Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-01-2011, 02:02 PM   #68 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar

Bagımlıklar İçin EFT’nin Kullanımı (Bagımlılıkların Nedeninin Yeniden Düsünülmesi)

Bagımlılıklar bir çok profesyonel için bir gizemdir. Bagımlı insan yardım için onlara gider ve bagımlılıgından gerçekten kurtulmak ister. Ancak, iyi niyetlerine ve yüksek miktarlarda zaman ve para harcamalarına ragmen genellikle eski davranıslarına geri dönerler.

Ve birisi bir bagımlılıktan kurtuldugunda, bir sekilde onun yerine bir baskasını koyar. Örnegin, çogu insan sigarayı bırakmak ister ama sigaranın yerine yemegi koydugu için genellikle kilo alır. Benzer sekilde, alkolden kurtulan kisiler çogunlukla yüksek sigara ve kahve kullanımına dönerler. Bu durumda bagımlılıgın üstesinden gelinmez, sadece yönü degistirilir.

Bir çok bagımlılık tedavisinin kötü performansının sebebi gerçek nedeni belirleyemiyor olmalarıdır!! Bunu yapmıs olsalardı, insanlar bir bagımlılıgı bir baska bagımlılıkla degistirmeye ihtiyaç duymazlardı.

Peki bagımlılık yaratıcı davranısın asıl nedeni nedir? lk olarak ne olmadıgını sıralayarak baslayalım. Uzun yıllardır geleneksel yöntemlerin yapmaya çalıstıkları sey degildir. Örnegin:

- Kötü bir alıskanlık degildir.
- Kalıtsal degildir.
- Ailede oldugu için degildir.
- Bagımlı kisinin zayıf olması nedeniyle degildir.
- İrade eksikligi dolayısıyla degildir.
- Bagımlıgının bir “ikincil kazancı” oldugu için degildir.

Deneyimlerime göre, bu istenmeyen davranısın açıklaması olarak gözüktükleri için bu “nedenler” ileri sürülmüstür. Mantıklı gelmektedirler ve bu yüzden de sürdürülmektedirler. Ancak, hepsinin ortak bir yanı vardır; bir kisiyi bagımlılıgından kurtarmak için kötü bir sicil. Burada gerekli olan sey bir öyle olabilir listesi degil gerçek nedendir.

“Bütün bagımlılıkların gerçek nedeni bazı maddeler veya davranıslarla geçici olarak gizlenen veya sakinlestirilen bir huzursuz his olan endisedir.”

Bir çogu için, ne sekilde ifade edilebilecegini bilmedikleri bir nedeni ortaya çıkardıgı için degisik bir “Aha”dır. İçlerinde sigara içmek, alkol almak, fazla yemek vs. gibi seylere olan ihtiyaçlarının bir huzursuzluk seviyesini sakinlestirme ihtiyaçları tarafından sevk edildigini bilmektedirler. Ama, bagımlılıklarının gerçek nedeni olarak bu duyguyu dogrudan birbirine baglayamamıslardır.

Bunu düsündügünüzde, bu baglantı açıktır. Örnegin:

Bagımlılar genellikle bagımlılıklarından kaygılı (endiseli) alıskanlıklar olarak söz ederler ve bagımlılar artan stres (endise) altındayken kullanımlarını hızlandırırlar.

Bir bagımlının maddesini (sakinlestirici) aldıgınızda oldukça huzursuz (endiseli) olurlar. Aslında, sadece maddenin uzaklastırılması tehdidinden endiseli olurlar. Bagımlılıkları hakkında bagımlıları dinlediginizde çogunlukla “Beni rahatlatıyor” dediklerini duyacaksınız. Bu en belirgin ipucudur. Bir çesit endise duymasalar neden rahatlamaya ihtiyaç duysunlar? Baska neden dolayı rahatlamaları gereksin?

Bagımlılıkların sadece “kötü alıskanlıklar” oldugu görüsündeki yanlıs düsünceyi göz önünde bulundurarak bunu biraz daha inceleyelim. Bazı alısılmıs davranıslar kapsansa da, bagımlılıklar sadece kötü alıskanlıklardan daha fazlasıdır. Alıskanlıkların bırakılması kolay oldugundan bu açıktır.

İste bir örnek. Sabahları sol ayakkabımdan önce sag ayakkabımı giyme alıskanlıgım var. Bu alıskanlıgı degistirmek istersem bunu yapmak çok kolay olur. Sadece ilk olarak sol ayakkabımı giymemi hatırlatan bir notu ayakkabılarımın üzerine koyabilirim. Bu süreci birkaç kez tekrar ettikten sonra alıskanlıgım degisebilir ve not artık gerekli olmayabilir. Bunun gibi saf bir alıskanlıgı degistirmek kolaydır çünkü endise içermez.

Ancak, sigara içme “alıskanlıgına” uygulandıgında aynı yöntem basarısız olabilir. Sadece sigara içmemek için etrafa notlar konulması faydasız olacaktır. Bu notlar endise yönlü bir tutkuya sahip kiside herhangi bir güce sahip degildir.

Bagımlılar bir tutkuya sahip olduklarında, endiselerini sakinlestirmek için sık kullanılan bir madde (sigara, alkol, vs.) ararlar. Bunu rahatlamak, sinirlerini sakinlestirmek, zihnilerini bazı seylerden uzaklastırmak ve bir mola vermek vs. gibi nedenlerden yaparlar. Bunların tamamı, kendilerini bagımlılık yaratıcı madde veya davranısa dogru iten farklı endise biçimlerini yansıtır.

Bu nedenle, bagımlılık yaratıcı davranıs sadece kötü bir alıskanlıktır. İyilestirilmesi gereken sey endise yönlü bir ihtiyaçtır.

Bagımlı için gerçek sorun madde veya davranısının kendisini sadece geçici olarak rahatlatmasıdır. Sorunu bir süreligine sadece gizler. Bu nedenle bir sakinlestiricidir. Sakinlestiricinin etkisi geçtiginde, endise tekrar yüzeye çıkar.

Bu açıkça bu sekildedir. Aksi takdirde, kisinin bagımlılık yapıcı madde veya davranısı kullanımı sorunu kalıcı olarak rahatlatırdı. İyi bilindigi gibi, bu hiçbir zaman gerçeklesmez. Daha sonra bagımsız bir sekilde büyürler ve endiseyi sakinlestirici ile birlestirerek sona ererler. Bu, tuzaga düstükleri bir tehlikeli bir ortam halini alır.

Sakinlestiricilerden mahrum edildiklerinde genellikle endiseleri daha da siddetli bir hal alır. Bu, çekilme semptomlarını arttırır ve bagımlılıgı bırakmaya karsı bir engel olusturur. Çekilmenin acısı ödenmesi gereken yüksek bir bedel olur. Bagımlılıklarının risklerini daha fazla kabul ederler.
__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla