Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-01-2011, 11:14 PM   #44 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Kendi Kendine Hipnoz Kitabından Alıntılar

AĞRI KONTROLÜ

Ağrıyı, vücuttan beyine giden yolu üzerinde pek çok yerde kesmek mümkündür. Fakat, ağrı dikkat edilmesi gereken bir şey olduğunda, önemli bir uyarma görevine sahip olduğundan; onun, neden orada olduğunu bilmeden ortadan kaldırmak uygun değildir. Ağrı üç türde sınıflandırılabilir:

1. Nosiseptif ağrı: Bu ağrı zararlı bir uyaran tarafından ortaya çıkarılır. Vücudun iltihaplanmış bir bölgesinin ağrıma türünden ağrılar içerir.

2. Norojenik ağrı: Bu ağn sinir hattı boyunca bir impulsun anormal bir şekilde çoğalması yüzünden olur (örneğin, bir diabet has-tasındaki periferal nöropati veya refleks sempatetik distrofi sendromu)

3. Psikojenik ağrı: Bu zihin tarafından üretilen bir ağrıdır.

Ağrı kontrolüyle ilgili herhangi bir programa başlamadan önce ağrının doğasının
anlaşıldığından ve açık veya arka planda yer alan bir sebebi tedavi etmek için uygun ölçümlerin yapıldığından emin olmak için bir doktora görünmek önemlidir. Hipnotik tedaviyi, ağrının azalması amacıyla aşağıdaki durumlarda kullanmak güvenlidir:

1. İlaç tedavisiyle ortaklaşa
2. Eğer tıbbi teşhis ağrının psikojenik olduğunu göstermişse ve
3. Eğer ağrı tıbbi olarak tedavi edilemiyorsa

Ağrı kontrolü için kendi kendine hipnozu kullanırken, şüphe eder durumda kalmak gerekir; böylece zarar görme, yeni belirtiler veya durumunuzun kötüleşmesi algılanabilir ve uygun bir şekilde ele alınabilir.

Ağrı tecrit edilmiş durumdaki rahatsızlık hislerinin algılanması değildir. Bu tür hisler yanında zihinsel ve duygusal tepkileri de içerir. Ağrı hakkındaki olumsuz düşünceler ve sonrasındaki kaygı ve gerilimdeki artma, rahatsızlığın daha derin bir şekilde hissedilmesine yol açabilir. Bu yüzden de düşüncelerinizle olumlu bir şekilde çalışmanın önemi büyüktür (3. Bölüme bakınız). Yalnızca rahatsızlığınızı artırmaya yarayacak olan, sürekli olarak, ağrınızın ne kadar kötü olduğu üzerine yorum yapmak yerine; örneğin, kendi kendinize aşağıdaki gibi konuşabilirsiniz: "Geçen her saniye kendimi biraz daha rahat hissediyorum." Gevşeme tekniklerini kullanmak da faydalı olabilir (5. Bölüme bakınız). Ek olarak, muhtemel ikincil kazançların farkına varmak da uygun olabilir (4. Bölüme bakınız). Bu özellikle kronik inatçı ağrı durumlarıyla ilgili olabilir.

Rahatsızlığı hafifletmek için tasavvurun nasıl kullanılabileceğine dair pek çok örnek 3. Bölümde özetlenmiştir. Hafızanızı tazelemek gereği duyuyorsanız, ilgili bölümü yeniden okuyun. Analjezi veya ağrının hafiflemesi tasavvurun ve uyuşturmaya yönelik telkinlerin kullanılmasıyla çoğu zaman ortaya çıkarılabilir. Örneğin, güçlü bir ağrı öldürücü enjeksiyonu olduğunuzu hayal edebilirsiniz. Alternatif olarak, "uykuya yatmış" gibi hissetmeye yönelik veya buzla çevrilmiş hissi gibi uyuşturma için telkinler verebilirsiniz. Elinizi uyuşturma şeklindeki en basit basamağı hallettiğinizde, onu etkilenmiş bölgeye yerleştirip uyuşukluğun transferine dair telkinlerde bulunabilirsiniz. Tasavvur, ayrıca zihni ağrı deneyimiyle telifi mümkün olmayan hayale odaklayarak bozucu bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, bir kır gezintisi yaptığınızı hayal edebilirsiniz. Bu tür bir hayalle ne kadar meşgul olursanız, dikkatiniz rahatsızlık duygunuzdan o kadar uzaklaşır.

Ağrıyla çok yoğun olmadığı bir devrede uğraşmak genellikle daha kolaydır.. Fakat, ağrınızın yüksek olduğu ve sizin kendi kendine hipnozu denemek istediğiniz zamanlar olabilir. Eğer durum buysa ağrıyı kesme teşebbüsü çok zor olabilir. Kulağa garip gelebilir; ama başka bir şeyden ziyade ağrının kendisini konsantrasyon odağı olarak kullanmak çoğu zaman daha faydalı olabilir. Aşağıdaki alıştırma bunu nasıl yapabileceğinizin bir örneğidir ve Godefroy'un (1992) çalışmasından uyarlanmış bir versiyonu içerir. Önceki bölümdeki alıştırma gibi bunda da bir göstergenin değişimi başlatmak ve ölçmek için uygun olduğuna dikkat edin.
__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla