Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-12-2010, 10:23 PM   #13 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar

EFT’nin Arkasındaki Bilim

Bir Mühendisin Psikoloji Bilimine Bakışı

Bu kurs Stanford’lu bir mühendis tarafından yazılmıstır. Adımın önünde uzun bir unvan listesine sahip olan bir psikolog degilim. İnsanlar bana Gary veya Dr. derler.

Geleneksel bir düsünürseniz, bu sizi sıkabilir. Buna ragmen, bir mühendisin psikoloji alanına girmesinin ne anlamı olabilir? Fizik bilimleri ve akıl bilimlerinin ortak bir yanı yoktur. Bu gerçektir.

Ancak 40 yıl önce insanın yasam kalitesinin dogrudan duygusal saglıgı ile iliskili oldugunu fark ettim. Duygusal saglık özgüvenin altındaki temeldir ve özgüven de yasamın her adımında basarının sıçrama tahtasıdır. Bu yeni bir düsünce degildir. Neredeyse herkes bunu kabul eder ve kendine yardım bütün büyük kitapçılardaki konuyla ilgili kitaplarda tomurcuklanmaktadır.

Bir çok insan bu düsünceyi kabul eder ve bununla ilgili bir kitap okur veya bir seminere katılır. Ancak ben bunu oldukça ciddi olarak ele alıyorum. Bu dünyada yasadıgım sürece bunu kendim ve baskaları için keyifli bir deneyim haline getirebilirim. Bu nedenle, insanlara buna iliskin olarak yardımda bulunabilecek araçları aramak için 40 yılımı verdim.

Yüzlerce kitap okudum ve seminerler ve kasetler için binlerce dolar harcadım. “Büyük hikaye” pesindeki bir gazetecinin hevesiyle bulabildigim her seyi takip ettim. Neyin ise yaradıgını bulmak için her çesit psikiyatr, psikolog ve psikoterapistle görüstüm. Ve su ana kadar, EFT kisisel gelisim için buldugum en sasırtıcı, en ödüllendirici ve en etkili araç oldu. Adını hak ediyor ve gerçekten de olumsuz duygulardan özgürlük saglıyor.

Ama ben kendimi asıyorum. Bu ustaca yapılmıs olan kesfi sizlere tanıtmak için önemli bir temel olusturmaları nedeniyle arastırmamın bazı dönüm noktalarını takip etmek istiyorum.

İlk olarak, lütfen bir mühendis olarak egitimimi hiçbir zaman resmi olarak kullanmadıgımı anlayın. Her zaman insanlara yönelik meslekler seçtim ve aynı zamanda her an bir Kisisel Performans Koçu olarak gerçek tutkumun pesinden gittim.

Ancak bu bilimsel egitimim tarafından etkilendigim seklinde anlasılmamalıdır. Aslında, bu egitim beni bir çok kisisel performans aracına yöneltmistir. Görüyorsunuz iste, mühendislik tam bir bilimdir. Oldukça pratiktir. ki artı iki dörde esit olmalıdır. her seyin bir nedeni vardır. Bir mühendisin düsüncesinde mantık hüküm sürer.

Bu yüzden, kisisel gelisim araçlarını aramaya basladıgımda bu kafa yapısını da yanıma aldım. Bana göre bir araç mantıklı olmalıdır, pratik olmalıdır, bilimsel olmalıdır. Kısaca, gerçek dünyada ise yaramıyorsa ilgilenmedim.

Böylece psikoloji hakkında kitaplar okumaya ve seminerlere katılmaya basladım. Bu, yapılabilecek olan “mantıklı” seydi. Ama psikoloji benim için bir bilmece gibiydi. Bir mühendis olarak kullandıgım aynı mantık ve hassasiyetle bakıyordum, ama bir türlü olmuyordu. Psikoloji olarak ilinen yerlesmis gelenegi arastırarak geçen uzun yıllardan sonra size mühendislik bilimi ve psikoloji biliminin birbirleriyle az bir iliskiye sahip oldugunu temin edebilirim.

Yüzeysel olarak, psikoloji oldukça bilimsel gözükmektedir. Amerika’da neredeyse bütün önemli üniversitelerde psikolojik konuları arastırmaya adanmıs laboratuarlar vardır. Teoriler ileri sürülmekte ve dikkatli bir sekilde test edilmektedir. Daha sonra “kontrollü” çalısmalar, alanındaki en çok saygı gören pratisyenler tarafından araba dolusu profesyonel yazıların temelini olusturur. Hepsi etkileyici gözükmektedir ve bir çok yönden öyledirler.

Bütün bu arastırmalar düsünme sürecimiz ve davranıslarımıza iliskin bir çok degerli bakıs açısını ortaya çıkartır. Satıs ve reklam ve diger birçok alanda etkin bir sekilde kullanılırlar. Ancak, bunların büyük bir çogunlugu insanların kendi duygusal sorunlarından çok az miktarda hızlı ve uzun süreli kurtulus saglamaktadır. Bunun biraz saygısızca göründügünü biliyorum ve kabalık yapmak istemiyorum.

Ama bir mühendisin standartlarında oldukça dogru bir ifadedir. Elbette bazı istisnalar mevcuttur, ama geleneksel tekniklerin büyük bir çogunlugu kötü kayıtlara sahiptir.

Lütfen bunun psikoterapistlerin bir elestirisi olmadıgını anlayın. Bu meslegin üyelerinin dünya üzerindeki kendini ise en fazla adamıs insanlar arasında görüyorum ve bir çogunu sahsi arkadasım olarak sayıyorum. Hastalarına karsı oldukça fazla ilgiye sahip olan son derece yardımsever bireyler. Uzun saatler boyunca çalısıyorlar ve sürekli olarak üzerinde çalıstıkları araçları gelistirmek için yeni yollar arıyorlar. EFT, “insanlara yardımcı olma alet çantaları” için tamamen farklı bir bilimsel öge içeren yeni bir araçtır. Bu bilimsel öge en fazla talepte bulunan bir mühendisi bile tatmin edebilir. Terapistlerin performansını arttırması gerekir.

Bazı insanlar korkuları, öfke, suçluluk, keder, depresyon, travmatik anılar vs.’den kurtulmak için aylar veya yıllar süren terapiler geçirmekte ve biraz ilerleme kaydetmek veya hiçbir ilerleme olmamaktadır. Böylece, baskasının “cevaba” sahip oldugu umuduyla terapist degistirmektedir. Sonuçlar genellikle aynıdır. Tekrar ve tekrar degistirirler. Para harcalar. Zamanlarını harcarlar. Duygusal açıdan acı verici seanslardan geçerler. Ama bu insanların bir çogu için olumlu herhangi bir sey meydana gelirse, bu çok fazla olmayacaktır.

Bunu oldukça tuhaf bulmaktayım. Benim açımdan kullanılan yöntemlerle ilgili olarak kesinlikle yanlıs bir seyler var, çünkü

1- İse yaramıyorlar (en azından benim standartlarıma göre) ve

2- acı verecek kadar yavaslar. Bu yüzden terapistlere ve hastalara sordum, “Çok az bir yol kat etmek neden bu kadar uzun sürüyor?” Cevaplar farklılık gösterdi, ama genellikle asagıdakilere benzer seyler söylediler...

** ”Sorun oldukça köklesmis durumda” veya

** “Bu derin bir yara” veya

** “Emin degiliz... Sizde biliyorsunuz ki zihnin gizemleriyle ugrasıyoruz”

Benim mühendislik düsüncem bu cevapları bir bahane öne sürerek mazur gösterme veya yöntemlerin çok fazla ise yaramamasını haklı göstermeye çalısmak olarak algıladı. Ama bir çoguna göre dogru gibi gelmekteydi. Makul gelmekteydi. Bu yüzden kabul etmis ve izlemislerdi. Ayrıca, baska ne yapılabilirdi ki? Gerçek cevaplar mevcut degildi.

Ayrıca, terapiden yardım veya kurtulus alan birilerinin olmadıgını söylemek istemiyorum. Bazıları bunu alıyor. Ama genelde dünya üzerindeki en yavas ve en etkisiz bilimler arasında yer almaktadır.

Bu mühendis için önemli olan tek bilimsel laboratuar gerçek dünyadır ve belirli bir psikolojik teorinin geçerli olup olmadıgı için tek bir kriter vardır. Yani... hasta için ise yarıyor mu?

Örnegin, bir mühendis bir bilgisayar tasarlarsa gerçek dünyada ise yaraması ve kusursuz bir sekilde çalısması gerekir. Aksi takdirde, tüketiciler paralarını geri almak için hemen geri gönderecektir ve kötü bir mektup gönderebilirler. Bununla birlikte, duygusal saglık açısından eger yeni bir yöntem ise yarıyor gözüküyorsa ve çok fazla radikal olmadıgı sürece, genellikle büyük bir bulus olarak ilan edilir ve yöntemi bulan kisi kitaplar yazarak ve konferanslar vererek zengin olur. lginç, ama bu sekildedir.

Kisisel gelisim araçlarına iliskin arastırmamın ilk yıllarında psikolojide dereceler almayı düsündüm. Ancak bu alana maruz kaldıkça bunun benim zararıma olacagı sonucuna vardım. Neden? Çünkü, en azından benim standartlarıma göre, ise yaramayan yöntemleri ögrenmem gerekiyordu.

Benim açımdan sorgulanabilir bir deger olan bir seyi ögrenmek için bu egitimden geçmenin degerlerini göremedim. Paradoksal olarak beni ise yarayan kisisel gelisim araçlarını bulma hedefimden saptırabilirdi.

Yıllar geçtikçe, kendim için kullandıgım ve baskalarına ögrettigim bir yardımcı araçlar listesi kesfettim. Bunların hiçbiri psikoloji ders kitaplarından gelmemekteydi. Tamamı düzgün bir sekilde uygulandıgında dogru olarak alınmakta ve etkili olmaktaydı.

Oldukça yardımcı oldugunu düsündügüm araçlardan biri aynı zamanda NLP olarak bilinen Duygusal letisim Planlamadır. İlk olarak buna daldım ve bu konuda oldukça uzmanlastım. Bir Usta Pratisyen olarak tasdik edildim ve bir çok insana bununla yardım ettim. Kisisel gelisime ilgi duyanların bunu çalısmasını tavsiye ederim.

Ardından, güvenilir kisisel gelisim araçlarına iliskin arastırmam yeni bir seviyeye geçis yaptı. Güney California’da birkaç dakika içerisinde insanlara siddetli korkularından (fobilerinden) kurtulma saglayan Dr. Roger Callahan adındaki bir psikologdan bahsedildi. Görevine fazlasıyla baglı biri olarak, yöntemlerini sormak üzere derhal aradım. Bana yöntemlerinin sadece fobilerle sınırlı olmadıgını söyledi. Bütün olumsuz duygulara uygulanmaktaydılar.

Depresyon, suçluluk, öfke, keder, travma sonrası stres bozuklugu (PTSD) ve adını sayabilecegim diger olumsuz duyguları kapsamaktaydı. Ayrıca, yöntemin uygulanması sadece birkaç dakika sürüyordu ve sonuçlar genellikle kalıcıydı.

Bir yandan iddiaları hakkında hevesliydim. Ama yeterince süpheci davrandıgımı da kabul etmeliyim. İfade bana bile biraz gösterisli görünmekteydi. Ama hala dinliyordum. Ardından, bana yöntemin vücudun enerji meridyenlerinin uç noktalarına parmak uçlarıyla vurmaktan meydana geldigini söyledi.

“Akupunkturdaki gibi meridyenler mi diyorsunuz?” dedim.

“Tamamen,” diye cevap verdi.

“Hmmm, bu biraz tuhaf,” diye düsündüm.

Karsımda bazı irkiltici iddialarda bulunan ve vücutta dolasan gizli elektrik miktarları açısından bunları açıklamaya çalısan bir PhD bulunmaktaydı. Psikoloji ve elektrik bana oldukça uzak gözüktü, ama bir ispatını görebilmek için videolarından bazılarını satın aldım.

Gördüklerim beni soke etti. Açık bir biçimde insanlar en siddetli duygularının ötesine geçiyordu ve bunu bir anda yapıyorlardı ve sonuçlar çok uzun süreliydi.

Buna yakın bir seyi hiçbir yerde daha önce görmemistim.

Hala duygular ve vücudun enerji sistemi arasındaki baglantıyı göremiyordum, ama benim açımdan bilimsel bir baglantı vardı. Belki de psikolojiye gerçekten bilimsel bir yaklasım bulmak üzereydim. Aslında, buldugum sey buydu. Olumsuz duyguların gerçek nedeni herkesin oldugunu düsündügü sey degildi. Psikologların baktıkları yerde degildi. Bu yüzden bulamadılar. Yanlıs yere bakıyorlardı. Bütün olumsuz duyguların nedeni vücudun enerji sisteminde kapsanmaktaydı. Biraz garip görünse de, bu önemli, paradigma degistirici bir kavramdır.

Ama kanıt sonuçlardadır. Benim için önemli olan tek laboratuar gerçek dünyadır ve bu tekniklerin üstün oldugu yer burasıdır. Bunu bu kursta kapsanan canlı kasetlerde tekrar tekrar göreceksiniz. Bu tekniklerin hızı, etkinligi ve uzun süren dogaları 40 yıllık yogun arastırmam sırasında karsılastıgım her seyin ötesindedir.

Bu kesif EFT’yi yöneten motordur. Bu olmadan bu kurs var olmaz. Bu nedenle, anlayısınızı daha iyi kurabilmeniz için bu çok önemli enerji sistemine daha fazla odaklanmamız gerekmektedir.
__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla