiz muhalefet kavramının gücüne varlığının her hücresiyle inanmasaydı, başarısı ne kadar olurdu? Ona kendi içindeki kaynaklara ulaşabilme, daha zayıf kimseleri engelleyebilecek zorlukların üstesinden gelebilme olanağını veren, inançlarının tutarlılığıydı. Güçlendirici inançlar... Bir güven duygusu... Tarihte gördüğümüz büyük başarıların arkasında yatan kuvvet her zaman budur.

ÜÇÜNCÜ ADIM: Stratejinizi değiştirin

Kararınızı yerine getirebilmek için, sonuç elde edecek stratejilerin en iyilerine ihtiyacınız vardır. Benim ana inançlarımdan biri, standartları yükseltip kendinizi inandırabildiğiniz zaman, stratejileri de kesinlikle kendi kendinize bulabileceğiniz yolundadır. Bir yolunu nasılsa bulursunuz. Bu kitabın asıl konusu da budur zaten. Size bir işi yapma konusunda stratejiler göstermektedir. Hemen söyleyebilirim: Her durumda uygulanabilecek stratejilerin en iyisi, kendinize bir rol modeli bulmaktır. Sizin istediğiniz sonuçları şimdiden elde etmiş birilerini bulup, onlardan bilgi edinmektir. O kişilerin neler yaptığını, kilit inançlarının neler olduğunu, nasıl düşündüklerini öğrenin. Bu sizi daha etkin kılmakla kalmayacak, aynı zamanda size çok da zaman kazandıracaktır, çünkü o zaman tekerleği yeni baştan icat etmek zorunda kalmayacaksiniz demektir. Akordunu yaparsınız, biçimini değiştirirsiniz, hattâ belki onu eskisinden iyi bir duruma bile getirebilirsiniz.

Bu kitap size, kaliteli değişimin üç ana ilkesinin her biri için gerekli bilgileri ve hevesi de verecektir. Standartlarınızı yükseltmenizi, şimdiki standartlarınızın ne olduğunu keşfettirerek ve onları nereye yükseltmek istediğinize karar verdirerek yapacaktır. Sizi varmak istediğiniz yerden geride tutan temel inançlarınızı değiştirmenize yardımcı olacak, bugün işinize yarayan inançlarınızı da güçlendirecektir. Ayrıca, elde etmek istediğiniz sonuçlara, daha bir zerafetle, daha hızlı ve daha randımanlı biçimde varabilmeniz için stratejiler geliştirmenize de yardımcı olacaktır.

Görüyorsunuz ya, hayatta ne yapacağını pek çok insan bilir, ama bildiğini yapan insanların sayısı çok azdır. Bilmek yetmez! Eyleme geçmeniz gerekir. Eğer bu kitap sayesinde bana fırsat tanırsanız, bu konuda sizin özel antrenörünüz olabilirim. Ne yapar antrenörler? Eh, ilk önce, size önem verirler. Belli bir uzmanlık alanına yıllarca odaklanmışlardır, daha hızlı sonuç alabilmenin en ince kilit noktalarını öğrenmişlerdir. Antrenörünüzün sizinle paylaştığı stratejileri uygulamakla, performansınızı hemen ve çarpıcı biçimde değiştirebilirsiniz. Bazen antrenörünüzün size söylediği şey pek yeni bir şey de olmayabilir. Beki size zaten bildiğiniz bir şeyi hatırlatıyor, onu uygulamaya davet ediyordur. İşte izin verirseniz sizin karşınızda oynamak istediğim rol bu olacaktır.

Size tam hangi konuda antrenörlük edeceğimi mi soruyorsunuz? Hayatınızın kalitesinde kalıcı iyileşmeler yaratmak için gücün farklı biçimlerde kullanılışını göstereceğim size. Siz ve ben birlikte, hayatın beş alanına, çoğumuzu etkilediğine inandığım beş alanına konsantre olup o alanlarda hakimiyet kazanacağız. O alanlar şunlardır:

__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla