Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-12-2010, 11:56 AM   #16 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar

Bulus İfadesi


Ve simdi, bunu aklımızda tutarak, EFT’nin arkasındaki temel. Bundan böyle bunu “Bulus İfadesi” olarak adlandıracagız.

Bunu Mary’nin su fobisi açısından düsünelim. O korkuyu yasarken mide meridyenindeki enerji akısı bozulmustu. Bu enerji dengesizligi duygusal yogunluguna neden olan seydi. Göz altlarına vurulması meridyen aracılıgıyla atımlar göndermis ve bozuklugu düzeltmistir. Onu dengelemistir. Enerji meridyeni dengelendiginde duygusalyogunluk ve korku yok olmustur. Bunun içerisinde istenmeyen duygularınız hakkında ögrenebileceginiz en güçlü sey bulunmaktadır. Bunlara enerji bozulmaları neden olur.

Simdi, bulus ifadesini daha ayrıntılı olarak inceleyelim. İlk olarak ne söylemedigini fark edin. Olumsuz bir duygunun bir geçmis travma deneyiminin anısı tarafından neden olundugunu söylemez. Bunun farkına varılması önemlidir, çünkü travmatik anıların olumsuz duygulara varsayılan baglantısı geleneksel psikoterapide bir baslıca dayanaktır.

Bazı çevrelerde, “anıyı tedavi etmek” kabul edilen uygulamadır ve süreç içerisinde hastadan defalarca bazı duygusal olarak acı verici olaylardan kurtulması istenir. Bunun aksine, EFT anıya saygı gösterir ama vücudun enerji sisteminde bir bozulma olan asıl nedeni belirler.

Ülkenin her yanından insanlar telefondan dogru yardımcı olmam için beni arıyorlar. Her zaman ben sormadan geçmis travmaları hakkındaki ayrıntıları anlatmaya baslıyorlar. Bunun nedeni, onlara yardımcı olabilmem için yanlıs bir sekilde bütün ayrıntılara ihtiyacım olduguna inanmalarıdır. Onlar için, bu anılar sorunlarının nedenidir.

Bütün bu duygusal olarak yüklü anıları gereksiz bir sekilde tasıyan insanlara yardım etmeyi gerçekten istiyorum. Ama, EFT’nin kendilerine yardımcı olması için bütün bu korkunç ayrıntılardan acı verici bir sekilde kurtulmalarına gerek olmadıgını söyledigimde insanlar bunu her zaman garip karsılıyorlar. Bu anılar istenmeyen bir anıya katkıda bulunabilir (daha sonra nasıl olacagını göreceksiniz), ama bunlar dogrudan neden degildir. Bundan dolayı, acı verici bir sekilde bunların üzerinde durmak için zaman harcamamız gerekmez. Bunu yapmak gereksizdir.

Bu yüzden, EFT’de nispeten daha az bir duygusal güçlük vardır. Nispeten daha az acı verir. Kısaca sorununuzu hatırlamanız istenecek (burada bir parça rahatsızlık duyabilirsiniz), ama hepsi bu kadar. Acıyı rahatlatmaya gerek yok. Aslında, EFT ile uzun süreli rahatsızlıgın üretilmesi uygun görülmemektedir. Bu, EFT’nin geleneksel yöntemlerden radikal farklılıklarına bir örnektir.

Ögrenmenize daha fazla yardımcı olmak amacıyla, vücudunuzdaki enerji akısını bir TV setindeki enerji akısıyla karsılastırmanız yardımcı olabilir. Elektrik TV’nizde normal olarak aktıgı sürece ses ve görüntünün ikisi de nettir. Ama TV setinin arkasını çıkarttıgınızda ve bütün o “elektronik spagetti” içerisine bir tornavida soktugunuzda ne olur? Kesinlikle elektrik akısını bozabilir veya yönünü degistirebilirsiniz ve içeride bir elektrikli “zzzzzt” meydana gelebilir. Görüntü ve ses birden degisiverir ve TV “olumsuz duygu” biçimini gösterebilir.

Aynı sekilde, enerji sistemlerimizin dengesi bozuldugunda, içeride bir elektrikli “zzzzzt” etkisi yasarız (vurus ile – kimi zaman becerikli sanatçılık gerekir) ve olumsuz duygu uzaklasır. Bu kadar basit. Bunun en azından ilk bakısta ne kadar garip göründügünün ve inanmanın ne kadar güç oldugunun farkındayım. Bu teknikleri uyguladıktan sonra insanlarda bir çok olaganüstü degisikligi görmemis olsaydım buna ben de inanmazdım.

Ara adım... Eksik parça... Bir kez kabul ettiginizde, “içeri girmesine” izin verdiginizde, mantıgı inkar edilemez bir hal alır. Belirginlesir ve diger yöntemlerdeki bütün zayıflıkları görmeye baslarsınız.

Örnegin, yukarıda sözü edilen “anıyı tedavi et” yöntemi bu kesiflerin ısıgında göze çarparak hatalı olmaya baslamaktadır. Bu yöntemde, kisideki duygusal bozuklugun dogrudan nedeninin geçmis travmatik anı oldugu varsayılır. Ama degildir. Bir ara adım vardır; anı ve duygusal bozukluk arasındaki kayıp parça. Ve bu ara adım vücudun enerji sisteminin bozulmasıdır. Duygusal bozuklugun dogrudan nedeni olan bozulmadır, “zzzzzt”tır. Bu, asagıda grafiksel olarak resmedilmistir. Ara adım olan adım 2’nin meydana gelmemesi durumunda adım 3’ün imkansız olduguna dikkat ediniz. Diger bir ifadeyle, anı vücudun enerji sisteminde bir bozulmaya yol açmıyorsa, olumsuz duygu meydana gelmez.

Bu yüzden bazı insanlar anılarından rahatsız olurken bazıları ise rahatsız olmaz. Aradaki fark, bazı insanların enerji sistemlerinin dengesinin bozulması için bir egilime sahipken digerlerinin böyle bir egilimde olmamasıdır.

Bunu aklımızda tutarak, “anıyı tedavi et” yönteminin asıl noktayı nasıl kaçırdıgını görmek kolaydır. Adım 1’i belirler ve adım 2’yi görmemezlikten gelir.

Bu yüzden geleneksel psikoloji nedeni (enerji bozulması) degil de anıyı hedef aldıgında bazı insanlar kötülesme egilimi göstermektedir. Birinin üzücü bir anıdan canlı bir sekilde kurtulmasını gerektirerek adım 1’in belirlenmesi enerji sisteminde daha fazla bozulmaya neden olur. Ve bu daha fazla acı anlamına gelir, daha az degil. Genellikle sorunu kötülestirir. Adım 1 yerine adım 2 belirlenmis olursa, nispeten daha az bir acı olabilir. Enerji sistemi uygun vurusla dengelenebilir ve olumsuz duygunun yerini iç dinginlik alır. Dogru neden belirlendigi için sonuç hızlı rahatlama olabilir. Bu EFT ile defalarca meydana gelir.

Tekrar “Bulus İfadesine” dönelim. Lütfen bunun tamamının içlemci olduguna dikkat ediniz. “BÜTÜN olumsuz duyguların nedeninin vücudun enerji sisteminin bozulması” oldugunu söyler. Bu korkuları, fobileri, öfkeyi, kederi, endiseyi, depresyonu, travmatik anıları, PTSD’yi, kaygıyı, suçlulugu ve spor, is ve yapılan sanattaki bütün sınırlayıcı duyguları içerir. Bu kapsamlı bir listedir ve yasayabilecegimiz neredeyse bütün kısıtlayıcı duyguları kapsar.

Farklı olarak ifade edildiginde, bütün bu olumsuz duyguların aynı nedene sahip oldugu anlamına gelir... Vücuttaki bir elektrikli “zzzzzt”. Bu aynı zamanda tamamının benzer bir sekilde rahatlatılabilecegi anlamına gelmektedir.

Bu yüzden, keder travma, suçluluk, korku ve bir beysbol oyuncusunun bosa vurması ile aynı temel nedene sahiptir. Bu nedenle, bütün bu sorunlar için aynı genel yöntem kullanılabilir. Bu “tek neden” düsüncesi ayrıca akıl saglıgı profesyonelleri için de bir lütuftur. Hastalarının sayısız duygusal endisesi için sonsuz ve sürekli olarak degisen sayıda açıklamaya alıskındırlar. Sadece tek bir nedenin oldugunu örenmek çabalarını oldukça basitlestirecektir.

Enerji dengesizliklerini teshis edebilir misiniz? Evet, herhangi bir enerji dengesizliginin mevcudiyeti bazı benzersiz kas testi teshis teknikleri kullanılarak tespit edilebilir. Bu tekniklerde usta olan kisiler hangi enerji meridyeninin/meridyenlerinin dengesinin bozuldugunu ayırt edebilir ve en azından teori olarak ardından tam olarak nereye vuracagını bilebilir. Kas testinin çok fazla pratik gerektirdigini ve bu konuda çok az kisinin usta oldugunu bilmelisiniz.

Teshis çevresinde son çalısma. Bununla birlikte, EFT’de basarılı olmak için teshis hakkında bir seyler bilmeniz gerekmez. Bu, EFT’nin teshis çevresinde etkili bir son çalısma olusturdugu bu kesiflere olan katkımdır. Bu, teshis edebilmenin önemsiz oldugu anlamına gelmemelidir. Aslında, “En İyi Terapist Olma Yolunda Adımlar” kaset setimizde teshisin zarif bir biçimini ögretmekteyim. Özellikle klinik olarak dengesiz hastalarla ugrasan profesyonel terapistler bu fazladan adımı atmak isteyecektir.

Ancak, buradan sonra anlatılacak olan “%100 onarım kavramı” bir yedek olarak takdire deger bir sekilde ise yaramaktadır. Teshis, insanların büyük bir kısmını kapsayan sorunların çogu için gerekli degildir.
__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla